Eşi, Nermi Uygur’un kitaplarını bağışladı

GEÇEN yıl aramızdan ayrılan felsefeci Prof. Dr. Nermi Uygur’un, felsefe ağırlıklı, Türkçe ve yabancı dildeki 6000 kitabı, Maltepe Üniversitesi’nde 11 Mart Cumartesi günü yapılan törenle eşi Nilgün Uğur tarafından üniversiteye bağışlandı.

Öğrenciler, öğretim üyeleri, uzmanlar, "Prof. Dr. Nermi Uygur Kitaplığı"ndan yararlanacaklar.

Önemli kişilerin beğeni onayını taşıyan, seçilmiş kitapların üniversitelere bağışlanmasını destekliyorum. Çünkü aile bireylerinin elinde, kuşaktan kuşağa, en seçkin kitaplıklar bile yok olup gidiyor.

Yusuf Çotuksöken’in başkanlığında yapılan anma toplantısına Betül Çotuksöken, Ahmet İnam, Bertan Onaran katıldı. Arslan Kaynardağ’ın ve benim de mesajımız okundu.

Rektör Prof. Dr. Aytekin Berkman teşekkür konuşmasında, Nermi Uygur’un en önemli niteliğine değindi:

"İşte Nermi Uygur’u, bu akılcı, bilimci, insancıl, etik değerlere ve insan haklarına saygılı dünya görüşüyle üniversitemiz için önemli bir kanaat önderi olarak kabul ediyorum."

* * *

ARSLAN KAYNARDAĞ
’ın mesajındaki kitap-sahibi özdeşleşmesine dikkatinizi çekerim:

"Özel kitaplık her zaman sahibinin kişiliğini yansıtır; Nermi Uygur’un kitaplığına bakıldığında da onun felsefeci ve kültür adamı kişiliğinin ve kimliğinin yansıdığını görmek zor olmayacaktır."

Nermi Uygur’
un önemi neydi?

İyi bir felsefeci, iyi bir denemeci olması. Bildiklerini özümseyerek bize "renkli bir dille" aktarmasıydı.

Sadece yazısında değil, konuşmasında da bilgiyi karşısındakine iletebilecek yalınlığa eriştiğini fark ederdiniz.

Felsefeyle yaşam onda kesişiyordu, onun için de, denemeleri, "bize yaşama sanatı"nı yüksekten bakmadan, bak ben bunları biliyorum demeden, öğretti. Kitapla yaşam arasındaki, felsefe ile edebiyat arasındaki gelgitleri kitaplarında yazdı.

* * *

NİLGÜN UYGUR
’un bağışı, seçkin kitaplıkların korunması için yapılmış en doğru harekettir.
Yazarın Tüm Yazıları