Kadınların kendilerine erkekler kadar güveni yokmuş

Sonuna nokta koyacak kadar emin olduğum bu cümleyi, bir de dünyadaki psikologların araştırmalarında okuyunca, ne yazık ki bir kez daha emin oldum.

Haberin Devamı

Hani, iş dünyasındaki kadınlar için yapılan meşhur ‘cam tavan’a çarpma benzetmesi var ya, o da bundan kaynaklanıyor.
“Cam tavan”, kadınların kariyer basamaklarını ancak belli bir yere kadar tırmanıp, bir noktadan sonra yükselemediklerini, bunun sebebinin de görünmez bir cam tavan olduğunu söyler.
Bunun üzerine çok tartışmalar oldu. Yok denildi. Artık kadınlar da erkekler kadar çok kazanabiliyor ve şirketlerde üst düzey yönetici olabiliyor denildi.
Sebebin birazı biyolojik, birazı da yetiştirilme tarzımız. Kendimize erkekler kadar güvenmiyormuşuz biz.

Güven her şey mi? Dunning-Kruger etkisi diye bir teori var, diyor ki: Bazı insanlar sebepsizce kendilerini abartırlar. Aşırı güvenli davranırlar.
İşin garibi, bu insanlar ne kadar az yeteneklilerse, o kadar çok güvenli davranırlar. Ve ne yazık ki, evet burası çok ilginç, hayatta bizi bir yere getiren de yetenekten çok kendine güvendir!
Resmen diyor ki, güven yetenekten daha önemlidir! Güven, başarıya ulaşmada yetenekten önce gelir!

Haberin Devamı

Kendine güven üç malzemeden yapılıyor: Risk alma, kaybetme ve buna rağmen ısrar etme.
Erkekler, daha anaokulundan itibaren birbirleriyle kaba saba dalga geçerek ve acımasızca eleştirerek bunları geliştiriyorlar. En azından aşağılanmaya ve kaybetmeye dayanıklı hale geliyorlar.
Biz kızlarsa daha dilbaz olmamıza rağmen, kırma dökme işlerini sevmiyoruz ve aferinlerimizi de böyle topluyoruz. Yani güven oluşturamamamızın ilk sebebi bu deneyimler.
Öbür sebebi de östrojen hormonu. Bu hormon, birleştirici, yapıcı olmamızı sağlarken, risk almamızı ve kavgalara girmemizi engelliyor. Halbuki testosteron öyle mi, erkeklere kazanma ve mücadele hırsı pompalıyor.
Biz kızlar, çocukken yaramaz erkeklerden bizi öne geçiren, ‘aferin kızım ne uslu ne çalışkansınlar’ı, büyüyüp iş hayatına atılınca duymuyoruz. Arada oyun değişiyor.

Kendine aşırı güvenen yeteneksizlerin bile cirit attığı bir akvaryuma giriyoruz. Erkekler bunlara ve kendine güvene bizden daha yakın. Belki bunu bilip, kendimize kadınlığımıza güvenmenin vakti gelmiştir.

Haberin Devamı

Madem güven yetenekten bile önce, yine bugünün ve geleceğin anneleri olarak bizlere çok görev düşer. Kimsenin, kız ya da erkek, güven ayarlarıyla oynamamak gibi. Yetenek Allah vergisi ama güven biraz da bu dünyada karşılaşılan şeylerle örülüyor.

Hepimize özgüvenler dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları