Nasdaq tamam şimdi sıra Londra’da

ANLAŞMA gerçekleşirse Londra Borsası’nda bir Borsa İstanbul masası açılacak.

Haberin Devamı

Böylece Borsa İstanbul’un VİOP’ta işlem gören vadeli işlem sözleşmeleri Londra Borsası’nda uluslararası yatırımcılara aracısız bir şekilde ulaşacak.

İBRAHİM Turhan’ın 2 Ocak 2012’de üstlendiği başkanlık sonrasında İstanbul Borsası büyük değişim geçirdi. Değişmlerin en önemlisi farklı çatılar altında faaliyet gösteren kıymetli madenler sözleşmelerinin, pay senetleri ve borçlanma piyasası ürünlerinin bir araya toplanması ve borsanın şirket haline dönüştürülüp Borsa İstanbul (BİST) adını almasıydı. Sonrasında Nasdaq ile yapılan anlaşma geldi. BİST, Nasdaq OMX Grubu’ndan dünyanın kullanılan en ileri teknolojilerinden biri olan Genium INET Trading sistemini alırken, stratejik ortaklık gereği ciddi bir know how transferi yapmak için de adım attı. Nihai kararların Haziran 2014’te alınması beklenen anlaşma ile BİST’in Nasdaq’a yüzde 5 hisse ve 21.5 milyon dolar ödemesi öngörülüyor.
Geçtiğimiz pazartesi, New York’ta Nasdaq borsasında bu anlaşma şerefine bir gong töreni yapıldı. BİST’in davetlisi olarak katıldığımız törende açılış ve kapanış gonglarını BİST Başkanı Turhan çaldı. Sonrasında gerçekleştirdiğimiz sohbette ise, Turhan bundan sonrasında atılacak adımlarla ilgili önemli bilgiler verdi.

LONDRA’YA İSTANBUL DESK

Turhan, Nasdaq gibi güçlü borsalar ile işbirliğinin BİST’i çok güçlü bir konuma getireceği görüşünde. Bu yüzden önümüzdeki günlerde yeni işbirlikleri de gündeme gelecek. Başkan Turhan bu konuda çok fazla detay vermedi. Ancak kulislerde konuşulanlara göre BİST Londra borsası ile sıcak temas halinde. Bu çerçevede özellikle BİST’in Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nın (VİOP) işlem hacmini artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında bir anlaşma hazırlığı var. Bu anlaşma ile Londra Borsası’nda bir Borsa İstanbul Masası (Borsa İstanbul Desk) açılacak. Böylece Borsa İstanbul’un VİOP’ta işlem gören tek pay senedine dayalı vadeli işlemlerin sözleşmeleri Londra Borsası’nda uluslararası yatırımcıların aracısız bir şekilde almasına imkan sağlanmış olacak. Benzer bir anlaşmanın Singapur ya da Hong Kong borsası ile de yapılması planlanıyor.

YENİ SALON EYLÜLDE

Gelelim Turhan’ın anlatıklarına... Bilgi işlem ve teknoloji merkezini yenileyerek geçtiğimiz günlerde açan Borsa’da, yine hummalı bir çalışma var. İşlem salonu baştan aşağıya yenileniyor. Turhan, “Aslında işlemlerin sadece yüzde 3’lük bir kısmı salondaki broker’lar tarafından yapılıyor. Ancak oranın çok iyi bir tanıtım ve iletişim merkezi olacağını herkesin orada yer almak isteyeceğini düşünüyoruz. Çok iyi bir medya merkezi olacak. Her zaman canlı yayın yapılma imkanı sunacağız. Haziran ayında çalışmalar başlayacak ve 3 ay sürecek. Eylül ayında salonun yeni halinin ortaya çıkmasını planlıyoruz. Orayı tıpkı NYSE gibi Nasdaq gibi ziyaretçilere de açacağız“ dedi. Turhan Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından gerçekleştirilen yenileme bittiğinde salonun Wall Street’ten daha güzel olacağını da iddia etti.

Haberin Devamı

VHS kullanıyorduk Blueray’a geçtik!

Haberin Devamı

BİST Başkanı İbrahim Turhan Nasdaq’la anlaşmayla noktalanan teknoloji hamlesine nasıl karar verdiklerini şu sözlerle özetledi: “Öncelikle borsalarda algoritma felsefesi 1999 ve 2003 yıllarında değişmişti. Bizim kullandığımız sistem VHS idi. Blueray sistemine geçmek gibi birşey bu aslında. Ayrıca, Merkez Bankası’nda görev aldığım dönemde, ödeme sistemi 3 Haziran 2011’de çökmüştü. Kiralar, çek senet işlemleri, maaşlar ödenemez olmuştu. Baktık yazılımla ilgili bir problem. Ancak kaynak kodları bizde olmadığı için müdahale edemedik ve yazılımın alındığı Londra’daki Logica adlı şirketi aradık. Türkiye masası ile ilgilenen arkadaş kahve molası vermiş. 75 milyon insan bu adamın kahve keyfini bekledi. Buradan bir ders çıkarmıştık. Nasdaq’tan bu yazılımı kaynak kodlarını da bize vermeleri koşulu ile aldık.”

Haberin Devamı

BIST’İ TAŞINMAKTAN KURTARAN ANLAŞMA!

YENİ SPK Kanunu’yla İMKB’nin İstinye’de Boğaz’ı gören 160 bin metrekarelik eşsiz arazisi bedelsiz olarak Maliye’ye devrolmuş. Ancak BİST yönetimi bu devir sırasında bir şart koşmuş. TOKİ’nin projelendireceği bu araziden elde edilecek gelirler ile okul yapılacak. İbrahim Turhan’ın verdiği bilgilere göre Borsa İstanbul’un üzerinde bulunduğu 85 bin metrekarelik arazi de Hazine’ye devredilmiş. BIST burada 29 yıllığına kiracı olacak. Turhan, “Bunun amacı BİST’i halka arz ettiğimiz de ve yanımıza bir ortak aldığımızda burada farklı bir niyetin ortaya çıkmasını önlemekti. BİST’in yeni sahipleri bu araziyi farklı amaçla değerlendirmek için Borsa’yı taşımayı düşünebilirlerdi. Bunun önüne geçmiş olduk. Yani orayı da kurtarmış olduk” dedi.

Haberin Devamı


Nasdaq tamam şimdi sıra Londra’da


Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan Nasdaq’ın kapanış töreninin ardından Boğaziçi Üniversitesi heyetiyle birlikte Times Meydanı’nda ‘selfie’ fotoğrafı çektirdi.

Yazarın Tüm Yazıları