Türkiye’de üretilen sigarayı tüttür yüzde 82’si Maliye’nin olsun

STFA İnşaat Grubu’nun Kuveyt Oil Company’nin (KOC) açtığı ihale üzerine üstlendiği Al Ahmedi Limanı kapasite genişletilmesi ve Abu Halifa’da yeni servis limanı inşaatını kapsayan “Small Boat Harbours” temel atma töreni sonrasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün heyetinde bulunan Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük’ü aradım:

Haberin Devamı

- Burj Al Hamam adlı restoranın nargile bölümünde arkadaşlarla sohbet ediyoruz.
Konakladığımız oteldeki STFA İnşaat Grubu Yönetim Kurulu Alp Taşkent, İnşaat Grup Başkanı Mustafa Karakuş, STFA Yatırım Holding CEO’su Mehmet Ali Neyzi, Yönetim Kurulu Üyesi Nur Taşkent ve İnşaat Grubu Başkan Yardımcısı Serkan Mısırlıoğlu’nun ev sahipliğindeki buluşmanın ardından Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’la birlikte Burj Al Hamam’a gittik.
Restoranın sigara-nargile içilen bölümünde oval bir salonda Vahap Küçük, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, Atasay Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, Simit Sarayı CEO’su Abdullah Kavukçu, Kandilli Kulübü Başkanı Onur Soysal, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Sinpaş’tan ayrıldıktan sonra EYG Gayrimenkul’ü kuran Ömer Faruk Çelik, Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, MÜSİAD Başkan Yardımcısı Ali Rıza Arslan, Kalyon İnşaat’tan Haluk Kalyoncu ve Sütiş CEO’su Emre Kocadağ’la buluştuk.
Ekibe daha sonra Cumhurbaşkanı Gül onuruna verilen resmi yemeğe katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de dahil oldu. Aynı yemekte bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de saat 22.30’da buluşma yerine uğradı.
Ekipteki bazı işadamlarının sigara içtiğini gören Şimşek, fırsatı kaçırmadı:
- Madem sigara kullanıyorsunuz, hiç olmazsa Türkiye’de üretileni tüttürmeye özen gösterin.
Ardından sıraladı:
- Tütünü üreten çiftçi, sigarayı üreten şirket, dağıtan, pazarlayan ve nihayet perakende satışını yürütenlere 100 liranın 18 lirasını paylaşıyor. 82 lirası ise Maliye’ye kalıyor.
Durumu oranlarla yineledi:
- Türkiye’de üretilip rafa çıkan sigaraya ödenen paranın yüzde 82’si Maliye’ye geliyor. Kalan yüzde 18’ini tütünü yetiştiren çiftçi ve sigarayı üreten şirket başta olmak üzere o işte görev alanlar paylaşıyor.
Gülümsedi:
- En yüksek vergi oranı sigarada bulunuyor. O nedenle sigara kullananlar Türkiye’de üretileni içsin, Maliye’nin vergi gelirine katkı versin.
Sonra ekledi:
- Otomotiv de iyi vergi geliri elde ettiğimiz sektörler arasında ilk sıralarda.
Anlaşılan o ki, vatandaş her sigara yaktıkça Şimşek, “Vergi gelirimiz artıyor” diye ellerini ovuşturuyor.

Haberin Devamı

Kuwait Airways ‘uygun’ saat istiyor

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Hava Yolları’nın (THY) yönetim kurulunda bulunan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye Kuveyt’teki resmi görüşmelerde gündeme gelen bir konuyu aktardı:
- Kuwait Airways’in İstanbul’a uçuş saati konusunda rahatsızlıkları var. Daha uygun saat istiyorlar. Mümkün olan en uygun slotun verilmesi için siz de THY olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile konuşun.
THY’nin neden devreye girmesi gerektiğini şöyle açtı:
- Eğer Kuwait Airways’e Hava Yolları’na uygun slot verilmezse, THY’ye pürüz çıkarabilirler. İş o noktaya gelmeden çözmekte yarar var.

Kuveytli bakan, para için benden yardım istedi

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Kuveyt’teki resmi görüşmeler sırasında karşılaştığı ilginç durumu dünyadaki maliye bakanlarının tutumuna örnek olsun diye anlattı:
- Kuveyt’in Kabine Bakanı görüşmeler sırasında şaka yollu da olsa benden yardım istedi.
- Nasıl bir yardım?
- Kuveyt Maliye Bakanı ile Karma Ekonomik Kurul toplantılarından tanışıyoruz. Kabine Bakanı, “Bizim Maliye Bakanı ödenekler konusunda çok eli sıkı davranıyor. Söyleyin de biraz gevşeme yapsın. Beni dinlemiyor, belki sizi kırmaz” dedi.
- Siz ne yaptınız?
- Kuveytli mevkidaşıma takıldım, “Durumunuz uygunsa Sayın Kabine Bakanı’nı kırmayın” dedim.

Yazarın Tüm Yazıları