Yumruklu saldırgana CHP yaklaşımı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’dan dünkü yazıma cevap geldi. Nasıl memnun olduğumu anlatamam.

Haberin Devamı

Üç sebeple memnuniyet duydum.
Birincisi, Bekir Bozdağ’a yumruklu saldırıyı hiçbir biçimde hoş görmediğini deklare ettiği için...
İkincisi, yumruklu saldırganlar arasında ayrım yapmadığını, Bekir Bozdağ’a saldıran kişiye şefkat ve müsamaha göstermediğini açıklığa kavuşturduğu için...
Üçüncüsü, yazının sonundaki o sürpriz için...

* * *

Önce benim ne dediğime bakın:
“Neymiş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Nevşehir’deki saldırganı şefkatle bağrına basmış, yüzünü okşayıp teskin etmiş...
Varsın öyle olsun, Umut Oran’ın kötü davranışı bize örnek mi teşkil edecek?..”
Ve Umut Oran’ın cevabı:
“Dünkü yazınızda ismimi anarak “kötü davranışta bulunmakla” itham etmeniz nedeniyle açıklama yapmam gereği doğdu...
Öncelikle Hacıbektaş’ta yaşanan saldırı olayını hiçbirimiz tasvip etmedik, olayın ilk yaşandığı andaki kargaşa ortamının hemen ardından hem CHP Genel Başkanı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu hem ben Sn. Bekir Bozdağ’a geçmiş olsun dileklerimizi ileterek, saldırıyı kınadık...”
Buraya kadar ne âlâ! Fakat Umut Oran, o gün saldırganın sırtını ‘Aferin’ dercesine sıvazladı mı:
“Gezi olaylarının ülke genelinde tansiyonu yükselttiği bir ortamda Hacıbektaş’ta gerçekleşen bu çirkin olayın sıcaklığında yaşanan karmaşa nedeniyle ilk anda yumruk atılıp atılmadığı anlaşılamamış, ancak 15-20 polisin çok hızlı tepki göstererek, saldırganın üzerine atılması nedeniyle, orada bulunan binlerce vatandaşta polisin aşırı güç kullandığı, bir vatandaşı linç ettiği izlenimi doğmuş, kalabalıkta büyük bir tepki oluşmuştu.
Aniden gerilen bu ortamda kalabalığın öfkesini kesmek, saldırganın bir an önce olay yerinden uzaklaştırılarak karakolda yasal işlemin yapılmasını sağlamak adına orada bulunan CHP milletvekilleri olarak sorumluluk bilinciyle çok hızlı biçimde olaya müdahil olduk.
Üzerine kapanan 10 kadar polis nedeniyle baygınlık geçiren ve daha önce hiç görmediğim, tanımadığım, sırf insani refleksle kendisine gelmesi için saldırgana polislerin su vermesini talep ettim ve bu kişinin su içmesine yardımcı oldum.
Milletvekillerini görünce bağırarak konuşmaya başlayan saldırganın ortamı daha da germesini önlemek için sakin olması telkininde bulundum, hatta bir ara ağzını dahi kapattım.
Bireysel olarak ben Umut Oran ve üyesi olduğum CHP’nin yöneticileri ve üyeleri şiddete karşıdır, şiddet asla siyaset aracı olamaz, olmamalıdır. Nefret suçu hiçbir koşulda işlenemez, işlenmesi mazur görülemez...”
Bu cevabı da aldım ve olduğu gibi kabul ettim.

* * *

Haberin Devamı

Gelelim sona sakladığı sürprize:
“Saldırgan kim olursa olsun önce insandır ve hukuk kuralları içerisinde kendisine davranılmalıdır...”
Nasıl yani?
Umut Oran, Meclis’teki saldırgana tekme tokat girişilmesini yanlış bulduğunu, doğrusunun Nevşehir’de kendisinin sergilediği gibi davranmak olduğunu mu söylemek istiyor?
Eğer öyleyse CHP adına yaptığı bu özeleştiri de kabulüm, baş göz üstüne!

Yazarın Tüm Yazıları