Çetinsaya'nın stratejik vizyon çalışması 12 Mayıs’ta açıklanıyor

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın göreve geldiği günden beri üzerinde çalıştığı, Türkiye yükseköğretim sisteminin mevcut durumunu analiz eden ve bundan sonra izlenmesi gereken yol haritasını ortaya koyan stratejik vizyon çalışması 12 Mayıs'ta kamuoyu ile paylaşılacak.

Haberin Devamı

Bunun içinde bilgi yönetim sistemi yeniden yapılandırıldı. Daha önce ülkemizde yükseköğretimle ilgili istatistiklere ulaşmak neredeyse imkansızdı. Şimdi https://istatistik.yok.gov.tr’ye girince bütün sayılara ulaşmak mümkün. Hatta yakında üniversitelerin performans ve sıralamalarını da görebileceğiz.

Vakıf Üniversiteleri Birliği tarafından düzenlenen Edu Summit Eğitim Zirvesi’nde bir konuşma yapan YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, hem bu çalışmaları aktardı, hem de yükseköğretimde yapmak istediği değişiklikleri üniversite kurucuları ile rektörlere açıkladı.

Akademisyene çok ihtiyaç var

YÖK Başkanı Çetinsaya ve diğer konuşmacıların toplantıda en çok dikkati çektiği konu ise ülkemizin önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak akademisyen ihtiyacı oldu. Hızla artan üniversitelere akademisyen bulmakta güçlük çektiklerini vurgulayan eğitimcilere YÖK Başkanı Çetinsaya da destek verdi. Türkiye’de 55 bin öğretim elemanı, 25 bin öğretim üyesi ve 300 bin araştırmacıya ihtiyaç olduğunun altını çizen Çetinsaya, iş arayanlar için de yol gösterdi. Özellikle doktora eğitiminin kapsamını genişleteceklerini şu anda verilen 4 bin mezunun 10 bine çıkarılacağını söyledi. Bu durumda üniversite mezunu olup iş arayan, hatta öğretmenliği düşünen binlerce genç ya kendi üniversitelerinde ya da farklı üniversite ve alanlarda akademisyenlik koltuğuna oturmak için kapıları çalabalir. Bunun için de ilk adım yüksek lisans ve doktoradan geçiyor.

Tabii özellikle uluslararası öğrenci sayısını arttırmayı hedefleyen ülkemizin bu öğrencilere ders verecek akademisyenlerin de bir yabancı dili iyi bilmeleri de şart.

Şu anda tüm üniversitelerde 5.5 milyon öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerin 351 bini vakıf üniversitelerinde, 10 bini ise vakıf meslek yüksekokullarında eğitim alıyor. Tüm sistemin yüzde 10-15 aralığını vakıf üniversiteleri temsil ediyor. Ancak, bu sayı önümüzdeki yıllarda daha da artacak.

Çünkü, uzmanlar çağ nüfusumuzun artışının 2050’lere kadar devam edeceğini, yükseköğretime talebin de buna göre artacağını öngörüyor. YÖK’ün hedefi her ne kadar uzaktan eğitimi desteklemek olmakla birlikte yüz yüze öğretimin payını da yükseltmek. Bu durumda akademisyen ihtiyacı da bu doğrultuda giderek artacak.

Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu da toplantıda konuşmasında özellikle buna vurgu yapıyor. Sarıcaoğlu, 2023 hedeflerine ulaşılması için önceliğin kaliteye verilmesi gerektiğini hatırlatarak, “Bugün 23 milyon kişiyi ilgilendiren bir konuyu paylaşıyoruz. 2013 yılında 26-17 milyon kişi eğitimin içinde yer alacak. Türkiye 5.5 milyondan fazla öğrenciye hizmet veriyor. İstanbul vakıf okullarında eğitim gören öğrenci sayısı devletten fazla. Vakıf ve devlet üniversiteleri olarak ilk hedef, dünya ile rekabet etmek. Bu anlamda kaliteli konuma geldik” diyor.

Benden söylemesi, üniversite mezunu işsizlerin sayısının gittikçe arttığı ülkemizde gençler önündeki fırsatı iyi değerlendirmeli, açığın çok olduğu bu alanda kendilerine açacak kapı bulmalı.

Yazarın Tüm Yazıları