Bir kadın filmine destek çağrısı

Yazar yönetmen Ahu Öztürk’ün çocukluğundan en net hatırası İstanbul’a yaptıkları akraba ziyareti.

Haberin Devamı

İlk durak teyzesiydi ve Öztürk bir sabah onunla bir oda bir mutfaktan oluşan evinden uzun bir yolculukla üç oda bir salonlu bir eve gelmişti. Bu onun orta sınıfın mahrem alanıyla gündelikçi teyzesi sayesinde ilk tanışmasıydı.
Evde kimse yoktu, yatağın üstüne yatacak kadar onunmuş sandığı bir yakınlık ile eşyalara dokunamamasını sağlayan hayali bir duvar arasındaydı.
Yaşadıkları şehre döndüklerinde, annesi Öztürk’e üstü utançla kaplı bir sır emanet etti. Sır, teyzesinin temizlikçi olduğuydu.
Öztürk’ün üniversitede sol tedrisattan geçmesiyle birlikte, devraldığı bu utancın ilk deşifresi sınıfsal bir kinle oldu.
Çalışmaya başladıktan sonra iş arkadaşlarının kendi evlerini temizlettikleri gündelikçi kadınlarla olan problemlerini anlattıkları sohbetleri, bu duyguyu Öztürk’e yeniden hatırlattı. Onlar ait olmak istedikleri bir sınıfın sembolü olarak gündelikçi tutmuşlardı ve bu anlatım da tekrar tekrar bunun vurgusuydu.
Öztürk çok yakından tanıdığı, kuşaklararası taşınmak istenen utançlı bir sırrın bir sınıf meselesine dönüşmesini sağlayan teyzesinin öyküsünü anlatmak istiyor. Onunkisi bu utançtan duyduğu utancın hikayesi.
Bu utancı ancak dillendirerek akıtabileceğini biliyor ve şu an ait olmadığı yoksulluğu ve görünmez olan madunlarını görünür kılmak, kendi utanç yükünden kurtulmak için Toz Bezi adlı filmi yapmak istiyor.
Türkiye’de sinema yapmanın zorlukları malum.
Öztürk, üç yıldır ilmek ilmek örerek, kendi hikayesinden de ilham alan çarpıcı ama sade bir hikaye yarattı.
Maltepe Gülsuyu’nda, kentsel dönüşüm tehdidi altındaki bir mahallede yaşayan ve Kadıköy’deki evlere temizliğe giden, hayat onlara çok iyi davranmasa da, hayatla dalgalarını da geçmeyi bilen ama bir noktada dayanma güçlerini kaybeden iki kadının, Nesrin ve Hatun’un hikayesi Toz Bezi.
Toz Bezi, kadınlar tarafından yapılacak ve kadınları anlatacak sade bir hikaye.
Ve çoğu sade hikaye gibi, hayata geçmesi için desteğe ihtiyacı var.
Toz Bezi, yolculuğuna başladığı ilk günlerde İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar’da CNC ödülünü kazandı.
Ardından Saraybosna Film Festivali CineLink’te EAVE ödülü kazandı ve Netherlands Film Festivali Holland Film Meeting’e katıldı. 2012 yılında da Kültür Bakanlığı’ndan yapım desteği aldı.
Toz Bezi’nde Nazan Kesal, Asiye Dinçsoy, Serra Yılmaz ve Didem İnselel oynayacak. Görüntü yönetmenliğini Meryem Yavuz yapacak.
21 Mayıs’ta filmi çekmeye başlıyorlar fakat hala ekip, ekipman ve yemek için desteğe ihtiyaçları var.
Destekleriniz hem filmin çekimleri sırasında çok işlerine yarayacak hem de hep birlikte, kalabalıklarla film yapmış olmanın keyfini sürecekler. Bunun için kitle fonlama sitesi Indiegogo’da bir sayfa açtılar:
https://www.indiegogo.com/projects/dust-cloth-toz-bezi-pacike-toze#home
Küçük, büyük, her türlü katkı onlar için çok önemli.
Desteğinizi esirgemeyin.

Yazarın Tüm Yazıları