Trakya sahipsiz

LÜLEBURGAZ’dan TEMA temsilcisi Hakan Dedeoğlu arıyor:"Trakya Bölgesi’nin plansızlıktan canına okundu. Şimdi de Meriç’in taşkın suları İpsala yöresindeki Ergene Nehri ile birleşince Pehlivanköy ve İpsala ovalarını bastı; ekili ürünler mahvoldu.

Trakya’da 700 bin dönüm arazi sular altında kaldı. Çorlu, Lüleburgaz ve Çerkezköy yöresinde 1000’e yakın fabrika var; bunların atıkları özellikle kimyasallar, Ergene Nehri üzerinden taşkın sularla karışıyor. Lütfen kamuoyuna duyurun, hiçbir fabrika atıklarını bu fırsatta Ergene’ye salmasın; Çevre Müdürlükleri uyanık olsun.

Çünkü bu atıkların etkileri yarın buğday, ayçiçeği, pirinç, pancar ve sebzelerle vücudumuza girecek. Çünkü kimyasal atıklar toprağın ekolojik yapısını etkiliyor. Böyle bir afet karşısında devlet Ankara’da kalmış, buralarda yok."

Dedeoğlu bu arada "Trakya’da, Çernobil’in de etkisiyle son yıllarda günde 15-20 kişi kanserden ölüyor" uyarısında bulunuyor.

ASKERİN GÜCÜ

Edirne’
de TV ekranlarında görüldüğü gibi 3. Mekanize Tümen’in tank ve kariyerleri insanları kurtarıp, yiyecek dağıtabiliyor. Olağanüstü durum karşısında öbür kamu kurumlarının araç-gereç güçleri felakete karşı yetersiz kalıyor. DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ise Bulgaristan’a "Aman baraj kapaklarını açmayın" mesajı gönderiyor. Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Bulgar Haskova ve Yunan Evros valileri ile ’taşkın zirvesi’ yapıyor.

TUNCA’YA BARAJ GEREKİYOR

Bulgaristan’
ın taşkın sularının programsız şekilde salındığını hükümete ileten AKP Edirne Milletvekili Ali Ayağ "Tunca üzerinde iki ülkenin ortak projesi olarak Suakacağı Barajı’nın acilen yapılması gerektiğini" söylüyor.

Bulgaristan’ın, Meriç üzerinde 3, Arda üzerinde de 2 barajı bulunuyor. Son yağışlarla bunların kapakları açılınca Meriç’ten gelen sular önce Edirne’yi dolayısıyla da Ergene havzasını önemli ölçüde etkiledi.

DSİ’nin yaptığı seddeler taşkın suların etkisi karşısında, bunlardan ’yaz seddeleri’ni açmak zorunda kalıyor ve felakete yol açıyor.

Meriç, bir yıl içinde üçüncü kez taşıyor.

İyi ki can kaybı yok.

Ekili buğday tarlalarından başka ekilecek çeltik ürünü için de tehlikeli bir tablo ortaya çıkıyor.

ÖNCE BAYKAL SONRA İKİ BAKAN GELDİ

Edirne
Milletvekili ve Maliye Bakanı Unakıtan’la ilgili gensoru görüşmeleri nedeniyle pazartesi gününden düne kadar bölgeye hiçbir bakan gelmiyor. Bir tek Deniz Baykal helikopterle gelerek Edirne’de incelemeler yapıyor ve "ihmal açık" diyerek hükümeti eleştiriyor. Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin iki günden beri yaptığı çağrıyı gündeme getirerek "Edirne derhal afet bölgesi ilan edilmelidir" diyor. Daha sonra Enerji Bakanı Güler ile Bayındırlık Bakanı Özek bölgeye gelerek incelemeler yapıyorlar. Seddelerin onarımı için 10 milyon YTL, afetzedeler için de Afet Fonu’ndan 500 bin YTL göndereceklerini açıklıyorlar.

Sadece Edirne’nin değil Trakya’nın da boynu bükük. Suyu ne ekonomik olarak kullanabiliyor, ne koruyabiliyoruz.

Su sektöründe aktif olmak gerekiyor.

İngilizler İstanbul’a su satacak

BİR mühendis okurumuz, "Trakya ile ilgili projeleri hayli ilginç buldum. Özellikle de Meriç Nehri ile ilgili öneri dikkatimi çekti." diyor.

Bunları söyleyen uzmanlık alanı su olan bir mühendis; "Yalçın Bey, üzülüyorum. Geçmişte Bulgaristan’a elektrik satarken şimdi alıyoruz. Bir de Meriç’ten gelen sudan şikayet ediyoruz" dedikten sonra yaşadığı bir olayı şöyle anlatıyor:

"Bundan bir süre önce Dereköy tarafından Türkiye’ye gelirken, sınırımıza 20 km kala bir İngiliz mühendis grubuyla karşılaştım. Istranca dağlarında su kaynaklarını araştırıyorlar, hesap yapıyorlardı. Konuştuğumuz yer bizim sınıra 20 km. uzaklıkta...

2020 yılında İstanbul’un su gereksiniminin, en yakın kaynak olarak Bulgaristan Istrancaları’ndan karşılanabileceğini tespit etmişler. Çalışmalarına hiç şaşırmadım. Çünkü bu böyle gelecekte petrol boruları gibi ülkeler ve kıtalar arasında su boru hatları da kurulacak.

İngilizler bunları tespit ederken biz niye ilgilenmeyiz bunlarla?

İstanbul’un geleceğini bizden önce bunlar düşünüyor.

İngiliz gelip Bulgaristan’daki suyun debisini araştırıyor; Meriç’in taşkını için bir çözüm üretemiyoruz."

YERALTI SULARI TÜKENİYOR

Doğru, yarın İstanbul susuz kalacak; o kadar konut suyu nereden bulacak?

Bunları düşünen var mı? Avrupa yakasında 10 yılda yapılması düşünülen konut sayısının 500 bini bulacağı söyleniyor. Tabii İngiliz gelip, bu suları parayla bizim Terkos Gölü’ne basma hesabı yapar.

Trakya’da yeraltı suları 400 metreye kadar indi. Çorlu susuz kalmaya başlayınca, ta 78 km uzaklıktan su getirme çalışmaları yapılıyor. Belediye 21 Mart’ta ihale açmış; pazarlık usulü ile ’imtiyaz sözleşmesi’ yapılacakmış, bedeli ise 185 trilyon.

Hesapsız kitapsız su kullanımının bedeli işte bu; pahalı su...

Biliyor musunuz

TEPECİK Belediyesi’nin Basın Danışmanı ve Yerel Basın Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Devrim Çetin’in, Tepecik’teki sağlık ocağının temel atma töreninde İstiklal Marşı okuttuğu için, belediyenin AKP’li Başkan Yardımcısı Rafet Yıldız tarafından görevine son verildiğini açıkladığını...
Yazarın Tüm Yazıları