Belediyelere ders

ANKARA’dan Avukat Sedat Vural, 1950’lerden önce Ankara’ya bir caddeye adı verilen ’Türk aydını’ Abdullah Cevdet’in isminin kaldırılarak yerine Prof. Yusuf Halaçoğlu’nun adının konulması üzerine bir vatandaş olarak 5. Bölge İdare Mahkemesi’ne 7 sayfalık bir dilekçeyle başvurdu.

Haberin Devamı

Bu konuda Büyükşehir Belediye Meclisi’nin sokak adlarını değiştirme yetkisinin olmadığını öne sürüyor, "Bu kamu yararına aykırıdır" diyerek kararın iptalini istiyordu.

Dava bundan bir süre önce sonuçlandı.

Avukat Vural’a karşılık, davalı Ankara Büyükşehir Belediyesi avukatları, Abdullah Cevdet’in Türk milletine aşağılayıcı sözler söylediğini, ’Ermeni yanlısı olduğunu’ ve benzeri iddiaları tekrarlayarak bütün bunların Belediye Meclisi üyelerinin (AKP’li) kararlarına esas teşkil ettiğini, dolayısıyla kaldırılmasının doğru olduğunu savundular.

KİMLER OLUR KİMLER OLMAZ

Mahkeme kararında ise Numaralama Yönetmeliği’nin 5. maddesinin 2. fıkrasında ’sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlere, Anayasa’nın temel ilkelerine, meri mevzuata, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı toplumda ayrımcılığa yol açabilecek nitelikte yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadelerden oluşan veya çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamayacağı’ cümleleri tekrar edildi. Aynı yönetmeliğin bir başka maddesinde ise ’milli kahramanlar, devlet adamları, şehre önemli hizmetleri bulunmuş kişiler, yazar, şair, ressam, helkeltıraş, musikişinas ve sanatkárlara ait adlarla birlikte şehir adları, nehir ve dağ adları, çiçek ve ağaç adları, yabancı şahıslar ve yabancı memleketlere ait adlardan müteşekkil grupların sokak veya meydan isimleri olarak verilebileceği’ kuralı hatırlatıldı.

Buradan ilk bakışta mahkemenin, Çankaya’daki Abdullah Cevdet Sokağı adını Yusuf Halaçoğlu olarak değiştirmesi sanki onaylanmış gibi anlaşılıyordu. Ama mahkeme kararı şöyle devam etti:

ÖRNEK KARAR

"...Cumhuriyet’in ilk yıllarında Ankara’nın gelişmesine paralel olarak oluşan dokuya uygun olarak konulmuş bir sokak ismi olan Abdullah Cevdet Sokağı’nın adının değiştirilmesine sebep olabilecek hukuken, geçerli ve kabul edilebilir bir neden ileri sürülemediği gibi ileri sürülen gerekçe de gerçekçi ve geçerli olmadığından Abdullah Cevdet adının kaldırılması ve yönetmelikte belirlenen kriterler gözetilmeden yeni bir ad verilmesi biçiminde tesis olunan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır."

(28.2.2006; esas no 2005/17 11; karar no: 2006-465)

Kısacası mahkeme şunu diyor:

Somut bir bilgiye, gerçeklere dayanmadan suçladığınız ya da hoşunuza gitmeyen kişilerin sokaklara, meydanlara verilmiş adlarını kafanıza göre araştırıp öğrenmeden değiştiremezsiniz. Bunda bir kamu yararı yoktur.

Bu karar da belediye başkanlarına ders olsun.

Dr. Abdullah Cevdet'i tanımak

Haberin Devamı
DOKTOR Abdullah Cevdet, AKP'li Belediye Meclis üyelerince 'Türkiye'ye dışardan damızlık erkek' istemekle, Ermeni asıllı olmak gibi iddialarla suçlanıyordu. İstanbul'dan aile yakını Prof. Taner Derbentli, kararen güzel yazıyı Cumhuriyet'ten Oral Çalışlar'ın (21.3.2006) yazdığını belirterek "Dr. Abdullah Cevdet, yaşadığı günün ötesinde bir aydındır. Bugün yaşasaydı, sanırım en azından benden çok daha büyük bir cesaretle özgün düşüncelerini açıkça korkmadan söylerdi. Belki de sokakta yürürken bu nedenle taşlanırdı. Öyle insanları her toplumun içinde hoşgörüyle barındırması gerekiyor. Toplumlar ancak böyle insanların katkılarıyla gelişebiliyorlar. Dr. Abdullah Cevdet'in yaşayan en yakını olan kızı Sayın Gül Karlıdağ bizim bu konuda fazla düşünce belirtmemizi istemiyor, bu konuda değerlendirmeyi sokaktaki insan yapabilmeli onun değerini anlamalı, diyor."

Kim ne derse desin, Abdullah Cevdet öyle iddia edildiği gibi 'damızlık erkek getirilsin' kalıbına sıkıştırılacak kadar dar bir aydın değil. Kendisini suçlamak isteyen Belediye Meclis üyelerinin boyu kadar kitap ve makalesi vardır; çoğu özgün fikirler içeren...

