Doğum yapan kadın 6 yıl önce mi emekli olacak

GÜNLERDİR arka arkaya bu soru yağıyor.

Haberin Devamı

Doğum yapan kadınlar, kocaları ya da “annemiz artık işe gitmeyip evde otursun” diyen çocukları.
Olay, milyonlarca kadını ve ailesini ilgilendirdiği için merak edilen konuları kısaca açıklayalım.

HER KADIN İÇİN Mİ?

Bu konuda en çok;
“Doğum yapan her kadın 6 yıl önce mi emekli olacak?” diye soruluyor.
Hemen yanıtlayalım; hayır!
1) Altı yıl erken emeklilik her kadın için geçerli değil. Örneğin, bir çocuğu olan kadın için, en fazla 2 yıl erken emeklilik söz konusu. O da doğum tarihinden sonraki iki yılda çalışmamış olması koşuluyla mümkün.
2) SSK’lı Çalışan Kadınlar Yararlanabiliyorlar
Doğum yapmış ve çocuğu yaşayan SSK’lı kadınlar, doğumdan sonra iki yıllık sürenin bir kısmında veya tamamında çalışmamış ve prim ödememişlerse, çalışmadıkları süreyi borçlanabiliyorlar. Bir doğum için en fazla 720 gün (2 yıl) kazanabiliyorlar. Bugün için en fazla iki doğum borçlanılabildiğinden toplam (1.440 gün - 4 yıl) kazanılabiliyor.
3) Bağ-Kur’lu ya da Devlet Memuru Kadınlar (Bugün için doğum borçlanması yapamayan Bağ-Kur’lu kadınlar ile Devlet memuru kadınlar) Torba Yasa’nın yürürlüğe girdiği tarihten sonra “doğum borçlanması” yapabilecekler.
4) Torba Yasa yürürlüğe girdiğinde, koşulları taşıyan üç doğum borçlanabilecek ve doğum borçlanmasıyla en fazla 2.160 gün (6 yıl) kazanabilecek.

Haberin Devamı

ÇALIŞMADAN ÖNCEKİ DOĞUMLAR

Çalışmaya başlanılan tarihten önceki doğumlar borçlanılamıyor.
Sigortalılar; Torba Yasa ile sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumların borçlanılmasına izin verilmesini bekliyor. Torba’da bugün için başlangıçta önceki doğumların borçlanılmasına izin veren düzenleme yok. Ancak, istenilirse TBMM Genel Kurulu’nda bu konuda bir madde eklenerek, başlangıçtan önceki doğumların borçlanılmasına olanak sağlanabilir.

BİR AY İÇİNDE ÖDENECEK

Doğum borçlanması yapanların, SGK’nın başvuruyu kabulünden itibaren kendilerine bildirilen borç tutarını, tebliğ tarihinden itibaren “1 ay içinde” ödemeleri gerekiyor.
Taksitlendirme yapılması söz konusu değil.

KAZANÇ NE?

Üç doğum yapan bir kadın, bu doğumlar nedeniyle en fazla 6 yıl borçlanabiliyor. Altı yıllık bu borçlanma nedeniyle, 26 bin 136 TL ödeyecek. Buna karşılık; Süre ve yaşı dolduran ancak prim günü eksik olan çalışan kadınlar, doğum borçlanması ile prim ödeme gün sayısını artırıp, 6 yıla kadar erken emekli olabilecekler.

Haberin Devamı

SAĞLIK BAKANLIĞI UYANDI

9 Temmuz günü “Diyanet’ten Satılık Doktor Kadrosu” başlığı altında, Diyanet Vakfı’nın 81 doktor kadrosu ile 180 yataklı hastane ruhsatını, ihale yöntemiyle satacağını, oysa doktor kadrosu satışının 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle yasaklandığını yazmıştık.
Yazımız üzerine Sağlık Bakanlığı, özel hastaneler yönetmeliğinde değişiklik yapan bir “yönetmelik” yayınladı (Bkz. 19.07.2014 tarihli R.Gazete, s.3). Yönetmeliğin Geçici 11. maddesine göre; taşınırları, taşınmazları ve personeli Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na devredilen özel hastanelerin, ruhsatında yer alan hakları ile aynı il içerisinde taşınabilir veya faaliyette olan şartı aranmaksızın devredebilecek.

Yazarın Tüm Yazıları