Kocası öldürülen kadın borçlardan nasıl kurtulur?

Haberin Devamı

SORU: Çok zor durumda olan arkadaşım var. Eşi 20 Ocak’ta öldürüldü ve birçok alacaklı kapıya dayandı. Öldürülen kocasının vergi ve SGK’ya da yüklü bir borcu varmış. Kendisi ev kadını, bir çözüm yolu var mı? Bir de bu arkadaşıma “dul aylığı” bağlanır mı?
M. DÜNDAR- İzmir
YANIT: Arkadaşınız, kocasının öldürülme tarihinden itibaren 3 ay içinde “mirası red” davası açacak. Mirası reddedince, vergi dairesi ve SGK dahil, hiç bir alacaklı kendisinden bir kuruş talep edemez.
Mirasın reddi, ölen kocasından “dul aylığı” bağlanmasına engel değil.

Mirasın reddi sonucunda miras, sıradaki mirasçılara mı geçer?
SORU: Yasal mirasçıların mirası reddi sonucunda miras, sıradaki mirasçılara mı geçiyor? Örneğin eş ve çocuklar mirası reddettiğinde anne, baba, kardeşler mi mirasçı oluyor? Bu durumda onlar da reddi miras yapacak mı?
Nuray GÜNBAHAR - Ankara
YANIT: Türk Medeni Kanunu’nun 611/1. maddesine göre; “Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer.”
Örneğin, miras bırakanın mirasçıları, eşi ve iki çocuğu varsa ve sadece eşi mirası reddetmişse; o yokmuş gibi miras iki çocuğu arasında paylaştırılır. Ancak bu kişilerin yani “en yakın mirasçıların” tamamı mirası reddederse artık miras 2. derece mirasçılara, yani kardeşlere vs. geçmeyecektir. Zira Kanun’un 612. maddesine göre; “En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras, sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir. Tasfiye sonunda arta kalan değerler, mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine verilir.”

Haberin Devamı

Patron “palabıyıklarını kes” diyebilir mi?
SORU: Çalıştığım iş yerinde, işimi doğru dürüst yapıyorum. Ancak patron benim palabıyıklarımdan hoşlanmıyor. “Kesmezsen işten atarım” diyor. Size sorum şu; çalışanlar palabıyık bırakamaz mı?
K. M – İstanbul
YANIT: İş sözleşmeniz çok önemli. İş sözleşmenizde palabıyık bırakılamayacağına dair bir hüküm varsa, çalışan palabıyık bırakamaz. İş sözleşmesinde bir hüküm yoksa palabıyık bırakılması da işyerinde olumsuzluğa neden olmuyorsa bırakılabilir. Sözgelimi bir lokantada aşçı yada fırında hamurkar olan birinin, palabıyık bırakması hijyen açısından sorun yaratabilir.

Haberin Devamı

Anneme icra yolu ile ödediğim kiranın stopajı
SORU: Benim durumum biraz karışık. Anneme ait dükkânda kırtasiyecilik yapıyorum. İşler biraz kötü gittiği için anneme altı aydır kira ödemiyorum. Annem beni icraya verdi. Baktım olay ciddi, kirayı icraya yatırdım. Peki.. stopaj ne olacak? Kirayı tahsil eden icra dairesi mi yoksa ben mi yatıracağım?
Cüneyt YAMANUS- Adana
YANIT: Stopajı siz beyan edecek ve siz yatıracaksınız.

Tabiat varlıklarını koruma vergisi
SORU: Şişli Belediyesi Emlak Vergisi yanında Tabiat Varlıklarını Koruma Vergisi adı ile bir vergi talep etmektedir. Bu vergi yasal mıdır?
Dr. Öner KURAN - İstanbul
YANIT: Bu olay yıllardır var. Tam adı; Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı. 27.01.2004’ten itibaren yürürlükte olup, 2005 yılından itibaren Emlak Vergisinin % 10’u olarak uygulanıyor.

Haberin Devamı

Yaş büyütenler erken emekli olur mu?
SORU: Emekliliğe hak kazandım. Ancak yaşım tutmuyor. Yaşımı büyütsem emekli olabilir miyim?
Seyfi ÖZKUL - Bolu
YANIT: Olamazsınız. Sigortalı olduktan sonra yaşınızı büyütmeniz emeklilikte göz önüne alınmaz.

Kıdem tazminatını kimin ödeyeceği
SORU: Şu andaki uygulamaya göre, özel şirkette çalışan biri emekli olduğunda, kıdem tazminatını devlet mi ödüyor yoksa işveren mi?
Hulusi ASTARCI - Ordu
YANIT: İşveren öder.

Yazarın Tüm Yazıları