İlginç atamalar

MALİYE Bakanlığı’nda hassas görevlere yapılan İmam Hatip Lisesi kökenli atamaların listesini verirken, Seyit Ahmet Baş’ında Konya’dan getirilerek Gelirler Genel Müdürlüğü’ne daire başkanı olarak atandığını 8.2.2004’de yazmıştık. Bundan sonra ne olduğunu Maliye Bakanlığı’ndan bir görevli anlatıyor:

"Baş, İstanbul SBF’yi bitirdikten sonra, Hesap Uzmanlar Kurulu’nda görev yaptığı dönemde kadınların elini sıkmadığı, hatta "Ben bayanların elini vergi kaçırdıkları ve incelemeyi zorlaştırdıkları için sıkmadım!" biçiminde açıklama yaptığı iddia edilmiş; Hesap Uzmanları Derneği’nden ihraç edilmek istenmiştir. Baş, Aktaş Elektrik incelemesi yanında ’ilim irfan çalışmalarıyla’ da tanınmaktadır. 30 yaşındayken 4 çocuk sahibi olan Aktaş’ın, eşinin kara çarşaflı olduğu ileri sürülmektedir.

Baş, merkeze geldikten sonra Kemal Unakıtan’ın danışmanlığını üstlenmiş, Gelir İdaresi Genel Müdürü Osman Arıoğlu kendisine her zaman kol kanat germiştir. Arıoğlu’nun, kendisinin yardımcılığını yapan ve vergi konusunda önemli bir isim olarak bilinen muhafazakar Recep Bıyık’ın Gelir Politikaları Genel Müdürlüğüne getirilmesi beklenirken, bir çalımla Seyit Ahmet Baş’ı atamak istemiştir. Hesap Uzmanları Derneği, Cumhurbaşkanı Sezer’in bu atamayı imzalamayacağını ve bu görevin de vekaleten yürütüleceğini sanıyorlardı. Bu süreçte Unakıtan’nın danışmanı Naci Ağbal’ı izlememiz gerekiyordu. Ancak Sezer, Ağbal’ın karanamesini imzaladı ve Ağbal, Gelirler Politikası Daire Başkanı oldu. İslamcı kesimlere yakın Ağbal’ın KİK Başkanlığına atanmasını ise veto etti.

Çok sorulu satış

CHP Antalya Milletvekili Feridun F. Baloğlu, Başbakan’a, TMSF’nin sattığı Star Gazetesi ile ilgili bir dizi soru yöneltti.

Özellikle, Kıbrıslı Ali Özmen Safa’nın, son anda bulduğu ve hákim duruma geçen yeni ortağın (Zaman Gazetesi’nin eski imtiyaz sahibi Alaaddin Kaya ve oğlu Cüneyt Kaya) TMSF’nin satış işlemi açısından nasıl değerlendirildiğini’ sordu. Ayrıca bunun dışında da bazı soruların yanıtları ortada duruyor.

Star Gazetesi’nin ihalesinin neden sona bırakıldığı, bu arada TMSF’nin elindeki Kral TV ve Kral FM ile Erol Aksoy Grubu’na bağlı Cine 5 ve Show Radyo, Radyo 5, Radyo Viva ve Radyo Nostalji’nin satışlarının ne zaman yapılacağı, daha önce bir Kanada grubuna verilen Süper FM, Metro FM, Joy FM, Joy Türk’ün devir teslim işlemlerinin neden 7 aydır bekletildiği soruluyor.

Bu arada Star’ın çalışanlarının tazminatları ne kadar tutuyor ve bunların ayrıştırması nasıl olacak? Bunlar ne zaman ödenecek; sorumluların tazminat davaları karşılanacak mı? En önemlisi, yeni alıcı bunları üstlenecek mi?

Cezayir anıtı önerisine destek

OKURUNUZUN Cezayir anıtı düşüncesini kutluyorum. Ne güzel fikir; ama bu ülkeyi yönetenlerin bu cesareti gösterebilecek kapasiteleri var mı acaba; hiç sanmıyorum.

O.V.

CEZAYİR anıtı keşke dikilebilse... Keşke olabilse. Gerçi biz Cezayir’in bağımsızlığına arka çıkmamakla çok büyük bir ayıp işledik; ama bu anıtı dikmekle hem onlardan özür dileme imkánı doğar, hem de Fransızlara karşı bir tepki olabilir.

Ali ATLIER

Biliyor musunuz

AVCILAR Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci’nin eşi ve oğlunun belediyeye güvenlik hizmeti veren Nüans Güvenlik isimli şirkette sigortalı olduklarının belgesiyle Yaşam gazetesi’nde yeraldığını...

BAĞCILAR Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık’ın, Pakistan’a 12 derslikli bir okul yaptırdıklarını açıkladığını...

ENİS Berberoğlu, Nazlı Ilıcak, Ergun Babahan, Abdurrahman Dilipak ve Mehmet Ocaktan’ın saat 10.00’da, Mecidiyeköy’deki MÜSİAD Genel Merkezi’nde ’AB Sürecinde İfade Özgürlüğü’ konusunda konuşacaklarını...

MESAJ PANOSU

İSVİÇRE’
den yazıyorum. Sultanahmet’e, Cezayir anıtının diktirilme önerisini çok takdir ettim. Soykırıma uğramış olan bu insanların sesini Türkiye’den duyurmak gerek. Avrupa’ya karşı daha cesaretli ve kendine güveni olan Türkiye’yi sergilemek için bu gibi yürekli adımların atılması, Türk halkına da güven verecektir.

BEN her ay SSK emekli maaşımı Vakıflar Bankası ATM’sinden çekmekteyim. Şimdiye kadar her ay işletim masrafı kesilmekte olup, bundan sonra bu masrafa ilaveten de ekstre masrafı kesileceği belirtildi. Ne maaş alıyoruz ki şimdi de ilave masraf alınacak? Bununla lütfen ilgilenir misiniz?

Samson DENASİ

Yazarın Tüm Yazıları