Giyilebilir sanat

Bir kadın için kıyafetler, ayakkabılar, çantalar, paltolar ve şapkalardan kopmak güç, ama inanır mısınız bir süredir elimi sürmüyorum alışverişe. Bir nevi tüketim diyetine girdim.

Haberin Devamı

Birden anlamsız geldi, sırf sezonda çıktı ve gözüme ‘yeni’ göründü diye, zaten onlarcasına sahip olduğum bir şeyleri ‘daha’ almak. Daha doğrusu bana ‘daha’ anlamsız geldi.
Elimdekilerle kendimi donatamıyorsam, ne anlamı kaldı ben olmamın.
Dergilerle senkron olmam gerekmiyor, zaten sevmiyorum. Zaten kimsenin giymediğini giyeyim kompleksim de var. Bana yakışanın değil, başkalarında olmayanın peşindeyim.
E, bu da tahmin edersiniz zor bir avcılık gerektiriyor ve büyük araştırma lazım.
Ha, yapmadım mı, yıllarca yaptım bu araştırmayı. Artık yeter. Bir şey almamamın dayanılmaz hafifliğine hoş geldim yani.
Yalnız bi dakika... Bazen bir şey çıkıyor karşıma... Ve kıyafetten çok bir sanat eseri gibi bir şey ve ben dayanamıyorum.
Sanki bedenimin bayrağı olacakmış gibi, bütün demek istediklerimi özetleyecekmiş gibi geliyor. Kıyafet değil, giyilebilen sanat. Alıyorum o zaman. İlham olsun diye. En başta kendime sonra başkalarına.
Ben ki, bugüne kadar entarilerden hiç bahsetmedim, bu hafta içimden geldi, size bu anlattığımın örneğini vereceğim.
Günlerden bir gün, Sri Lanka asıllı şarkıcı M.I.A.’nin kız kardeşi Kali Arulpragasam’ın ‘Super Fertile’ (Süper Doğurgan) diye bir aksesuvar markası olduğunu keşfettim.
Markanın ismini çok beğendim önce. Sitesine girip nasıl şeyler, bu süper doğurganın şeyleri diye bakayım dedim. Ve gördüklerim beni büyüledi.
Hem zekasıyla, hem orijinalliğiyle hem de içeriğiyle. Hayatımda hiç bu kadar politik kolyeler, küpeler görmedim.
Kendisiyle yazışarak, aslında satmadığı arşivlere kaldırılmış iki kolyesini almayı başardım. Bunlardan bir tanesi, dünya ‘eğitim dağılımı’ kolyesi. Bu kolye, dünyadaki eğitimin dağılımını gösteriyor.
Eğitimin yüksek olduğu ülkeler yeşil, bir altı açık yeşil, bir altı kırmızı taşlarla döşenmiş. Bu fotoğraftaki mesela, dünya ‘politik belirsizlik’ kolyesi. Kırmızılar politik çalkantıda.
Bir de ‘The Real Superstars’ (Gerçek Süperstarlar) serisinden bir kolye aldım. Kolye 12 tane kafadan oluşuyor. Peki kimlerin bu kafalar derseniz, işin güzel kısmı orada zaten.
Bu kafalar Lady Gaga, Obama, Brad Pitt filan değil. Bu kafalar DNA parmak izini bulan Alec Jeffreys, açık kalp ameliyatını yapan Christiaan Barnard, trafik ışıklarıyla ilgili buluşuyla Garrett Morgan, cep telefonunu bulan Martin Cooper, emniyet kemerini bulan Nils Bohlin, lazer teknolojisi çalışmasıyla meşhur Kumar Patel ve temiz su projesiyle Dean Kamen gibi isimler.
Kali bu adamları bulup, başlarının 360 derece fotoğraflarını çekerek onların yüzlerini kalıba döküyor filan.
Bir de ‘Cinayet’ koleksiyonu var, o da yaraları göze batırmak için harika bir koleksiyon. Bende yok. Zaten satışta değil.
Böyle şeylere meraklıysanız, Kali’nin aksesuvarlarını superfertile.com sitesine girip araştırabilirsiniz. Bu iki kız kardeş de protestolarını hayran bırakacak şekilde yapıyorlar. İkisini de ilham perilerim arasına kattım çoktan. Tüketimi bırakıp ilhamın peşinden gitmenin zamanıdır.

Yazarın Tüm Yazıları