Hukukta tape noktası

Son üç aydır gündem oldukça yoğun ve karışık. Bu durum, Hürriyet okurlarından gelen maillere de yansımış durumda.

Haberin Devamı

Son haftalara kadar genellikle boşanma, tüketici, kira davaları konularında gelen sorular, çoğunlukla hukukun siyasetle iç içe geçtiği konulara doğru kaydı:
* Birkaç arkadaşımla Ankara’daki Gezi olaylarında polisin şiddetine maruz kaldık. Bir arkadaşımızın bacağına gaz kapsülü isabet etti, üzerimize biber gazı sıkıldı. Arkadaşlarımızdan biri astım hastasıydı, o günden bu yana nefes alışında problem olduğunu söylüyor. ABD’de bir gencin benzer olaylar sırasında başına gaz kapsülü isabet ettiği için 4.5 milyon dolar tazminat kazandığını okuyoruz. Dava açsak biz de tazminat alabilir miyiz, alabilirsek ne kadar?
(İsmimi gizli tutun)

- Sevgili kardeşim, ülkelerin insan haklarına bakış açıları arasında o ülkenin kuruluş hikâyesinden kaynaklanan temel farklılıklar vardır. ABD’de insanlar, ülkeyi kuracak iradeyi ortaya koyarken bireysel mutlulukların en üst düzeye çıkmasını amaçlamışlardır. Yani orada devlet, insana hizmet etmek için kurulmuştur. Devlet, bir şirket gibi görülmektedir. Dolayısıyla orada tazminatlar belirlenirken, şirketin o kusurlu davranışı bir daha yapmaması için caydırıcı olacak meblağlar düşünülür. Ülkemizde ise ‘manevi tazminatla zenginleşmeme’ ilkesi geçerlidir. Yani alacağınız manevi tazminat sizi zengin etmeyecek bir miktarda olacaktır.

Haberin Devamı

* Yasin bey, bundan 6 ay kadar önce yeni bir eve taşındık. Taşındığımızın ikinci naftası, ‘kaçak elektrik kullanıyoruz’ diye bir tutanak tuttular. Evde bebeğimiz vardı, elektrik kesilmesin diye tutanağı imzaladım, cezalı miktarı da ödedim. Şimdi elime savcılıktan bir kağıt geldi, hakkımda hırsızlıktan dava açılmış. Ne yapmalıyım?
Hasan Ş.

Hasan bey, cezalı miktarı ödediyseniz her hangi bir sorun yok. Kanuna göre, kaçak kullanılan, elektrik, su, gaz bedelinin ödenmesi halinde dava ortadan kalkar.

* İstanbul’da, jetonu olmayan, nereden alacağını bilmeyen vatandaşlara yardım eden güvenlik görevlisine sadece 4.90 TL için 7 yıl ceza davası açıldı. Sizce sadece 5 lira için hapse girmek adil mi?
Ceren T.

Ceren Hanım, bildiğim kadarıyla o dava TCK’nın 155/2 maddesine göre 1 yıldan 7 yıla kadar ceza istemiyle açıldı. Hakimler bu tür davalarda genelde alt sınırdan ceza vermektedir, buna da çeşitli sebeplerle indirim uygulanmaktadır. 2 yıldan az cezalar ise erteleniyor. Yani büyük ihtimalle o güvenlik görevlisi arkadaş cezaevine girmeyecek.

Haberin Devamı

* Twitter’in kapatılmasını doğru buluyor musunuz?
Dede S.

Kırmızı ışıkta geçiliyor diye tüm yolların kapatılmasını; kaçak elektrik kullanılıyor diye herkesin elektriğinin kesilmesini doğru bulduğum kadar doğru buluyorum.

* Yasadışı dinleme kasetlerinin-tapelerin yayınlanmasını doğru buluyor musunuz?
Fırat H.

Montaj veya gerçek, yasal ya da yasadışı elde edilmiş, kamu yararı olsun ya da olmasın hiçbir tapenin, videonun, kasetin yayınlanmasını ilkesel olarak doğru bulmuyorum.

Yazarın Tüm Yazıları