Kazanan sağlık oldu

Türkiye’nin eczacı adayları Ankara’da buluştular. Hem kaynaştılar, hem yarıştılar, hem de öğrendiler.

Haberin Devamı

Ankara Eczacı Odası Gençlik Komisyonu tarafından 11. kez düzenlenen “Ulusal Hasta Bilgilendirme Yarışması” ve organizasyonu Ankara’da yapıldı. Yarışmanın temel amacı “eczane eczacılığına” dayanan kriterlere göre “eczacı-hasta” ilişkisini değerlendirerek, eczacının sağlık sistemindeki rolünü vurgulamak ve meslek duyarlılığını yeni nesillerle aşılamaktı. Ankara’da 11, 12 ve 13 Nisan’da yapılan organizasyona tam 14 üniversitenin üniversite öğrencileri katıldı. Yarışmacı olarak katılan üniversiteler şöyleydi:
“Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Yakındoğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Eczacılık Fakültesi”
Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ise izleyeci olarak katıldılar.

Haberin Devamı

JÜRİ ECZACILARDAN OLUŞTU

Yarışma programı Türkiye’deki ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla 12 Nisan Cumartesi günü saat 12.00 de Anıtkabir’de saygı duruşu ile başladı. Yarışma aynı gün saat 14.00’de yapıldı. Beyaz önlükleri içinde heyacanla tiyatro sanatçısı “hastalarının” ve jürinin karşısına çıkan yarışmacılar, doktorun reçetelendirdiği ilaçların nasıl kullanılacağını anlattılar. Jüri şu isimlerden oluştu:
“Prof. Dr. Mehtap Uysal, (AEO Gözlemcisi), Ecz. Murat Levet Koçak, Ecz. Hilmi Şener, Ecz. Nail Uzunoğlu, Ecz. Erdoğan Karakullukçu, , Ecz. Haluk Kürşat Parlatan, Ecz. Aysel Acar, Ecz. Hülya Karahasanoğlu, Ecz. Nesrin Özaslan, Ecz. Pınar Emine Lokumcu, Ecz. Sevgi Gülsoy, Ecz. Orhan Tunçlar, Ecz. Aliye Büyükyılmaz, Ecz. Raife Yeşim Belli, ve Ecz. Bengü Özdemir”

Haberin Devamı

HEYACANLANDILAR

Ben de vatandaş kimliğimle ama gazeteci gözüyle o jürideydim. Önümüzdeki dosyadaki senaryoya göre yarışmacı öğrenciler sahnedeki eczaneye gelen hastaya kullanacakları, astım, şeker, tansiyon, uçuk ve benzeri ilaçların kullanım şeklinin yanısıra hastalıklarıyla ilgili bilgiler verirken, uyarılarda bulundular. Sorularını yanıtlarken, doğru ilaç kullanmayı anlayıp anlamadıklarını da kontrol ettiler. Mesleki bilgi ve becerileri yanında, hastayı karşılama şekilleri, anlatım biçimlerini de değerlendirdim. Hiçbir yarışmacının hastaya doktor reçetesi olmadan ilaç tavsiye etmemelerine de artı puan verdim. Tıbbi terimler yerine vatandaşın anlayacağı basit cümlelerle anlatım yapan yarışmacılara yüksek puan verdim. Tıbbi terim ağırlıklı hasta bilgilendiren yarışmacıların puanını ise kırdım.

Haberin Devamı

BİRİNCİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ

Yarışmanın birincisi ise Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencisi Didem Gedik oldu. İlk beşte ise tam dört kız yeraldı. Dereceye giren yarışmacılar ve üniversiteleri şöyle:
1. Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencisi Didem Gedik
2. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencisi Mümin Yiğit İnan
3. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencisi Tuğba Tuncel
4. Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencisi Öznur Özkan
5. İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencisi Kevser Taban

İYİ ECZACILIK UYGULAMALARI

Sizin de dikkat etmeniz gereken “İyi Eczacılık Uygulamaları” ise Eczacılık Kanunu’na dayanarak çıkarılan kılavuza göre bakın şöyle:
* Eczacılık hizmetleri sunulan her ortamda eczacının öncelikli olarak hasta sağlığı
gözetmesini,
* Eczacılık hizmetlerinin açıkça tanımlanmasını, amacının bireye dönük olmasını ve ilgili tüm
kesimlere etkin biçimde iletilmesini,
* İlaç ve diğer sağlık ürünlerinin temin edilmesini, kullanımının izlenmesini hastaya uygun
bilgi ve danışmanlık hizmetinin verilmesini,
* Rasyonel reçete yazılmasında ve ilaçların uygun biçimde kullanılmasında eczacının katkısını
gerektirir.

Haberin Devamı

YARIŞMANIN MESAJI

Yarışmanın asıl mesajı da şuydu:
“Birey ve toplum sağlığının hizmetinde olan eczacı bu görevini yürütürken yaşama ve insana
karşı saygıyı ön planda tutmalıdır. Eczacı mesleğinin temel yaklaşımı ticari olmaktan çok mesleki olmalıdır”

Yazarın Tüm Yazıları