Hakem de Güiza kadar kazanacak mı?

GEÇEN hafta Fenerbahçeli futbolcular, Antalyaspor maçı öncesi moral yemeği düzenlemiş. Bu bir haberdi, medyada yer aldı.

Haberin Devamı

Haberde futbolcuların kullandığı arabaların markaları ve fiyatları da yer alıyordu. Aklıma, yıllarca benim de içinde yer aldığım hakem camiası geldi. Bir gün hakemler de hakemlikten kazandıkları paralarla bu arabalardan birine sahip olabilecekler mi?
Antrenmanına, uykusuna, kilosuna dikkat edip neredeyse futbolcu gibi yaşayan, özel hayatında en ufak bir hatası olmayan; olduğu zaman gazetelere manşet olan ve hakemlik yaşantısı da sıkıntıya giren, iyi maç yönettiği zaman “Zaten görevi” denilen, kötü maç yönettiğinde ise eleştiri bombardımanına tutulan hakemler, belki futbolcu ya da teknik adamların kazandıkları para kadar değil ama hatırı sayılır ücretleri ne zaman kazanacak?
Ne zaman “İyi ki hakem olmuşum” diyecek? Ne zaman “Bak hakem olmasam şu lüks araca binemezdim, şu lüks semtte daire alıp oturamazdım” diyecek? Eşinin dostunun çocuklarına ya da profesyonel futbol hayatını noktalayan arkadaşına can-ı gönülden hakemliğe başlamasını ne zaman tavsiye edecek?

Haberin Devamı

BU UÇURUMU KABUL EDİYOR MUSUNUZ?

HAKEMLERLE futbolcuların kazandıkları ücretler arasındaki uçurumu, hakemliği geçen aylarda bırakan Kuddusi Müftüoğlu, şu spesifik örnekle gözler önüne sermişti. Müftüoğlu’nun hakemlerle kıyasladığı futbolcu Fenerbahçe’nin o zamanki kadrosunda yer alan Güiza’ydı. O sezonda Süper Lig’de maç yöneten 26 hakem, 51 bin 120 dakika görev yapmış ve toplam 1 milyon 217 bin lira kazanmış. Güiza ise, takımında o sezon boyunca toplam 46 dakika oynamış ve 7 milyon 900 bin lira almış. Güiza’nın elde ettiği kazancın hakemlerden tam 6 kat fazla olduğunu kamuoyuyla paylaşmıştı. Bırakın Güiza’nın 46 dakika oynamasını 34 maç 90 dakika takımında oynasa dahi ortada tam 26 hakem ve 6 katı kazanç var. Yani bir hakemin, Güiza veya o bedellerle takımlarında oynayan bir futbolcunun bir sezonda kazandığı parayı elde etmesi için 156 sezon hakemlik yapması gerekiyor.
Şimdi Türkiye Futbol Federasyonu’na, dolayısıyla da sayın Yıldırım Demirören’e, sayın Zekeriya Alp’e ve tüm kamuoyuna soruyorum: Aynı ligde görev yapan birisi futbolcu, birisi teknik adam, birisi de hakem; yani futbolun olmazsa olmaz başrol oyuncuları arasındaki bu kadar büyük uçurumu siz kabul ediyor musunuz?

Yazarın Tüm Yazıları