Camın büyülü dünyası

İZMİR Arkas Sanat Merkezi’nde Camın Şairleri sergisinde, cam sanatının büyüleyici, etkileyici en seçkin örneklerini görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Emile Galle, Auguste Daum, Antonun Daum ve Rene Lalique’in eserleri sizleri de büyüleyecek. Cam sanatının bu büyük ustaları sanat tarihi içinde ayrı bir yerde dururlar. Cam sanatının doruktaki isimlerini, eserlerini bu sanattaki değişimini de sergi kataloğundan ayrıca öğrenebilirsiniz.
Eserleri sergilenenlerden biri olan Emile Galle bakın ne diyor: “Ben mutluluğun emekçisiyim”.
Katalogda yer alan incelemelerden alıntılar yapacağım.
Niko Filidis, Ben Mutluluğun Emekçisiyim yazısında Emile Galle’nin cam sanatındaki önemini vurguluyor:
“Art Nouveau olarak adlandırılan bu akım, mobilya, seramik, cam, grafik sanatlar gibi konuları şemsiyesi altında toplayarak, Rönesans ve XVIII. asırdan sonra sanat tarihinin en önemli akımlarından birini oluşturdu.
Her yenilenme hareketi ve değişimde olduğu gibi, onay ve başarı uzun kararlı bir mücadelenin sonunda gelir. Emile Galle’nin yaşamı da bu akımın içinde yer alan en çarpıcı mücadele örneği olarak gösterilebilir. Baba mesleği cam üretimini, botanik tutkusu ve kimya alanındaki araştırmaları ile birleştirerek yarattığı cam nesneleri sanat alanının doruğuna taşıdı. Başarıları, bilimsel araştırmanın vazgeçilmez bir parçası olabileceğini kanıtladı.”
Sema Olcay, Art Nouveau ve Art Deco’da Camın Önemi’
nde sanat akımları, bu akımların doğuşu, tarihi, önemli adları konusunda bilgi veriyor. Art Nouveau akımının Fransa’daki gelişimi ve ortaya çıkan ürünlerin özelliğini irdeliyor...
“Maddenin şiirini yazan adam” olarak da nitelendirilen Emile Galle, sadece bireysel çalışmalarıyla öne çıkmadı, bu sanatı geliştirdi, yaygınlaştırdı.
Art Nouveau Cam’da Daum yazısı, Daum kardeşlerin önemini ve cam sanatında sahip oldukları yeri aktarıyor. Sema Olcay, kardeşlerin dünden bugüne uzayan çizgilerine değiniyor...
Rene Lalique ise mücevher tasarımcılığı ile başlamış işe ve sonrasında mücevherle camı birlikte ustalıkla kullanmış bir sanatçıdır: “Modern mücevher tasarımına getirdiği katlı ile Art Nouveau estetiğini mücevhere uyarlayan ünlü tasarımcı Rene Lalique sanatını yaratma kaygısı ve düş gücü üzerine kurmuştu. 16 yaşında iken dönemin ünlü kuyumcusu Louis Aucoc’un yanında çırak olarak başladığı mesleğinde kısa zamanda kendini göstermiştir. (...) Lalique’in camla ilgisi tasarladığı mücevherlere yüksek kabartma, beyaz ya da renkli camları, bir parlaklık, saydamlık arayışı olarak katması ile başladı. 1900 yılından sonra ise camı mücevherlerinde daha çok kullanmıştır.”
Nadja İnciyan
’ın Modern Bir Camcılık Hikâyesi: Rene Lalique yazısı, bu büyük ustanın hayatını ve sanatını inceliyor.

***

Haberin Devamı

KATALOGDA her yapıtın özelliği hakkında bilgi verilmektedir.
Sergiyi bir rehber, bir bilen eşliğinde gezerseniz, cam sanatı tarihini örneklerle öğrenmiş olursunuz.
Sözgelimi, doğanın cama yansıyışı, doğanın bir öğe olarak camda kullanılışı, Manolya Vazo’yu dikkatle seyretmelisiniz. Frenk Üzümü’nün Kasımpatı’nın camda yeniden yaratılışı bu sanatın gücünü gösteren örnekerden biri.
Suzanne Heykeli, Muhabbet Kuşları ve Sirene’leri muhakkak görmelisiniz.
Arkas Sanat Merkezi’ndeki Camın Şairleri sergisini 27 Haziran 2014 akşamına kadar gezebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları