Dul ve yetim kadın hem eşten hem de anne-babasından aylık alır mı?

HÜRRİYET okurlarından en çok aldığımız sorulardan biri, dul ve yetim kadınların, hem eşinden hem de anne-babasından aylık alıp alamayacağı ile ilgili..

Haberin Devamı

Bu soru, öyle bir soru ki tek cümleyle “Evet alabilir veya alamaz” şeklinde yanıtlamak mümkün değil. Herkesin durumuna göre, ayrı ayrı yanıtı var.
O nedenle, kısa bir açıklamadan sonra, bugün ve yarın “iki ayrı tablo” halinde, eş veya anne-babanın SSK’lı, Bağ-Kur’lu veya Emekli Sandığı mensubu olma durumlarına göre, konuyu açıklayacağız.
Kadın çalışsa da çalışmasa da kocasından “dul aylığı” bağlanır.
Genel kural şu; çalışmayan ve emekli aylığı da almayan kadına yüzde 75, çalışan veya emekli aylığı alan kadına da yüzde 50 oranında “dul aylığı” bağlanıyor.
Dul eşin evlenmesi durumunda, aylığı kesiliyor.
1 Ekim 2008 tarihinden önce iki kocası da ölen kadına, kocaları farklı sosyal güvenlik kurumuna (örneğin biri SSK’lı, diğeri Bağ-Kur’a) tabi ise her iki eşinden de aylık bağlanır. Bu tarihten sonra kocası ölene, iki kocadan “tercih ettiğinin” aylığı bağlanır.
Evli olan kız çocuklara, ölen babalarından aylık bağlanmaz.
Eş ve anne-babanın ölüm tarihlerinin 30 Eylül 2008 tarihinden sonra olması halinde, “aynı anda hem dul hem de yetim aylığı” alma olanağı yok..
Aşağıdaki tabloda eşi ile anne-babası SSK ve Bağ-Kur statüsünde olan kadına, aylık bağlanma esasları belirtilmiştir.

DUL KADINA EŞİNDEN VE ANNE BABASINDAN AYLIK BAĞLANMASI

Dul ve yetim kadın hem eşten hem de anne-babasından aylık alır mı

Yazarın Tüm Yazıları