Sarıgül'e dikkat

BAZI çevreler bu başlığa kızabilirler.

 

Ancak CHP Genel Merkezi her ne kadar kendisini ciddiye almaz görünse de 'Mustafa Sarıgül gerçeği' sürüyor.

Haberin Devamı

Siyaseten 'liderlik' dersine daha sıkı sarılmış; gerçek bir muhalefet tabanı oluşturmak üzere 'kozası'nı örüyor.

 

Neden Sarıgül...

 

Son iki hafta içinde, DİSK'in solda birliği amaçlayan '10 Aralık Hareketi' iki toplantısını, DYP lideri Mehmet Ağar'ın Lüleburgaz mitingini izleyen; AKP'nin İstanbul'da geniş çapta yürüttüğü 'Gençler Buluşuyor'

toplantılarının Bayrampaşa'daki toplantısına konuşmacı olarak katılan, TZO'nun AB ile uyum konusundaki önemli tarım toplantısında çiftçi ve köylülerle görüşen, 'Turkuaz Hareketi'nin neyi amaçlamak istediğini Ali Müfit Gürtuna'dan öğrenmeye çalışan ve SHP'nin bir kitapçık haline getirdiği İtalya'daki 'Bir sol ittifak programı-Zeytin Ağacı' programını SHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Göğüş'ten dinleyen biri olarak, Sarıgül de merak edilmez mi?

Haberin Devamı

 

HIDRELLEZ FIRSATI

 

Geçen hafta Sarıgül’ün avukatı Murat Hazinedaroğlu (O da CHP’den ihraç edilmiş) ile Yeşilköy Atatürk Havalimanı'nda karşılaştığımızda "Sarıgül

gözden uzak tutuluyor. Hafta sonu Hıdrellez gezilerimizi mutlaka görmelisiniz" dedi. Bizde bu merakla pazar günü Samsun-Ordu yöresinde Sarıgül'ün dört yerdeki konuşmalarını, halkla nasıl diyalog kurduğunu izledik.

 

Ciddiye alınsın alınmasın Sarıgül cephesinde bir şeyler oluyor.

15 kişilik ekibiyle iyi bir organizasyon sonucu yaklaşık en az 20 bin Karadenizli'ye mesajlar verdi; bir çoğunun elini sıktı veya öptü. Kendisini dinleyenlerin çoğunluğu CHP'lilerden oluşmuyordu tabii ki, aralarında DYP, ANAVATAN, DSP ve MHP’liler de bulunuyordu.

 

"Geliyoruz" diyerek kitlelere, 1974'de Ecevit gibi umut olmak istiyordu.

12 saat içinde 400 kilometrelik hızlı tur sonunda, şunu açıkça ifade etmek gerekirse, CHP Genel Merkezi yönetimine karşı genel bir memnuniyetsizlik havasının oluşmuş bulunduğunu bir gazeteci olarak gözlemledik.

Haberin Devamı

 

HEDEF 221 YERLEŞİM YERİ

 

Sarıgül, Baykal'a karşı yenildiği Kurultay sonrasında 'nokta' olarak belirlediği 221 il, ilçe ve beldeden bugüne kadar 46'sını ziyaret etmiş. Genel olarak "Biz koltuk için değil, ülkenin kurtuluşu için mücadele ediyoruz" diyor, ilginç mesajlar ve vaatlerde bulunuyor.

Kasım ayında seçime gidilmesinin gerekli olduğunu savunuyor Sarıgül... Önseçimin dışında, oy pusulaların üzerine parti liderlerinin resminin konulmasını öneriyor.

 

Çarşamba Havaalanı’nda 'Başbakan Sarıgül' sloganlarıyla karşılandıktan sonra bir konvoyla, Salıpazarı’nın, Hıdrellez şenliklerinin kutlandığı Avut Köyü’üne gidiyor. Avut, 350 hanelik bir Alevi köyü... Fındık topluyorlar ve çeltik ekiyorlar.

Haberin Devamı

 

Hıdrellez'i yörede sayıları üçe inen geleneksel 'panayırları' ile kutluyorlar. Panayır, geçmişin görüntülerinden çok uzak; özgün hiçbir şey yok... Kadınlar köyün merasında ayrı bir yerde toplanmış; 'sakmıbaşlı' değil başörtülü... Kız folklor ekibi, az sonra gösteri yapmak üzere hazırlanıyor.

Muhtar, Sarıgül'e ilçe kaymakamının az sonra Hıdrellezi kutlamak için geleceğini söylüyor.

 

'ŞAİR'DEN SARIGÜL TANIMI

 

Kürsüdeki bir 'şair', Sarıgül’ü ilginç sıfatlarla tanımlıyor; "Belediye Başkanlığında çığır açan halk kahramanı... Sarıgül 'halk kokuyor', halk...

CHP’nin güzide evladı... Sarıgül; Başbakan... CHP'ye yakışan, kitleleri peşinden sürükleyen lider; onu Ehlibeyt sevgisiyle karşılıyoruz.”

Haberin Devamı

 

Köyün genç erkeklerinin hep birlikte söylediği Selda Bağcan'ın ‘Uğurlar Olsun' parçasının eşliğinde kürsüye çıkan Sarıgül, "Batan güneşi değil, doğan güneşi konuşacağız. Beni bir gün şafak vakti buraya helikopterle gelmiş görürseniz şaşırmayın" diyerek siyaseten son hedefinin 'Başbakan' olmak istediğini vurgulamak istiyor açıkça.

