Yeni Whatsapp LINE mı olacak?

Evet, ülkemizde mesajlaşma denince akla tek bir uygulama geliyor.

Haberin Devamı

Tabii ki SMS ve iMessage’ı bile ofsayta düşüren Whatsapp’tan bahsediyorum. Ancak Uzakdoğu’dan gelen büyük oyuncu LINE; Avrupa, Güney Amerika ve Türkiye pazarında hızla büyümeyi hedefliyor. Büyük derken mübalağa sanatından faydalanmıyorum. 560 milyon kayıtlı üyesi, aylık 170 milyon aktif kullanıcısı ile küçük bir Facebook haline gelmiş bir mobil platform LINE... Peki LINE ülkemizdeki rakiplerine alternatif olabilir mi? Madde madde bakalım:
Avantajları:
-Teknoloji ve özellikler açısından eksiği yok, bir hayli fazlası var.
-Sadece sohbet balonu değil sosyal bir mecra sunuyor.
-Türk insanı LINE’da var olan zaman tüneli yapısına bayılıyor.
-Çevrimdışı ve çevrimiçi dünyaları birleştiren taksi çağırma, yemek söyleme, ödeme yapma, oyun oynama, müzik dinleme gibi özelliklerle hayatın her alanına dokunma iddiası mevcut.
-Türkiye pazarının öneminin farkındalar. Türk kullanıcısı tuttuğu sosyal platformları çok hızlı büyütebiliyor. (Friendfeed el sallıyor)
-İnovatif, hızlı büyüyen ve sürekli gelişen dinamik bir yapıları mevcut.
-Çevrimiçi görülmek istemediğiniz akraba ve arkadaşlardan kaçmak için güçlü bir alternatif yaratıyor.
LINE’ı bekleyen zorluklar:
-LINE’ın en önemli büyüme silahı emoji ve sticker ekosistemi. Ancak insanımız bunları aktif olarak kullanma alışkanlığına sahip değil.
-Whatsapp’ın hâkim pozisyonu herkesi ulaşılabilir kılıyor olmasından geliyor. ‘Herkes’ten daha azına razı olunması ancak avantaj maddelerinin sonuncusu söz konusu olduğunda mümkün.
-Çevrimdışı özelliklerin denizaşırı ülkelere gelmesinin önünde bir belirsizlik duruyor.

Haberin Devamı

Haftanın haberi: Poke yoluna gitti!

Facebook o güzel yüzünü biz fanilere ilk gösterdiğinde en popüler özelliklerden biri ‘dürtme’ idi. Sabah akşam bıkmadan birbirimizi dürtmekte ve bundan kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir haz duymaktaydık. Bu sanal ‘poke’ faaliyeti, kolumuzda morluk yaratmıyor sadece ruhumuzda delikler açmakla yetiniyordu.
Yıllar sonra Facebook, dürtmeyi sitenin derinliklerine gömdü. Mark Zuckerberg’ün bile bu butonun yerini bildiğine emin değilim. Ama acı bir haberle bu özelliğin hâlâ yer yer kullanıldığını öğrendik.
İngiltere’de 27 yaşındaki Scott Humphrey, sevgilisini Facebook’tan dürten kankasına saldırdı. “Eğer bu kadar iyi bir dostsan neden benim kız arkadaşımı dürttün?” diye bağırarak Richard Rovetto’yu yumrukluyordu. Ne yazık ki kafasını yere çarpan arkadaşının ölümüne neden oldu.
Uzun lafın kısası, lütfen bu çok üzücü olayı dürtme eylemini sorgulamak için fırsat olarak görelim. Unutmayın, hepimizin içinde ayak masajına duygusal anlamlar yükleyen bir Marsellus Wallace yatıyor olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları