Yerel parlamentonun ilginç detayları

Başkent’te tartışmalı Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi ve komisyonları belirlendi.

Haberin Devamı

Beş yıl boyunca kentin kaderiyle ilgili karar alınacak olan ‘yerel parlamento’ hayli ilginç detayları barındırıyor.
Meclis’te ezici bir AK Parti üstünlüğü var. 99 AK Parti'li üyeye karşılık, 23 CHP’li, 15 MHP’li, 2 bağımsız ve 1 BBP’li meclis üyesi bulunuyor.
Dolayısıyla beş yıl boyunca eğer Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek istemezse ‘uzlaşıya’ ihtiyaç bile duymayacağı bir tabloya başkanlık yapacak.
Uzun yıllardır Büyükşehir’de AK Parti Grubu’na başkanlık yapan Ayhan Yılmaz bu kez aday olmamıştı. Onun yerine siyaseten meclisteki en prestijli konum olan AK Parti Grup Başkan Vekilliği’ne Bekir Yıldız getirildi.

*

Bekir Yıldız, hafızasını biraz zorlayanlar için yabancı bir isim değil.
28 Şubat sürecinde tankların yürümesine neden olarak gösterilen Kudüs Gecesi’ni düzenleyen dönemin Sincan Belediye Başkanı’ydı. Aslında Yıldız’ın ismi Sincan Belediye Başkan adaylığı için de geçmişti.
Anketlerde Mustafa Tuna’nın iyi çıkması ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın güvendiği bir isim olması yeniden aday gösterilmesini sağlamıştı.
Şimdi ise eğer Bekir Yıldız, eski grup başkan vekili Yılmaz’ın ‘birleştirici ve grubuna hakim’ profilini yakalarsa en az belediye başkanlığı kadar önemli bir koltuğun da sahibi olmuş olacak.

*

Haberin Devamı

Başkan Gökçek’in yokluğunda Meclis’e başkanlık yapan isim değişmedi. Meclis’in tecrübeli ismi Ali İhsan Ölmez birinci başkan vekili olarak yerini aldı.
Öte yandan belediyenin en önemli komisyonlarından olan, şehrin ‘geleceğinin çizildiği’ İmar Komisyonu seçimi de yapıldı. Başkan değişmedi, Nadir Koç yeniden seçildi.
Böylelikle Meclis Başkan Vekilliği ve İmar Komisyon Başkanlığı’nda aynı isimlerle devam eden Gökçek, ‘ekibimi koruyorum’, Yıldız’ın seçilmesini sağlayarak ‘geçmiş mağduriyetinin iade-i itibarıdır’ mesajını verdi. Özetle Gökçek ‘milli görüş’ geleneği ağırlıklı, ‘yakın çalışma arkadaşı’ esaslı bir Meclis oluşturdu.
*

İmar Komisyonu’na seçilen dokuz üye arasında en ilginci İbrahim Uyar oldu. Uyar geçen dönem MHP’nin grup sözcüsüydü. 30 Mart seçimleri öncesinde BBP’ye geçen Uyar, Turgut Altınok’un liste başı meclis üyesi adayıydı. Altınok’la yıllardır devam eden siyasi uzlaşmazlığına rağmen Gökçek’in Uyar’ı İmar Komisyonu’na almasının iki nedeni var. İlki harita mühendisi olan ve bu konuda kentin en birikimli isimlerinden olan Uyar’dan imar konusunda yararlanmak. İkincisi ise aldığı bazı kararların büyük tartışmalara yol açtığı imar komisyonunun ‘freni’ olması açısından Uyar’ın komisyona alındığını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

MUHALEFETİ ZOR BİR DÖNEM BEKLİYOR

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ana muhalefeti olan CHP’yi ise zor bir dönem bekliyor. Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş’ın yüzde 43 gibi geçmişte görülmemiş bir oy alma başarısını göstermesine rağmen ilçelerdeki başarısızlık, Büyükşehir Meclisi’ne de yansıdı.
2009-2014 arasındaki Meclis’te AK Parti’li üyelerin yarısına yakın CHP’li üye varken, bu kez neredeyse beşte biri kadar meclis üyesiyle mücadele verecekler.
CHP’nin Grup Başkan Vekilliği görevine Çankaya’dan seçilen Doğan Yılmazkaya getirildi.
CHP’nin en çok politika üretebileceği yer olan İmar Komisyonu’na ‘teknik’ isim yollayamaması dikkat çekici. Meclis’in tecrübeli isimlerinden Fazıl Güleken, Yaşar Çatak ya da İsa Hayırlı’dan hiç birinin bulunmaması aritmetiği zor olan Meclis’te acemilik yaşanmasına neden olabilir.
Mansur Yavaş’ın kontenjanından Büyükşehir’e gelen isimlerin Naci Büyükeçelebi ve Turgay Sivaslıoğlu olması da adaylık sürecinde ‘Mansur Yavaş’ın istediklerinden çok azı meclis üyesi listelerinde yer aldı’ eleştirilerini doğruluyor.

Haberin Devamı

*

MHP 15 meclis üyesiyle Büyükşehir’de temsil ediliyor. MHP’de de tıpkı CHP gibi ‘hafıza’ isimler liste dışı kaldı. Grup Başkan Vekili Ali Metin seçildi. Mehmet Yıldız ya da Hamit Yavuz gibi isimlerin olmaması en azından ilk yıl acemiliklerinin yaşanmasına yol açabilir. MHP grubunun en tecrübeli ismi olan Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, ‘muhalefet’ stratejisinin belirlenmesi açısından etkin olacak.

Yazarın Tüm Yazıları