Bavulları kim çalıyor

Uçağa verilen bagajlar neden kayboluyor? Hangi tür bavul daha dayanıklı? Hırsızlığı kim yapıyor? İşte bir yükleme işçisinin itirafları...

Haberin Devamı

Bavulları kim çalıyor

Adı saklı... O, İngiltere’nin en yoğun havalimanlarından birinde uzun yıllardır çalışıyor. Görevi, uçağın kargo bölümüne bavulları yükleyip boşaltmak. Havayolu bilet fiyatları karşılaştıran Skyscanner, uçağa verilen bavullar hakkında sorular sordu, ilginç cevaplar aldı
Neden kayboluyor?
- Aslında bunun en önemli nedeni, birçok yolcunun son dakikada havalimanına gelip check-in işlemlerini yapması. Bagaj ayırma sistemleri geçmişe göre çok hızlı çalışıyor. Ancak havalimanı büyüdükçe geç kalan bavullar uçağa yetişemeyebiliyor. İkinci neden ise aktarmalı uçuşlar. İlk seferdeki rötar, iki uçuş arasındaki zamanın giderek yaklaşması ve bagajın uçağa yetişememesinde önemli bir faktör oluşturuyor.

Haberin Devamı

Futbolcunun bandını arkadaşımda gördüm

Hırsızlık çok sık yaşanır mı?
- Havalimanında çalışanlar birbirlerini iyi tanır. Kötü niyetliler hemen deşifre olur. Ama bazen ilginç durumlar da oluyor. Örneğin geçen yıllarda Şampiyonlar Ligi final maçı için futbol takımı gelmişti. Ekibimizden biri dikkatimi çekti. Kolunda futbol takımı kaptanının taktığı bant vardı! Meraktan kulübün kargosunu açıp karıştırmıştı. Arkadaşımızı şikâyet etmek zorunda kaldık.
Hırsızlığı önlemek için yolcular ne yapmalı?
- Tabii ki değerli eşyaları uçak altına verdiğiniz bavulunuzla taşımayın. En güzel önlemlerden biri, bavulunuzun dışını havalimanında plastik film ile sardırmak. Bu tür filme zarar vermeden açmak çok zor olduğundan hırsızlar böyle çantaları görünce çekiniyor.
Kasıtlı olarak uçağa yüklemediğiniz bavullar olur mu?
Kesinlikle hayır. Geç kalan bavulun maliyeti hem yolcu hem havayolu hem de bizim için yüksek.

Yüksek atlamacının sırığını sığdırdık

Aprondaki yükleme işçisi için en kötü şey nedir?
- Yazın sıcak hava Apronda betondan yansıyan güneş ışınları, motordan çıkan hararetle birlikte uçakların kargo bölümlerinde ısı hızla artar. İngiltere gibi bir yerde bile sıcaklık çekilmez hale gelebilir.
Sizi ne mutlu eder?
- Geç gelen bir uçağı zamanında hazır hale getirdiğinizde uçuş ekibinin suratında bir gülümseme olur. Bazen yolcularla selamlaşırız. Bir gülümseme bizi çok mutlu eder.
Taşıdığınız en ilginç yük neydi?
- Uçağa yüklediğimiz bavul açıldı ve yanından bir baston düştü. İkiye ayrıldığını görünce kırıldığını zannedip çok üzüldüm. Ama baktığımda içine bıçak yerleştirilmiş bir baston olduğunu gördüm. Hemen güvenliğe haber verdik. Bir gün de olimpiyatlara giden spor kafilesine ait yüksek atlama sırığını kargoya sığdırmaya çalışıyorduk.
Bagajları yüklemeciler mi kırıyor?
- Ne yazık ki evet. Dikkat etmemize rağmen römorktan bavulunuz düşebilir. Atarken sert müdahale ile kırılabilir. Sonuçta bizler iyi niyetli olarak o bavulların yetişmesi için uğraşıyoruz. Zarar vermek gibi bir niyetimiz yok.

Haberin Devamı

İki tavsiye

Yolculara bavullarının zarar görmemesi için ne önerirsiniz?
- Tekerlekli, dışı sert olan bavulları tercih edin. Tekerleksiz olanlar bizlerin işini de zorlaştırıyor. Tabii ki ağır çantalardan da kaçının. Çok ağır olanlar çantaya da zarar veriyor.
Siz uçağa bindiğinizde
çantanızı kargoya verir
misiniz? Yoksa sadece kabin bagajı ile mi seyahat edersiniz?
- Kesinlikle veririm. Kullanışlı
bir bavulum var. Altındaki tekerlekler ile rahat taşınıyor. Uçağa yüklemek sorun değil. Ama havalimanına erken geliyorum. Takılan bagaj etiketine dikkat ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları