Dubai’de müthiş savaş

Yılın son büyük havacılık fuarı Dubai Air Show, 31.1 milyar dolarlık uçak satışıyla rekor kırdı.

Boeing, 15 milyar dolarla en yüksek satışı gerçekleştirirken rakibi Airbus da 13 milyar dolarda kaldı. Boeing ve Airbus arasındaki müthiş satış savaşı siparişleri 3 kat artırdı. İmalatçıların yüzü güldü.

Yapılan araştırmalar Ortadoğu’nun dünyanın en çok uçak alan bölgelerinin başında geldiğini ortaya koyuyor. Uçağa doymayan bölgede, önümüzdeki 10 yılda sivil-askeri 200 milyar dolarlık satışın gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Hareketlilik fuara da yansıyor. Her yıl yaklaşık yüzde 25 büyüyen fuara bu yıl 46 ülkeden 730 şirket katıldı.

A380’DEN MUHTEŞEM GÖSTERİ

Dünyanın en büyük yolcu uçağı olan A380, Dubai’ye damgasını vurdu. Airbus, uçağın en büyük müşterisi olan Emirates Havayolları’na jest yapmış ve A380’i Emirates renklerine boyamıştı. A380, Paris’ten sonra ikinci gösteri uçuş serisini Dubai’de yaptı. İki katlı, 555 koltuklu uçak, cüssesinden beklenmeyen çeviklikle gerçekleştirdiği uçuşla hünerini sergiledi. A380 gösteri yaparken fuarda hayat durdu.

Boeing ise Dubai’ye dünyanın en uzun uçuş rekorunu kıran 777-200LR modelini getirmişti. Hong Kong-Londra arasını 23 saate yakın zamanda uçan 777-200LR, Emirates’den de 42 adetlik sipariş aldı. Uçak hizmete ocakta ilk olarak Pakistan Havayolları’nda giriyor.

İş jetlerinde de rekabet vardı. Büyük sınıfta Boeing BBJ, Airbus da ACJ modelini getirmişti. Dassault Falcon, Gulfstream, Bombardier, Cessna, Raytheon ve Piaggio en yeni modelleriyle Dubai’ydi. İmalatçılar, uçakların önüne çektikleri Ferrari, Rolls Royce gibi lüks otomobiller ve mankenlerle ilgiyi artırdı.

Amerikalılara ait 13 savaş uçağı, aralarında kadın keskin nişancıların da nöbet tuttuğu alanda sergilendi. Özel halkla ilişkiler eğitimi almış Amerikan askerleri ziyaretçilere uçakları gezdirdi. Radara yakalanmayan B-2 ile halı bombardıman yapan B-52 uçakları Dubai’nin 40 kilometre mesafedeki çöl ortasından özel üslerinden kalkarak fuarı selamladı. Tolga ÖZBEK

A380 hangarı tamam

Tepe-Akfen ortaklığının ilk yurtdışı projesi olan Emirates Havayolları A380 bakım hangarlarının çatı inşaatı başarıyla tamamlandı. Türkiye’de özel teknikle imal edilen yedi çatı, Dubai’de 450 bin adam/saatlik çalışmayla hangarın üstüne yerleştirildi. Kolonsuz, 110 metre enindeki bina çatısının önümüzdeki günlerde resmi olarak Emirates’e devri gerçekleştirilecek.

Hangar inşaatının TAV’a Dubai’de çok önemli referans olduğunu belirten Hintli Bölge Müdürü Ani Ray, bu proje sayesinde sadece Dubai’de iş merkezi, 52 katlı gökdelen ve okul işleri aldıklarını söyledi. Dubai’nin zorlu koşullarında farklı uluslardan insan gücüyle çalıştıklarını söyleyen Proje Müdürü Yusuf Akçayoğlu ise bu tecrübeden yola çıkarak Abu Dabi ve Doha Havalimanı Projeleri için teklif hazırladıklarını belirtti.

Yeni pazarlar aranıyor

Bölge havayollarıyla bakım ve eğitim konularında işbirliği yapmayı hedefleyen THY, fuarda teknik bakım ve eğitim konularını ön plana çıkardı. THY açısından önümüzdeki aylar bölgede oldukça hareketli geçecek. THY, Dubai’nin yanı sıra Abu Dabi, Doha, Sana gibi noktalara uçmaya başlayacak. BAE, Bahreyn, Umman, Katar ve Sri Lanka Müdürü Lale Kaplan, kısa sürede THY’nin bölgeden ciddi bir pay alacağına inanıyor.

MNG Teknik ise kurulduğundan bu yana en yoğun günlerini yaşıyor. 2007’ye kadar tüm bakım anlaşmalarını yapan şirket, büyümek için yeni yatırımlar üzerinde çalışıyor.

Fuara mikro İnsansız Hava Araçlarını (İHA) getiren Vestel Savunma, bu konuda Türkiye’de önemli bir boşluğu kapatmayı hedefliyor. Askeri amaçların yanı sıra İHA’lar sivil alanda da her geçen gün daha fazla kullanılıyor. Yazılım ve simülasyon konusunda faaliyet gösteren Kaletron fuara helikopter simülatörü getirmişti. Kaletron’un bir diğer önemli projesi de havayolları için geliştirdiği özel animasyon programı. Flight Data Recorder (FDR-Uçuş Veri Kayıt) cihazı bu sisteme bağlanarak uçuşun tüm verileri özel yazılımla simüle ediliyor.

