Anneler ve kızlarına aynı seansta estetik

Yılın hem anneler hem de kızları açısından en özel olan ayı geldi.

Haberin Devamı

Bu ay Anneler Günü olmasının yanı sıra, genç kızların da mezuniyet törenlerinin yaklaştığı bir zaman dilimi. Mayıs ayı bu nedenle, anneler ve kızlarının kendileri için özel buldukları, estetik anlamda daha iyi hissetmek amacıyla çeşitli işlemler yaptırdıkları bir dönemdir.

Eskiden estetik operasyon annelerin kendi başlarına yaptırdıkları, ev halkının ise sürprizle öğrendikleri bir durumken, artık anneler ve kızları estetik için birlikte geliyor. Aynı seansta estetik işlemlerini yaptırıp gidiyor.
Günümüzde estetik işlemler anneler için kızlarına hediye, kızları için de babalarıyla birlikte Anneler Günü’nde; annelerine sundukları özel bir hediye anlamına geliyor. Bununla birlikte devir değişti, erkekler de değişti. Artık erkekler de eşlerinin kendilerini daha iyi hissetmeleri, beğenmedikleri yönlerini değiştirmeleri için estetik operasyon yaptırmalarını destekliyor.
Burada merak edilen soru, annelerin estetik anlamında hangi işlemlere daha çok ilgi gösterdikleri ve kızlarının yaptırmasına izin verdikleri işlemler konusunda oluyor. Bunları ayrı ayrı anlatmamızda fayda var.

ANNELERE YAPTIĞIMIZ ESTETİK İŞLEMLER
Annelerin yaş gruplarına, ciltlerinin elastikiyetine, kendilerinde değiştirmek istedikleri konulara göre yapacağımız estetik işlemleri belirliyoruz. Her operasyonda öncelikle biz hekimlerden ne beklendiğini öğrenmeye çalışırız. Çünkü hastamızın beklentisine uymayan bir işlemi, sadece biz beğenip uygun bulduğumuz için yapmamız söz konusu değil. Ancak beklentileri öğrenmenin dışında karşımızdaki kişinin anatomik yapısını, cildindeki ve dokularındaki yıpranmanın derecesini bilmemiz de önemli.
Tüm bu bilgiler ışığında genellikle bizden çabuk iyileşecek, özel günlerinde yüzlerinde şişlikler, morluklar, çevrelerindeki insanların ‘Aaa estetik mi oldun?” şeklindeki yorumlarına, sorularına maruz kalmayacakları işlemler isterler.
- Botoks: Bu işlemlerin başında elbette ki botoks enjeksiyonları geliyor. Annelerde bu enjeksiyon işlemleri, daha çok yüzün üst bölgesindeki gençleştirme için etki sağlıyor. Alnın üst kısmındaki kırışıklıklar, göz çevresindeki çizgilenmeler ve kaşları çatınca iki kaş arasında oluşan çizgilenmelerde genç bir görüntü elde etmek mümkün oluyor.
- Dolgu: Bazı kadınlar genetik altyapıları gereği çevresel koşullardan daha az yıpranıyor. Bazıları da yine aynı nedenlerle genç yaşta kırışıklıklar, çukurluklar, çizgilenmelerle uğraşıyor. Eğer kişiye vücudundaki yağ dokusundan alınan yağ enjekte ediliyorsa, kullanılan tekniğe göre bir yıl içinde yaklaşık yüzde 50-60’ı kalıyor.
Bazı kişilerde bu oran daha da yüksek olabiliyor. Dolgu maddeleri organik ve sentetik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sentetik dolgular, laboratuvarda hazırlanmış ticari ürünler olarak bilinen maddeler. Sentetik dolgular arasında en fazla kullanılan aslında vücudumuzda da bulunan doğal bir maddenin eşdeğerine yakın olan ‘hyaluronik asit’tir. Laboratuvar şartlarında elde edilen hyaluronik asit, aslında vücutta yara iyileşmesi için doğal olarak salgılanan bir maddedir. Bu maddeler zamanla eriyebiliyor. Belli sürelerle tekrar edilmesi gerekiyor.
Bu durumda kadınların imdadına dolgu maddeleri yetişiyor. Plastik cerrahi hekimleri olarak bizler aslında dolgu maddelerinin uygulanması konusunda oldukça tecrübeliyiz. Çünkü sık sık liposuction yaptığımızdan, kadınların vücutlarında istemedikleri bölgelerde bulunan yağları alıyoruz.
Bu yağlar laboratuvar koşullarında bazı özel işlemlerden geçirilerek estetik amaçlı olarak uygulanabiliyor. Bu nedenle zaten liposuction nedeniyle yağ dokusuyla uğraştığımız için, dolgu maddesi olarak kullandığımızda nasıl ve ne sürede etki edeceğini de tahmin edebiliyoruz. Dolgu maddeleri sentetik ve organik olarak ikiye ayrılıyor. Organik dolguların içinde kişinin kendi yağ dokusundan alınan yağı sayabiliriz.
- Liposuction: Kadınlar vücutlarına, estetik duruşlarına eskiye nazaran daha çok dikkat ediyor. Özellikle doğum yaptıktan sonra vücutta oluşan yıpranmalar, fazla kilolar kadınların en çok dert ettiği konuların başında geliyor. Bazıları bu konuda çok şanslı. Hızlı bir metabolizmaları var, beslenmelerine dikkat edip, düzenli yürüyüşlerini yaptıkları takdirde kolayca kilo veriyor. Ama çoğunluk bu kadar özel bir şansa sahip değil. Tüm çabalarına karşın, vücutlarında lokalize yağlar kalıyor. Bunların sporla ve diyetle gitmesi mümkün olmuyor. Bu durumda kadınların imdadına liposuction yetişiyor. İnce kanüller yardımıyla vücut hatlarını bozduğu düşünülen fazla yağlar alınıyor, belli bir süre korse giyilmesi isteniyor.

