Orhan Veli’ye doğum günü armağanı

GALATASARAY’daki Yapı Kredi Binası’nın birinci katında, mutlaka görülmesi gereken bir sergi açıldı.

Haberin Devamı

Adı: “Sakın Şaşırma: Orhan Veli 100 Yaşında”.
Sergi, büyük şairin hayatını yansıtan bütün belgeleri, fotoğrafları, kitapları, mektupları içeriyor.
Gerçekten büyük bir emekle hazırlanmış, gezeni bilgilendiren, hiçbir yerde yayınlanmamış malzemeyi de ilk bu sergide göreceksiniz.
Bu sergide sadece, Orhan Veli ile ilgili belge ve bilgileri bulmayacaksanız, Garip Üçlüsü’nün, Oktay Rifat, Melih Cevdet Anday’ın da birbirleri için söylediklerini, anılarını okuyup göreceksiniz.
Türk edebiyatında önemli olaylardan biridir, üç arkadaş, üç iyi şairin bir arada olması, yeteneklerini bir kitapta toplaması.
Kitabın ilk sayfasında; Zahir Güvemli’nin çizdiği, sakallı bir Orhan Veli karikatürü, altında şöyle bir yazı:
“Meşhur ‘Nasır’ şairi: ORHAN VELİ.”
Sergi kataloğunun başında, Halûk Oral ile M. Şeref Özsoy’un yazıları var.
Halûk Oral’ın yazısında, şairin yaşamından kesitlerle, üçünün dostluğuna değiniliyor. Şairin engebeli yaşamı genel çizgileriyle bu yazıda belirtilmiş.
M. Şeref Özsoy’un Orhan Veli’ye Kafiye Olsun Diye yazısında, mezar taşının öyküsünü anlatıyor... Yazıda Orhan Veli’nin arkasından Oktay Rifat’ın yazdığı Ağıt şiiri ile Halim Şefik’in şiir kitabına ad olan Otopsi şiiri de yer alıyor.
Serginin bölümlerini sıralayacak olursam, nasıl bir düzende hazırlandığını görürsünüz: Ailesi ve Çocukluğu, Öğrenciliği, Memurluğu, Askerliği, Dostları, Ölümü, Yaprak Dergisi, Kitapları ve Şiirleri, Arkasında Kalanlar.

Haberin Devamı

***

SERGİNİN düzenlemesini yapan Sadık Karamustafa, gelenlerin en çok ilgisinin Yaprak dergisine yöneleceğini bildiğinden, o derginin okunmasını sağlayacak bir buluş uygulamış. Dergi tam takım olarak sergiye konulmuş.
Sergiyi editörü Murat Yalçın ile birlikte gezdim. Yalçın, dergi yapraklarının iki cam arasına sıkıştırılmasının; isteyen ziyaretçiler tarafından okunmasını sağlamak için olduğunu söyledi.
Cam içinde kitaplarının bütün baskıları, elyazısıyla notları da sergileniyor.
Fotoğrafların altına, o fotoğraftaki kişilerin adları yazılmış.
Bütün dostlarını da buradan tanıyoruz.
Ayrıca şiirlerinden, onun hakkında söylenilenlerden seçilmiş metinler de görsel malzemeyi destekliyor.
Yaprak gibi bir derginin belgelerini incelemek, abonelerini öğrenmek sanırım yalnız sıradan bir ziyaretçi için değil şair hakkında araştırma yapacaklar için de önem taşıyor. Abone defterleri, bir derginin para kaynağını gösteriyor.
Sergide bir başka beğendiğim yan da Yaprak dergisinin bütün abonelerinin adının duvara yazılması. O listeye baktığımda, adları saydığımda, derginin nasıl geniş bir okur kitlesine sahip olduğunu gördüm.
Çeşitli alanlardan, değişik mesleklerden, hatta değişik siyasal anlayıştaki kişiler bu dergi aboneleri arasında yer almış. Şimdi herhangi bir sanat, edebiyat dergisinin böyle bir abone potansiyeli olduğunu sanmıyorum.
Sergi salonuna girmeden, Orhan Veli’nin park bankında oturan bir heykel sizi karşılıyor. Ayrıca tahtalara asılı, duvarlara raptedilmiş şiirlerini de okuyabilirsiniz.
Emek verenlerin adını da yazmalıyım.
Sergi organizasyonu: Veysel Uğurlu, Editör: Murat Yalçın, Danışmanlar: Halûk Oral-M. Şeref Özsoy, Sergi küratörü: Sadık Karamustafa.

***

Haberin Devamı

BU sergiyi kaçırmayın.

Yazarın Tüm Yazıları