Pegasus 12 uçak alıyor

Pegasus Havayolları yarın Boeing’le 12 adet 737-800 tipi uçak almak üzere anlaşma imzalıyor. Boeing Ticari Uçaklar Başkan Yardımcısı Marlin Dailey ile Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın imza atacağı anlaşma, Türkiye’deki özel havayollarının tek seferde verdiği en büyük uçak siparişi olacak.

Halen filosunda 12 Boeing 737-800, 2 de 737-400 toplam 14 uçağa sahip olan Pegasus, bu anlaşma ile 26 uçağa ulaşacak. Havayolunun yeni 737-800’leri, 2008’den itibaren teslim edilmeye başlanacak. Hem iç hat, hem de charter uçuşlarda kullanılacak uçakların bir kısmının yakıt tasarrufu sağlayan ve winglet (kıvrık kanatçık) olarak adlandırılan özel kanatlara sahip olacağı öğrenildi. Yeni uçakların teslimatıyla birlikte Pegasus iç hatların yanı sıra dış hatlarda da tarifeli uçuşa geçmeyi hedefliyor.

AtlasJet CRJ900 ile uçacak

ETS-Öger ortak havayolu şirketi AtlasJet, Kanadalı imalatçı Bombardier’in yeni nesil bölgesel yolcu uçağı CRJ900 modelinden almak üzere son aşamaya geldi. Önümüzdeki günlerde imzalanması planlanan anlaşma ile AtlasJet önümüzdeki yaz sezonu öncesinde yeni uçaklarını teslim alacak. Toplam 90 koltuklu planlanan CRJ900 uçaklarının teslimatıyla birlikte filodaki kiralık 70 koltuklu iki CJR700 uçağı da geri verilecek. CRJ900’ler, AtlasJet’in iç hatlarda çapraz seferlerde kullanılacak. Koltuk aralıkları 79 santimetre olarak planlanan uçaklar, deri koltuklarıyla yüksek konfor sunacak. Uçaklardan üçü mayıs, ikisi de haziranda teslim edilecek. Havayolu, yeni CRJ900 ve Aralık’ta gelecek A319 uçaklarıyla birlikte 2006 yaz sezonunda 24 uçağa yükselecek.

SunExpress iç hatlarda

Türk Hava Yolları ve Alman Thomas Cook’un ortak havayolu şirketi SunExpress, iç hat seferlerine başlıyor. İç hat merkezini İzmir olarak belirleyen havayolu, nisan ayından itibaren tarifeli uçacak. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan gerçekleştirilecek uçuşlar, karşılıklı olarak her gün Antalya ve Adana, haftanın beş günü de Trabzon ve Diyarbakır’a yapılacak. Bu uçuşlar SunExpress’in yine İzmir çıkışlı Almanya’nın 6 kentine yaptığı tarifeli uçuşlara da bağlantı sunacak. İzmir’i Antalya’dan sonraki ikinci ana merkezi olarak ilan eden SunExpress, İzmir’den Paris Orly, Atina ve Londra Stansfed’e de tarifeli uçuşlara başlama kararı aldı.

THY 500 kişi alacak

Rezervasyon ve yer hizmetlerinde görev yapmak üzere THY 500 personel alıyor. Lise ve dengi okul mezunu, 20-30 yaşları arasında, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bilgisayar ve İngilizce eğitimi sertifikası veya İngilizce bilgisini-seviyesini belgeleme şartı aranan personelle ilgili daha detaylı bilgi www.thy.com adresinden alınabilir.

BA Dalaman’a uçuyor

İngiliz Havayolları British Airways (BA), mayıs ayından itibaren Londra-Dalaman seferlerine başlıyor. Londra Gatwick Havalimanı’ndan haftada iki gün karşılıklı yapılacak uçuşlarda fiyatlar ekonomi sınıfı, vergiler hariç, gidiş-dönüş 144 eurodan başlayacak. Bu seferler BA adına GB Airways tarafından gerçekleştirilecek.

İlk A320 hazır

THY’nin Airbus’a verdiği 19 adetlik A320 siparişinin ilki tamamlanarak test uçuşlarına başladı. Önümüzdeki günlerde THY’ye teslim edilecek TC-JPA tescilli uçak yeni lale deseni taşıyor.

Finansbank’a Hawker

Finansbank, Hawker 800XPi tipi iş jeti aldı. Önümüzdeki ay teslim edilecek uçağın pilotları Uzan Grubu’na ait uçakta görev yapan Bülent Aksum ve Aytaç Şener oldu. Adopen ve TAV’ın satın aldığı Hawker 800XPi uçaklarının da aralıkta teslimiyle birlikte Türkiye’deki toplam Hawker serisi iş jeti sayısı 7’ye ulaşacak. İmalatçı Raytheon, Hawker ailesinin winglet kanatlı, uzun menzilli 850 tipi üzerinde çalışıyor.
Yazarın Tüm Yazıları