 

Kitlelerle kurduğu 'sıcak' ilişkiler sonunda kendisi de heyecanlanıyor coşku karşısında Türkiye'nin kurtuluşunu solda ve dolayısıyla kendisinde olduğunu düşünüyor.

 

MHP'Lİ BAŞKANIN KONUĞU

 

Terme’nin Sakarlı beldesinde kendisini MHP’li Belediye Başkanı İzzet Bodur davet etmiş; burada da Hıdrellez kutlamaları var. Sakarlı’da Türkmen nüfus ağırlıklıymış. Sahanın ortasında adeta bir miting havasında konuşuyor Sarıgül, yağlı pehlivan güreşlerine start veriyor.

Haberin Devamı

Buradan Fatsa'ya bağlı Ilıca beldesine geçtik; kıyıdan 10 km. kadar vadiler arasında yeşilin bin bir çeşidinin bulunduğu bir belde... Sarıgül, yine Hıdrellez için bu kez CHP'li Belediye Başkanı Ahmet Altuntaş'ın konuğu... Nüfusu 3-5 bin arasında değişen beldedeki karşılamada kalabalığı görünce biz de Sarıgül kadar biz de şaşırıyoruz.

Siyasilerin kalabalıklarla ilgili değerlendirmesine pek itibar etmeyiz.

Ancak buradaki topluluğu 10 bin kişi olarak telaffuz edebiliriz.

Sarıgül, "Umudum hiç bu kadar artmamıştı" diyor çevresine.

 

 

Kafasında

neler var

 

SARIGÜL, solda kendince yeni bir lider profili ortaya koymak istiyor.

Kafasında tam oturmuş bir şey yok ama stratejisi için şunlar söylenebilir:

'Beni aydınlar ve entelektüeller tutmuyor. O nedenle şemsiyemin altına Atatürkçü, laik, ulusalcı başta olmak üzere dinine, kültürüne bağlı herkes girebilir, hatta türbanlı da... Sınırları CHP'nin solundan Tayyip Erdoğan'ın 'çağdaş muhafazakarlığı'na kadar uzanan geniş bir cephe.'

 

 

Fiyatı 7'den 3 YTL'ye düşmüş

 

Fındıkta oyunlar

 

Ilıca'da, DYP ve Ağar'ın afişlerinin bulunduğu bir dükkanın önünde çay içerken, fındık üreticilerinin sıkıntılarını dinledik. Fındığını fiyat beklentisi ile emanete verenler yanmış! Sezon başında 7 YTL'ye kadar çıkmış fındık; ancak bugün 3 milyon YTL'ye kadar düşmüş. Bu durumla ilgili olarak, Sarıgül'den bile medet umanların, "Çözüm Sarıgül" ve "Fındığı hesabı katmayanları biz de hesaba katmayız" afişlerini taşıyordu. Bunlardan biri

"Yetkililer sesimize kulak versin, Fiskobirlik'e kredi vermediler bizi tüccarın eline düşürdüler. Şimdi de, alttan alta Fiskobirlik'in büroları önünde AKP'lilere eylem yaptırılıyor" dedi bize.

Perşembe ilçesindeki balık çiftlikleri ise ayrı bir yazı konusu olabilir.

Yarım saatlik konuşmasından sonra güçlüklü sahil yoluna inebiliyoruz.

Daha sonra Bolaman'da Haznedaroğlu Konağı'nı inceliyor Sarıgül; çünkü 1949'da bu konakta Cumhurbaşkanı İnönü misafir edilmiş.

Sorun bakalım Sarıgül CHP'ye mi, kendisine mi çalışıyor?

 

 

17 belediye

başkanı izledi

 

Sarıgül'ün ekibi, 17 belediye başkanının geziye katıldığını söylüyor.

Bunlardan 9'u CHP'li ilçe ve belde başkanıydı. Kendisini izleyen diğer partilerin başkanları şunlar:

DYP'li Sezai Nevik (Terme, Kocaman); ANAP'Fehmi Küpçük (Aybastı), Sabri Serdaroğlu (Fatsa, Bolaman); SP'li Mustafa Adaş (Korgan, Tepealan); DSP'li Yekta Aydın (Ordu, Mesudiye, Yeşilce), Selim Ölmez (Ordu, Gürgentepe); MHP'li Zekai Çivici (Ünye, Erenyurt); Bağımsız Ali Acısu (Ordu, Kabataş)

Bu arada DSP'li Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun'un, kaza geçiren çocuğunun ameliyatı nedeniyle geziye katılamadığı bildirildi.

Baykal muhalifi bir partili "Sadece CHP'liler değil, AKP dışında bütün muhalefet partileri tabanda Sarıgül'ü destekliyor" yorumunu yaptı.

Baykal yarın Ordu'da, partisinin fındık mitinginde konuşacak.

 

 

MESAJ PANOSU

· CAN Yayınları'nın kurucusu, yazar Erdal Öz'ün cenazesi bugün Yeni Melek Gösteri Merkezi'ndeki anma töreninin (11.00) ardından, Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazından sonra Şile Kızılcaköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

 

 

GÜNÜN SÖZÜ

"Bir gün Süleyman Demirel'i seveceğim aklıma gelmezdi."

(Bir vatandaş)

Yazarın Tüm Yazıları