Detoks bir ihtiyaçtır

Kış yorgunluğundan kurtulmak isteyenlere tavsiyem; kısa ya da uzun bir detoks programı.

Haberin Devamı

Baharın habercileri ufukta çoktan belirdi. Cemreler düştü, havalar ısınıyor, güneşli günler sıklaşıyor. Ama çoğumuz “kış yorgunu”yuz. Kendimizi biraz yorgun, biraz bitkin, kışın eklediğimiz bir-iki kilo nedeniyle de biraz ağır ve hantal hissediyoruz.
“Ne yapsak ne etsek de şu enerjisiz, bezgin halimizden kurtulsak” diye bazen eczanelerin vitamin raflarına, bazen “günde 5 muz+1 litre soda” tavsiyelerine, bazen de “her gün sadece 2 litre sebze çorbası” kürleri türünden uçukluklara gözümüz kayıveriyor.
Oysa eksiklik, yoksunluk yaşamadan, enerji kaybetmeden, dengeleri bozmadan da bedenimizde biriken kış toksinlerini atmamız hafifleyip rahatlamamız mümkün. Peki bu işi nasıl başaracağız, nasıl ve neler yapacağız?

EĞER DETOKS YAPMAYA KARAR VERDİYSENİZ...

Benim tavsiyem kısa ya da uzun bir detoks programına girmenizdir. Elbette bir detoks merkezine gidebilir, tatile çıkabilir, işi gücü bir süre unutabilirsiniz ama bütün bunları evinizde de yapabilirsiniz.
Ancak önce detoks planının tıbbi denetim ve gözetim altında çalışıp çalışmadığını kontrol etmenizi öneririm.
Şu bir gerçek ki; temel bazı prensiplere dikkat edebilirseniz detoksu her yerde her zaman yapabilirsiniz.
Bana sorarsanız detoks süreniz üç günden az olmasın. 10 günden uzun süren detoksları da uygun bulmam. Detoks yaparken işlenmiş gıdaları asla kullanmayın. Haplardan, sihirli solüsyonlardan faydalanmayı düşünmeyin. Doğal şeylerin bile fazla kullanıldıklarında toksin haline gelebileceğini unutmayın.
Prensip olarak et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinden uzak durun. Asidik gıdaları ya kesin ya da azaltın. Alkali bir beslenme planı içerisinde kalmaya özen gösterin.
Bir nokta daha var: Hayatın her alanında olduğu gibi detoksta da “doz” çok önemli. Detoks yapmak dâhil hiçbir şeyin ölçüsünü kaçırmayın! Evet detoks bir ihtiyaçtır ama pek çok şey gibi onun da bir dozu, süresi, zamanı, kuralları vardır. Bu üç günlük dizide size bu kuralları anlatmaya çalışacağız.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ

Detoks yaparken ayrıca dikkat etmeniz gerekenler
-Cilt detoksunu ihmal etmeyin, buhar banyolarından, saunadan, hamamdan ve masajdan yararlanın.
-Güne yarım limon suyu ilave edilmiş bir bardak ılık su ile başlayın.
-Ekolojik tarım ürünü besinleri tercih edin.
-Çok gerekli olmadıkça (ağrı kesici, gaz giderici, antiasidiler) ilaç kullanmayın.
-Alkol, sigara ve fazla kahveyi bırakın.
-Gün boyunca en az 2-2,5 litre su için.
-Günde en az üç öğün yemeye dikkat edin. Faydalı olan ise üç öğün yerine beş öğün yemektir. Öğün sayısını arttırın, ancak öğün miktarını azaltmaya çalışın.
-Her gün beş porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.
-Haftada 1500 kilo kalori harcayacak şekilde bedensel aktivite yapmayı ihmal etmeyin.
-Sebze ve meyve suyu karışımlarından yararlanın. Bu karışımlarda havuç, şalgam veya pancar, elma, papatya, kavun ve kivinin olmasına özen gösterin.
-Detoks süresince günde iki fincan kadar rezene veya karahindiba çayı için.
-Gece yatmadan biraz önce bir fincan ılık suya veya süre bir çay kaşığı taze bal ilave edip yavaş yudumlayın. Gece acıkmanızı kontrol etmeye yardımcı olacağını göreceksiniz. Ayrıca isterseniz bir dilim çikolata da tüketebilirsiniz.
-Hayvansal protein ihtiyacınızı daha çok balık ve doğal ortamda yetişmiş hayvansal gıdalarla karşılayın.
-Düzenli olarak dönüşümlü sıcak ve soğuk su ile duş alın.
-Olumlu olun. Sizi güldürecek veya gülümsetecek ortamlarda, sevdiklerinizle bir arada olmaya özen gösterin.
-Kendinize dinlenmek için zaman ayırın.
-Dostlarınızı, büyüklerinizi ziyaret edin. Eşiniz ve çocuklarınızla daha çok birlikte olabileceğiniz fırsatlar yaratın.
-Eğlenmeyi ihmal etmeyin.
-Diş hijyenine dikkat edin ve sadece estetik uğruna beden sağlığını bozacak dolgu ve protez maddelerinden uzak durun. Amalgam dolgularınızdan bir uzman gözetiminde kurtulun.
Dr. Hüseyin Nazlıkul’dan alınmıştır.

DEĞERLENDİRME

Haberin Devamı

GENEL SAĞLIK
Bu bölümdeki yargılardan 10 veya daha fazlasına “evet” cevabı verdiyseniz, beslenmenizi iyileştirmeye ihtiyacınız var.

Eğer 5-10 arası “evet” cevabı verdiyseniz, belirtiler kötüleşmeden yeme alışkanlıklarınızda değişiklik yapmanın ve sağlığınıza dikkat etmenin tam zamanıdır.

DİYET
Bu bölümdeki yargılardan 10 veya daha fazlasına “evet” cevabı verdiyseniz, kesinlikle yanlış bir beslenme şekliniz var. Diyetiniz bedeninize çalışması için gerekli besinleri sağlamıyor.

Eğer 5-10 arasında “evet” cevabı kullandıysanız, diyetiniz birçok besin öğesinden fakir demektir. Bu; vücudunuzda aşırı derecede doymuş yağ, rafine şeker ve tuz birikmesi var demektir.

Yazarın Tüm Yazıları