Ortadoğu’da çocuk felci salgını var

Çocuk felci ya da tıbbi ismiyle polio çocuklarda daha sık görülmekle birlikte yetişkinleri de tutabilir.

Haberin Devamı

Bazı Ortadoğu ülkelerinde hâlâ salgın sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü, salgından etkilenen bölgelere gidenlerin hastalığa karşı tam aşılanmış olması gerektiğini açıkladı.

Çocuk felci, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı. Üç farklı tipi olan çocuk felci virüsü, ağız yoluyla vücuda giriyor. Boğazda ve bağırsaklarda çoğalarak yayılıyor. Hastalık ateş, baş ağrısı, halsizlik, kusma, boyunda sertlik, kol ve bacaklarda ağrıyla kendini belli ediyor. Yaklaşık her 200 vakadan birinde virüs omuriliğe geçerek, kasların hareketlerini sağlayan sinir hücrelerini tahrip ediyor. Kalıcı olan bu tahribat hayat boyu sürecek felçlere neden oluyor. Maalesef felçli vakaların yüzde 5-10’unda solunum kaslarında felç gelişerek ölüme yol açabilir.

Hijyen kötüyse dikkat

Polio virüsü, özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu bölgelerde bir çocuktan diğer çocuğa, dışkıyla kirlenmiş besin ve sularla bulaşıyor. Bu arada hastalığa karşı antikoru bulunmayan ve aşısız yetişkinleri de bulabiliyor.
Dünyada, çocuk felci vakalarının 1988’de 350 binden fazla olduğu tahmin edilirken, 2012’de sadece 223 vaka bildirildi. Hastalığa karşı yürütülen küresel savaşla vaka sayısında yüzde 99’dan fazla azalma sağlansa da üç ülkede (Afganistan, Pakistan ve Nijerya) virüs dolaşımı devam ediyor. Kamerun, Somali, Etiyopya ve Kenya’da ülke dışı kaynaklı bulaşma sonrasında salgınlar görülüyor.
Son olarak 29 Ekim 2013’te Dünya Sağlık Örgütü’nce yapılan açıklamada Suriye’de çocuk felci hastalığının varlığı duyuruldu. Dünya Sağlık Örgütü Suriye ile birlikte komşu ülkelerin ek aşılama kampanyaları yapmasını tavsiye ediyor. Halk Sağlığı Kurumu’nun bilgilerine göre, Türkiye, Irak, Ürdün, Lübnan ve Mısır’da çocuk felci aşı günleri yapılacak. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Seyahat Merkezi’nin bilgilerine göre, Irak’tan da bir polio vakası teyit edildi. İsrail’de de virüs tespit edildi.

Haberin Devamı

Riskli durumlar

Polio aşısının yapılmaması,
Polio salgını olan bölgeye yolculuk yapmak, -Hamilelik, -Çok yaşlı veya bebek olmak, -Ağız, burun veya boğazda yaralanma meydana gelmesi (diş tedavisi, bademciklerin alınması), -Virüsü aldıktan sonra bağışıklık sistemimizi bozacak anormal bir stres meydana gelmesi (duygusal veya fiziksel).

Yazarın Tüm Yazıları