GENÇ KIZLARA YAPTIĞIMIZ ESTETİK İŞLEMLER

Küçük meme şikayet konusu: Öncelikle şunu söylemeliyiz ki, henüz reşit olmamış gençlerin estetik operasyon geçirmeleri ailelerinin izniyle olmaktadır. Genç kızlar mezuniyet öncesinde en çok da memelerinin küçük olmasından şikayetçidirler. Giyecekleri kıyafetleri iyi taşımak isterler.
Bizim bu konudaki önerimiz gençlerin büyüme ve gelişmesinin tamamlanması yönündedir. Bu tür operasyonlar aceleye gelmez. İyi düşünmek gerekir, estetik yapılacak gencin ruhsal açıdan hazır olması da önemlidir. Buradaki kriterimiz hastamızın 17 yaşını tamamlamış olmasıdır.
Bazı gençler erkek arkadaşlarının beğenmediğini belirterek aslında ruhsal olarak hazır olmadıkları halde bu işlemi isterler. Bu durumda annelere görev düşüyor. Gencin etki altında kalmadan, kendi başına karar vermesi, bu kararının sorumluluğunu annesinin çok iyi anlatması gerekiyor. Silikon takıldıktan sonra kendi bedenine yabancılaşması, yaptığına pişman olması üzüntü verici bir durum olacağından çok iyi ölçüp tartılmasında fayda var.
Bazı mükemmeliyetçi anneler de kızlarına yönelik olarak estetik çıtaların çok yüksek tutmakta, bunu bir armağandan çok zorunluluk olarak dile getirmektedir. Estetik doğuştan gelen kusurlar, travmatik durumlar dışında bir zorunluluk değildir.
Kepçe kulak: Çocuklarda kulak oluşumu 5-6 yaşında tamamlanmış oluyor. Çocukluktan genç kızlığa kadar rahatsızlık veren bir sorun olan kepçe kulak meselesi, mezuniyet töreni gündeme gelince mutlaka çözümlenmesi gereken bir dert olarak karşımıza çıkıyor.
Genç kızlar kepçe kulaklarını saklamak için sürekli açık bıraktıkları saçlarını, mezuniyet törenlerinde şık bir topuzla taçlandırmak istiyor. Bu dönemde sıkça talepte bulunulan ameliyatlar arasında kepçe kulak ameliyatları geliyor. Kepçe kulak ameliyatları kulak arkasından yapılıyor. Kıkırdak zarı ortaya çıkarılıyor, kıkırdak şekillendiriliyor eksik varsa tamamlanıyor, fazlası alınıyor.
Kulak kıkırdağının üzerindeki kıkırdak zarını şekillendirici bir biçimde tespit ediliyor, fazla deri çıkarılıyor. Bazen bu ameliyatlar ağrılı olabiliyor. Bir iki gün ağrı kesici kullanması gerekebiliyor. Islak pamuklarla yeni şekil verilmiş kulak yapısı destekleniyor, 5-7 gün arasında sabitlenip bandajla tutuluyor. Ameliyat bölgesinin birkaç gün yıkanması söz konusu değil. Zaman içinde doğal görünümüne kavuşuyor.


Yazarın Tüm Yazıları