AKP’de kişi, CHP’de profil

YEREL seçimden önce, CHP Cumhurbaş-kanlığı için üç senaryo üzerinde çalışıyor:

Haberin Devamı

İyi senaryo: AKP yüzde 40’ın altında, CHP yüzde 30’un üstünde.
Orta senaryo: Oranlardan bağımsız ama iki parti arasında oy makası nispeten düşük.
Kötü senaryo: AKP yüzde 40’ın üstünde, CHP yüzde 30’un altında, ki bugün gerçekleşen bu.
AKP ve yandaşlar ve dönekler öyle bir psikolojik harekât yürütüyor ki, ortada sadece iki aday var, Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan, ikisi anlaşacak, biri Cumhurbaşkanı seçilecek, gerisi nafile. Bu kadar kesin, öyle mi?

KİŞİ VE PROFİL

Yerel seçim sonuçları ile birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimi ön plana geçiyor. AKP yandaşları ve dönekler anında “Erdoğan Köşk’e çıkar” pompasında. Oysa, AKP açısından:
-Tek başına AKP oyları ile Köşk’e çıkmak zor. Seçilmek için hem Gül’ün, hem Erdoğan’ın ittifaka ihtiyacı var. Ama, CHP ya da genel olarak muhalefet açısından da ittifak zorunlu.
-Seçime AKP kişi üzerinden, CHP profil üzerinden gidiyor. CHP kişi belirtmeden, “Nasıl bir aday olmalı” üzerinde fikir jimnastiği geliştiriyor.

Haberin Devamı

KİMDEN OY ALIR

AKP’nin iki adayı var, Gül ve Erdoğan. CHP’nin profili şöyle.
Öyle bir aday ki, CHP tabanı yüzde yüz onaylamalı, özellikle ikinci turda MHP destek vermeli, BDP’ye ters düşmemeli, yine ikinci turda hatta AKP’den oy alabilmeli.
Bu profil şunu çağrıştırıyor. Solun ve muhafazakâr kesimin sıcak bakacağı, onları buluşturacak, uzlaştıracak bir aday.
CHP bu profile uygun bir aday arıyor, ortada henüz isim yok. İsim için çok bekleneceğini sanmıyorum. Hele Gül ile Erdoğan arasında ortaya çıksın, sonrasında muhalefette de netleşir.
Çankaya seçimi her zaman sürprizlerle dolu, hiçbir zaman “çantada keklik” değil. Kimse tek başına belirleyemez.

Trafo gençlik kolları

-DÜNYA basını son bir haftada en çok “trafoya giren kedilerle” alışveriş halinde.
Yerel seçim akşamı oy sayımı yapıldığı saatlerde aynı anda 35 ilde elektrik kesintisi yaşanıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız elektrik kesintisini “trafoya giren kedilere” bağlıyor. Taner Yıldız’a soru önergesi verelim:
-Türkiye’de başka hangi tarihte aynı anda trafolara kedi girmiştir?
-Trafolara giren kedilere hangi yaptırım uygulanmıştır?
-Trafolara kedi girmesine izin verenler hakkında ne gibi işlem yapılmıştır?
-Zaman zaman elektrik kesintileri olmaktadır, bunların nedeni hep kediler midir?
-Trafolar kedilere karşı neden korunmamaktadır?
-Sosyal medyadaki anlatımla, kedilerden oluşan trafo gençlik kolları AKP için mi çalışmaktadır? Köpeklerin, geyiklerin, kirpilerin, kuşların durumu nedir?

Haberin Devamı

AYM’de perde arkası

-ÖNCE bir mahkeme Twitter yasağında yürütmeyi durdurma kararı veriyor. “Mahkeme kararına uyacağız” diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çoğu zaman olduğu gibi, yine açığa düşüyor, AKP’den yapılan açıklama tam tersi: “Uymayacağız”.
Hukuk devleti bir kez daha dibe vuruyor, mahkeme kararı filan dinleyen yok. Anayasa Mahkemesi devreye giriyor, yapılan bir başvuru sonucu Twitter yasağını kaldırıyor.
AYM kararında kritik nokta şu: Hükümet yürütmeyi durdurma kararına uymadığı için AYM yasağı kaldıran kararı alıyor. Hukuk devletine çağrı olmak üzere.
AYM bu kararıyla Tayyip Erdoğan’a hukuk devletini hatırlatıyor ama o “karara saygı duymadığını” söylüyor. Hiç şaşmıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları