Diyetsiz 10 formül

Bahar geldi, yaz kapıda, birkaç kilo fazlalığınız var ve kemerinizden taşan kıvrımlar size fena halde batıyor. “Bu iş diyetsiz de olmaz mı?” diye soruyorsunuz.

Haberin Devamı

Olabilir! Eğer biraz dikkat eder de basit birkaç ayrıntıyı ciddiye alırsanız kilolarınızdan kurtulmanız mümkündür. İşte “diyet listelerinin yüzünü bile görmeden” kilo vermenin “ilk 10”u...

1-Güzel uyuyun: Uykusuzluğun kilo almaya, iyi ve güzel bir uykunun ise kilo kaybına sebep olduğu biliniyor. Uyku yoksunluğunun iştah artışı ve tatlı düşkünlüğüne yol açtığı çoktan kanıtlandı.
2-Şekeri azaltın: Çaya, kahveye şeker ilave etmeyi bıraktığınız, gazlı şekerli, kolalı içeceklerden vazgeçtiğinizde otomatik olarak kilo vermeye başlarsınız. Unutmayın, bir kutu kolalı içecekte ortalama 10 küp şeker kadar şeker ilavesi var.
3-Yeşil çay ve bol su için: Günde 4 fincan yeşil çay metabolizmanızda ciddi bir hızlanma sağlayabilir. Şeker ilave etmediğiniz ve içecek olarak meşrubatlarda da vazgeçtiğiniz takdirde işiniz daha da kolaylaşacaktır. Su içmek de kilo kaybını destekliyor.
4-Porsiyonlarınızı küçültün: Ne yerseniz yiyin ama porsiyonlarınızı yüzde 25 oranında küçültmeye bakın. Porsiyonun küçüklüğünü fark etmek istemiyorsanız daha küçük tabaklar kullanın.
5-Sebze ağırlıklı beslenin: Katı bir vejetaryen olmayın ama et ve süt ürünlerini bir kenara bırakıp yoğun sebze ağırlıklı bir beslenme planı uygularsanız kilo vermeniz kolaylaşacaktır.
6-Alkolden uzak durun: Alkolün her türlüsü kilo aldırır. Özellikle miktar kaçırıldığında alkol bir obezite davetçisine dönüşebilir. Sadece alkolden uzak durmak size haftada en az 800-1000 kalorilik bir tasarruf sağlar.
7-AtıştırmayIn: Eğer öğün atlamaz, sabah-öğle-akşam öğünlerinde düzenli olarak beslenirseniz ara öğün ihtiyacınız zaten pek olmaz. Sabah sıkı bir kahvaltı, öğlen ortalama bir yemek, akşam erken saatlerde hafif bir beslenme planı en etkili diyet reçeteleri kadar etkili olabiliyor. Acıkmadıkça atıştırma yapmayın.
8-Ekmekten uzak durun: Beyaz ekmekle şeker, beyaz ekmekle pirinç pilavı arasında kilo kontrolü bakımından ciddi bir fark yoktur. Beyaz ekmekten kesinlikle uzak durun, “Ben ekmeksiz yapamam” diyorsanız tam tahıllı ekmekleri tercih edin ama bir dilimi geçmemek koşuluyla.
9-Bir beden küçük giyin: Kıyafetleriniz ne kadar geniş, giyiminiz ne kadar rahat ve salaşsa kilo kontrolünüz o oranda bozuk olacaktır. Dar bir kıyafet giymek sizin kilo sorununa daha yoğun odaklanmanızı sağlayabilir. Bahar alışverişinizde bir beden küçük kıyafetler almak hedefiniz olsun.
10-Yürüyün: Her gün 100 kalori fazladan yakabileceğiniz bir aktivite mükemmel bir kalori tasarrufçusu ve bir o kadar da etkili metabolizma hızlandırıcısıdır. 20 dakikalık sıkı bir yürüyüşle 100 kaloriyi yakabilirsiniz. Aynı miktarda kaloriyi 10 dakikalık hafif bir koşuyla veya 30 dakikalık sıkı bir ev veya bahçe işi çalışmasıyla da harcamanız mümkün.

