Yumurtanın ne kadarı sağlıklı?

Yumurta, sık tükettiğimiz besinlerden biri. Ama aynı zamanda üzerinde en çok tartışılan besinlerin de ilk sıralarında yer alıyor.

Haberin Devamı

Çoğumuzun kafası hâlâ karışık. Her gün bir yumurta yemek doğru mu? Çocuklarımıza her sabah bir yumurta yedirebilir miyiz? Kalp hastası olanlar yumurta yemeli mi, yememeli mi? Bu sorulardan sadece bazıları. İşte size kısa bir “yumurta ve beslenme” özeti.

Yumurta çok önemli bir besin. Mükemmel bir besin içeriği var. Yapısındaki protein, yağ ve diğer besinsel unsurlar son derece değerli. Protein yapısının üzerinde ayrıca durmak lazım.
Bir yumurtada 6 gramdan fazla protein var ve içerdiği proteinler dokuz elzem aminoasidin tamamını bulunduruyor. Yumurta en değerli “kolin” kaynaklarımızdan birisi.
Kolin yumurtanın sarısında bulunuyor, bir günlük toplam kolin ihtiyacımızın üçte birini sadece bir yumurta sarısı karşılayabiliyor. Kolin beyin sağlığı ve iltihabi süreçlerin baskılanması söz konusu olduğunda önemli bir madde.
Yumurta eğer bahçelerde, tarlalarda, meralarda beslenen, yani yapay yemlerle değil de doğal ortamda, doğal besinlerle beslenen tavuktan elde edildiyse bol miktarda omega-3 de içeriyor. Bu çok önemli bir nokta.
Önemli, çünkü özel çiftliklerde yapay yemlerle beslenen tavukların yumurtalarında maalesef yeteri kadar omega-3 yok. Zaten bu nedenle de “omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurtalar” da satılıyor.
Kapalı ortamda yapay yemlerle beslenen yumurtaların omega-3 değerini arttırmanın yolu ise yemlerine keten tohumu ve benzeri katkılar eklemekten geçiyor.
Yumurta göz sağlığı bakımından da çok önemli. Yumurta sarısı gözler için çok mühim olan lütein ve zeaksantin yönünden mükemmel bir besin. Bu iki madde yaşa bağlı sarı nokta hastalığı ve kataraktı engelleyebilen karetenoidler. Yumurta kilo vermek isteyenler için de etkili bir gıda. Tokluk hissi sağlaması önemli bir nokta ama yanı zamanda kalorisi de bir hayli düşük. Bir yumurta ortalama 100 kalori civarında enerji veriyor.
Kısacası yumurta yemek için birden çok nedenimiz var ve yumurtaya olan düşkünlüğümüz sadece lezzetli bir gıda olmasıyla sınırlı değil.
“Günde kaç yumurta yenebileceği?” sorusunun yanıtına gelince... Şunu öğrendik: Günde bir yumurta yemek ile haftada bir yumurta yemek arasında kardiyovasküler hastalığa yakalanma sıklığı arasında bir fark yok.
Yumurta kolesterolden zengin bir besin ama kan kolesterol düzeylerini zannedildiği kadar yükseltmiyor. Bununla birlikte “çocuklarınıza her sabah 10 yumurta yedirin” tavsiyesi de mantıklı gibi görünmüyor.
Bana sorarsanız günde iki yumurta ya da haftanın birkaç günü tüketilen günde bir yumurta formülü şimdilik yeterli. Hatta her gün bir yumurta tüketmek sağlıklı bir yetişkin için tam ve dengeli bir diyetin güvenli bir parçası da olabilir. Burada önemli olan her gün yumurta yemeye karar veren birinde artmış veya mevcut koroner arter hastalık riskinin bulunup bulunmadığı. Böyle bir sorununuz varsa doktorunuzla konuşmanızı tavsiye ederim.
Yumurta sadece omega-3, kolin, iyi protein ve faydalı yağlardan değil, vitaminlerden de zengin bir besin. İçinde E, D vitaminleri ve çok sayıda B vitamini var.
Sağlığınızı korumak ve güçlendirmek, özellikle bağışıklık sisteminize destek olmak istediğinizde yumurtadan faydalanmayı düşünün.

Haberin Devamı

BUNLARA DİKKAT

Yumurta yemeye karar verdiğinizde...
* Yumurta kartonunun temiz olup olmadığına dikkat edin.
* Çatlak ve kırık yumurtaları satın almayın.
* Yemek hazırlığı sürecinde yumurtaları/yumurta kartonunu buzdolabının dışında tutmayın. Fikir birliği yok ama siz yine de yumurtayı buzdolabında muhafaza edin.
* Yumurtayı elinize almadan önce ve aldıktan sonra ellerinizi yıkayın.
* Üzerinde kalıntı bulunan yumurtaları iyice yıkayıp sudan geçirdikten sonra kullanın. Yumurtaları buzdolabının kapağında muhafaza etmeyin.
* Son kullanma tarihini dikkate alın.
* Çiğ yumurta ve çiğ yumurta ile yapılmış yiyeceklerden uzak durun.
* Yumurtanın sarısını sadece katılaşıncaya kadar pişirin.

Haberin Devamı

BİR SORU

Hangi yürüyüşle daha çok yağ yakabilirim?
Eğer amacınız hem kondüsyon kazanmak hem de yağ yakmaksa hızlı ve tempolu yürümeye çalışın. Hatta ellerinize yarımşar kiloluk ek ağırlıklar almayı da unutmayın. Bu tempoda bir yürüyüşle dakikada 120 adım atabilirseniz, alacağınız sonuçlar daha güvenlidir. Bu size dakikada en az 5-7 kalori yakma şansı sağlar. Başka bir deyişle tempolu yürüyüşle yarım saatte 200, bir saatte 350-400 kalori civarında enerji harcarsınız. Hafif tempolu bir yürüyüşün 20-25 adımda en fazla 1 kalori yakmanızı sağlayabileceği aklınızda olsun.

NOT ALIN

Yoğurt, cinsel gücü arttırır mı?
Yoğurdun cinselliği etkilediğini gösteren bilimsel bir veri yok ama dengeli bir besin kaliteli bir protein kaynağı olarak yoğurdu herkese her yaşta tavsiye ediyoruz. Eğer “sadece içinde arginin var, cinsel gücümü destekler” diye yoğurt yemeyi düşünüyorsanız hemen vazgeçin, yoğurt yerine ceviz, fındık, badem yiyin. Çünkü bu yağlı tohumlarda yalnız cinselliğe iyi gelen arjinin bulunmuyor. E vitamini omega-3 yağları ve kolesterol yükseltmeyen doymamış tekli ve çoklu doymamış yağlar da yer alıyor.

Yazarın Tüm Yazıları