iPhone devrimi 7 yıl önce bugün başladı

Geçen hafta teknoloji dünyasına bomba gibi düşen gelişmelerden biri Apple'ın ses sistemleriyle ünlü Beats'i 3.2 milyar dolara satın alacağının ortaya çıkmasıydı. Financial Times'ın paylaştığı haberde iki şirketin bir süredir kapalı kapılar ardında görüşmelerde bulunduğu ve ilerleyen günlerde Apple'ın Beats'i aldığını kamuoyuna duyuruacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

APPLE TARİHİNİN EN BÜYÜK SATIN ALIMI

Kuruluşundan bu yana Apple pek çok şirketi bünyesine kattı. 1997 yılında Steve Jobs'ın tekrar Apple'a dönmesini sağlayan ve 400 milyon dolar civarında bir ödemenin yapılmasıyla NeXT'in alınması Apple tarihinde önemli bir yere sahipti; zira Apple'ın bugüne dek en fazla ödeme yaptığı ve bünyesine kattığı şirket NeXT'ti. Ancak şirketin Beats'i 3.2 milyar dolar gibi bir bedelle satın almaya karar vermesi, Apple'ın NeXT rekorunu bir hayli geride bırakacağını gösteriyor. Apple 2011 yılında Anobit'i 390 milyon dolara almış, PrimeSense'e ise 345 milyon dolar ödemişti.

HTC'NİN DE CEBİNE PARA GİRECEK

Apple'ın Beats'i alması diğer yandan HTC'nin cebine de para akması anlamına geliyor; zira Beats'in yüzde 50.1'lik hissesi halihazırda Tayvan merkezli telefon devi HTC'nin elinde ve Apple'ın ödeme yapacağı 3.2 milyar doların yaklaşık 1.6 milyar doları doğrudan HTC'nin kasasına gidecek.

Haberin Devamı

APPLE BEATS'İ NE YAPACAK

Her şey bir yana Apple'ın bu denli yüksek bir rakamla Beats'i almasının amacı herkesçe merak konusu. Elbette şirketin sadece Beats kulaklıkları iPhone ve türevi cihazlara kazandırmak için şirketi satın almak istediğini söylemek çok da makul değil; zira bu alımın asıl nedeni Apple'ın online müzik pazarında beklentilerin altında kalması ve iTunes gelirlerinin artmasına karşılık müzik satışlarında gerileme yaşanması...

Kullanıcıların müzik satın almaktan öte online müzik dinleme servislerine ağırlık vermeye başlaması müzik endüstrisindeki trendi de değiştirirken, Apple'ın Beats Music servisini kullanarak iTunes'ta kaybettiğini geri almak için mücadele vereceği düşünülüyor.

Her ne kadar alımın olup olmayacağı mayıs ayı ortalarında netlik kazanmadıysa da, Apple'ın Spotify ve rakipleri üzerinde ilerleyen dönemlerde ciddi anlamda baskı oluşturmaya başlayacağı kolaylıkla söylenebilir.

Yazarın Tüm Yazıları