Ulusoy’dan hodri meydan

Galatasaray ve Beşiktaş’ın maçlarını izlemek üzere Londra’ya gittiğimiz uçakta Futbol Federasyonu eski başkanı Haluk Ulusoy da vardı.

Haberin Devamı

Londra’ya indiği mizde havaalanında kısa süre sohbet ettik. Laf futboldan ve federasyonundan açılınca verdi veriştirdi Ulusoy, “Ben bunların yönettiği federasyonu tek ayağımla yönetirim, Türk futbolu bundan kötü olamaz, haziranda kesin adayım” dedi.
Bu kadarını yazalım mı diye sorduğumuzda ise cevabı şu oldu: “Yazın tabii, yakında ekrana çıkıp açıklayacağım zaten...”

Koreliler şaşkına dönmüş
Pazartesi akşamı Çırağan Sarayı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2014-2015 kültür sanat sezonunun açılışının yapıldığı davetteydim. İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, bu yıl ana hedeflerinin İstanbul’u festivallerin ve dünyaca şöhretli organizasyonların merkezi yapmak olduğu söyledi. Gecede en dikkatimi çeken barkovizyonda gösterilen Kore çıkarmasıydı.
Başkanın sanat danışmanı Arzu Öztoprak, Kore’deki etkinliklerin görkeminden bahsetmişti ama bu kadarını beklemiyordum doğrusu. Kültür sanat komisyonu 10 günde imkansızı başarmış, bir ayda yapılamayacak kadar çok, farklı, zengin içerikli etkinliği bu kısa süreye sığdırıp Kore’yi büyülemiş. Seul, Tegu ve Gyeongju şehirlerinde, üst düzey yetkililer tarafından “Sultanların Şehri İstanbul’un dünya
lideri başkanı kardeşimiz Kadir Topbaş hoşgeldiniz” diye karşılanan başkan Topbaş’a Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye tarafından verilen Güney Kore Devlet Nişanı’nın hikayesi ise ilginç. Obama’ya bile verilmemiş bu nişan, gerekçe bulamamışlar. Bize verilmesi ise aramızdaki kültür alışverişi göz önünde bulundurulduğunda son derece normal. Abdurrahman Şen’in anlattığına göre mehterimiz, tiyatromuz, müziğimiz, Dede Korkut, Mevlana, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre’miz, Kapalı Çarşı’mız, Anadolu ritüellerimiz otantik halleriyle Kore’ye taşınınca Kore’deki Türkiye algısı bir anda değişmiş. Hatta hayli sitem de etmişler, bizim bu derin, köklü ve zengin kültürünüzden haberimiz yoktu, neden kendinizi anlatmakta bu kadar geciktiniz diye. Toplam 300 bin nüfuslu Gyeongju şehrinde 10 gün süren “İstanbul Gyeongju’da-2014” etkinliğine çevre illerden gelenlerle birlikte katılanların sayısı 800 bin. Bunun yüzde 50’sinin iki sene içinde İstanbul’a geleceği öngörülüyor. Bu da 2012 yılında İstanbul’a gelen turistlerin ülkeleri sıralamasında 20. sırada olan Kore’nin, bu yılsonuna kadar ilk 10’a girmesi, ülkemize döviz, tanıtım ve katma değer olarak dönmesi demek. Keşke duyanları, deneyimleyenleri hayran bırakan kültürümüzü, ülkemizi hep bu kadar iyi tanıtabilsek, anlatabilsek.

Yazarın Tüm Yazıları