Neden konsantre olamıyoruz

Haberin Devamı

SORUN çoğu zaman basit bazı yanlışlarımızdan davranışlarımızdan kaynaklanıyor. İşte bazıları...
-Aç olabilir misiniz? Açsanız şekeriniz düşer, hipoglisemiye girersiniz, beyniniz biricik yakıtı olan şekerden mahrum hale gelir. Öğün atlamak, özellikle kahvaltı yapmayı unutmak en yaygın konsantrasyon katillerinden biridir.
-Hangi ilaçları
yutuyorsunuz?
Sık kullanılan bazı ilaçlar konsantrasyon bozukluğu yapabiliyor. Bazı antidepresanlar, betablokerler, kolesterol hapları, hatta ağrı kesiciler konsantrasyonu olumsuz yönde etkileyebiliyor, aklınızda olsun.
-Gergin misiniz?
Stres bilinen en güçlü konsantrasyon katillerinden biri.
-Cep telefonunuz susmuyor, e-mail yağıyor olabilir mi?
Tekrar tekrar çalan bir cep telefonu ve mail kutusunu dolduran elektronik postalar kadar çok az şey beynimizin art yükünün canına okuyabiliyor. Bu ikiliye aslında biraz da “sosyal medya!”yı eklemekte fayda var. Sosyal medyada turlama sayınız arttıkça odaklanma sorununuzun büyüyeceğinden kuşkunuz olmasın.
-Yoğun iş temposu:
Aynı anda iki üç hatta dört işi yapmaya çalışırsanız beyninizdeki bilgi hatlarının ve trafiğin karışması o kadar yüksek bir ihtimaldir.
-Uykusuz musunuz?
Uykusuzluk bilinen en eski konsantrasyon düşmanıdır. Hele bir de horlamanız veya uyku apneniz varsa işiniz daha da zorlaşır.
-Testosteronunuz düşmüş olmasın? Testosteron azlığı sadece erkeklerin değil, kadınların da konsantrasyonunu bozuyor.
-Depresyona mı giriyorsunuz?
Odaklanma güçlüğü kapınızı çalmak üzere olan bir depresyonun ilk habercisi de olabilir, aman dikkatli olun.

Haberin Devamı

Daha sık tüketin

BUNLARI hemen her gün yiyebilirsiniz ama bir şartla: Miktara dikkat! Badem, zerdeçal ve zencefil, mercimek ve fasulye, turunçgiller, siyah–bitter- çikolata, yoğurt, siyah ve yeşil çay, kepekli bulgur.

Cilt dostu 10 besin

-Böğürtlen ve benzerleri
-Sızma zeytinyağı
-Omega-3’ten zengin
her türlü balık
-Salatalık
-Koyu yeşil yapraklı
her türlü sebze
-Probiyotikten zengin
süzme yoğurt
-Tam tahıllar
-Turunçgiller
-Havuç
-Kızılcık/kiraz/vişne

İnsülin direnci yürüyerek kırılır

İNSÜLİN direnci, en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri. Bu direnci sadece ilaçlar veya diyetlerle kırmanın zor olduğu da kesin. Direnci kırmanın en etkili yolu beslenme tarzını değiştirmek, yani “düşük glisemik indeks diyeti” yapmaktır ama bu da yetmez. Ne yapıp edip “yürümek” zorundasınız. Çünkü insülin direncinin en çok etkilediği doku kas dokusu, kasların insüline karşı gösterdiği direnci kırmanın yolu ise aktivite yapmaktır (özellikle aerobik aktiviteleri, bilhassa da düzenli yürümeyi günlük hayatın parçası haline getirmek).

Yazarın Tüm Yazıları