Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Bir bayram ve bir sınav…

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Kurulduğu 1993’ten bu yana birçok Türkiye’nin dört bir köşesinden binlerce çocuğun eğitimine katkı sağlayan Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği, gelenekselleşen 23 Nisan etkinliklerinin onuncusunu düzenliyor bu yıl.

Özel gereksinimli çocuklar ve aileleri 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, üyesi bulundukları Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği’nin davetlisi olarak, teknede kutlayacaklar. İstanbul’un muhteşem boğaz manzarası eşliğinde hem yemek yiyecekler, hem de eğlenecekler. Yüz boyama ve palyaço gibi çeşitli oyunlar ve etkinliklerin yanı sıra, sponsor firmalar ve bağışçılar aracılığıyla, çocuklara çeşitli hediyeler dağıtılacak. Engelli çocukların sosyalleşmeleri açısından büyük önem taşıdığına inandığım bu organizasyon, çocuklara bayram havasını yaşatmış olacak.

Haberin Devamı

2014 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS), 27 Nisan 2014 tarihinde 81 il merkezinde gerçekleştirilecek. Sınava giriş bilgileri açıklandı. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgeleri’ni T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.trinternet adresinden edinecekler.

Sınava Giriş Belgesi üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacak. Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması zorunlu. Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktısını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundalar. Adaylara bundan başka Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecek.
Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmaması gerekiyor. Sınava Giriş Belgesi'ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaklar.

Adayların, sınava girebilmeleri için, Sınava Giriş Belgesi’nden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (bu özel durum muvazzaf askerler için geçerli değil), Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul ediliyor. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmıyor. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmiyor. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak; sınava alınsa bile, sınavı geçersiz sayılacak.

Haberin Devamı

Adayların sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini hazır etmeleri ve sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri tavsiye ediliyor.

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı engellilerin umut kapısı. Ancak hâlâ sınava başvuru sürecinde çeşitli olumsuzluklar yaşanmaya devam ediyor. Özellikle görme engelli adayların başvurularında hatalar oluşuyor. Her EKPSS öncesinde birçok mesaj alıyorum bu konuda. Örneğin; Fatma Tural ve Okan Altınkayık 27 Nisan’da yapılacak sınavın mağdurlarından. Her ikisinin başvurusunu da aynı görevli almış. Onlar hatanın ÖSYM görevlisinden kaynaklandığını söylüyorlar; ÖSYM ise yanlışın adaylarda olduğunu…

Kim haklı, kim değil bilemem. Ancak şunu söyleyebilirim: Beyana dayalı bu başvurular için, hata barındırmaya müsait olmayan bir sistem geliştirilmesi gerekir. Böylece, adayların bu sınav için yaptıkları en az bir yıllık çalışma boşa gitmemiş olur.

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları