Türk Hava Yolları’nın muhteşem bohçası

THY, uzun uçuşlarında business class yolcularına bohça şeklinde hazırlanan ‘Sky Illusion’ uyku setini sunmaya başladı. Bohçayı ilk açan yolcu ben oldum. İşte Bangkok-İstanbul uçuşundaki izlenimlerim.

Haberin Devamı

Uçakta iyi bir uyku, yolculuğun yorgunluğunu neredeyse yarıya indiriyor. Araştırmalar böyle.
Elbette iyi uyku için bir dizi olanağın bir araya gelmesi gerekiyor.
Doğru bir koltuk, koltuğun tam olarak, dümdüz olacak şekilde yatması ve sünger yapısının ne sert ne de çok yumuşak olması...
Uçakta uyumak için iyi bir koltuk yetmiyor. Kabin sıcaklığının pilotlar ya da kabin ekiplerince doğru ayarlanması şart. Sıcaklık, 20 derecenin biraz üzerinde olabilir. Daha fazlası vücutta hızlı su kaybına yol açar. Terleme, bir uçak kabinindeki en fazla rahatsız eden sorundur. Vücudu harap eder, yorar. Uçuştan bıktırır. Hatta uçuş korkusunu bile tetikler, arttırır...
Havayolu şirketleri en çok para kazandıkları business sınıflarını maliyetleri çok yüksek olan first class yerine daha fazla konforla uygulamaya çalışıyorlar. Yani first class koltuklarının kabinde kaplayacağı alana çok sayıda business koltuk koyarak yolcu sayısını yükseltiyorlar. Business koltuklar arasındaki rekabeti de giderek arttırıyorlar.
Kimi havayolları bu sınıfa koyacağı bir yastık için bile onlarca tasarım çalışması yaptırıyor. Yastık konusunda en iyi bilgi birikimine sahip büyük otel zincirlerinden yardım alıyorlar.

Haberin Devamı

Thy’de Business patladı

Daha birkaç yıl öncesine kadar THY business koltuk satışında sıralamalarda aşağılarda bir yerdeydi. Ama şimdi birçok uçuşta business sınıfında yer bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Zamanında rezervasyon yaptırmayan yolcular, mil programlarından yararlananlar ciddi sorunlar yaşıyor. Kuşkusuz yolcunun business’ta yer bulabilmek için yaşadığı sorun aslında havayolunun övünebileceği bir gücü yaratıyor...

Yeni ürün Sky Illusion

THY yeni nesil uçaklarında business koltuklarını tam yatar hale getirdikten sonra ikramdan başlayarak bu sınıfı sürekli yukarı çekti. Ve şimdi size illüzyon yapmaya hazır.
Zorlu Grubu’nun hazırladığı ‘Sky Illusion’ ile koltuğunuza bir çarşaf, çok iyi bir yastık ve yorgan sunuyor. Ayrıca Tempur ürünleri dolgu yapısında mükemmel bir bel yastığını da uçuşlarda hazır tutuyor.
Geçen hafta sonu Jet Airways’ten kiralık Boeing 777-300ER uçağı ile Bangkok’tan geldim. Sky Illuision başlığındaki bohçayı ilk açan yolcu oldum.
Kabin memuru bohçayı getirip, güzel bir şekilde eğilerek önümde açtı.
İçinden kapitone, kenarları lastik tutmaçlı çarşaf çıktı. Yorgan ve yastık ise harika görünüyordu.
Gri-mavi ağırlıklı ama biraz parlak çarşaf güzelce koltuklara tutturuldu. Bu çok iyi bir fikirdi. Uyurken sağa sola dönüşlerde toplanmayı önlüyordu. Benzerlerini kullanan havayollarında bunu yaşadım. Toplanmalar çok rahatsız edici oluyor.
Çarşaf özellikle deri koltuktan kayıyor. Uyandığınızda bir de bakıyorsunuz çarşaf bir yanda, yorgan bir yanda. Ayrıca zaten uçuşta uyurken zaman zaman sağa-sola dönerek hareket etmek daha sağlıklı. Böyle bir durumda THY’nin tasarımı çok doğru olmuş.
Yorgan klimanın üflediği soğuk havayı da iyi göğüslüyor, hiç geçirmiyor. Örttüğünüzde kabin sıcaklığı ile vücut sıcaklığınız arasında iyi uyku için gerekli doğru orantı kurulmuş oluyor. Yastık yapısı boyun sorunları olanlar için bile çok rahat. Bel yastığı ise olabilecek en iyisi. Uçuş boyunca, uyumadığım sürece kullandım. Koltuklardaki elektrikli bel dolgu sistemlerine on basar. Çok iyi tutuyor beli. İyi kavradığı için o bölgede klimatize havanın aradan geçmesi de mümkün olmuyor. Bu da beli üşütme sorununu çözüyor. Ped falan da diyorlar ama çarşaf, yorgan ve yastık terletmiyor. Kumaşın yapısı da doğru belirlenmiş. Belki kırmızı bir fitille çevrilerek bu ürünlerin daha öne çıkması sağlanabilirdi. Çünkü gerçekten çok başarılı, koltukların üzerinde kaybolup gitmesine gönlüm razı olmadı.
THY’nin business yolcuları, uzun uçuşlarda bu ürünlerle çok rahat edecek. Rahatlatıcı etkisiyle bilinen aloe vera ve yumuşak dokulu kumaşlarla doğru seçim, doğru imalat ve doğru uygulama başarının sırrı olmuş. Kabin ekiplerinin de sunumda, yani koltuklardaki yatakları hazırlarken bunları pazarlamaları gerekir. Kumaşından bir kelime söz etmek ya da yastığı koyarken yolcuya ne de çok rahat edeceklerini anlatmak, iyi olur diye düşünüyorum. Umarım yaparlar ve şirketlerinin imajına, harcadığı paraya, rekabetteki acımasızlığın savaşçısı olarak bunu esirgemezler..

Haberin Devamı

Uçakta rahat uyumak için

Vücut sıcaklığınıza dikkat edin. Gerektiğinde üzerinizi örtün ya da fazla giysilerinizi çıkartın.
Uykuya dalmak için rahat bir pozisyon seçin. Uyku pozisyonunuzu zaman zaman değiştirin.
Kabin içinde kısa yürüyüşler yaparak kan dolaşımınızın yavaşlamasını önleyin.
Bol su tüketin. Çay, kahve, portakal suyu gibi uyarıcı ve uyku kaçırıcı içeceklerden uzak durun.
Midenizle ilgili sorununuz varsa, şişkinlik yapacak, ekşime ve yanmaya yol açacak hiçbir şey yemeyin, içmeyin.
Uçak kalkmadan uyumaya çalışmayın. Gözlerinizi kapamanızın üzerinden geçecek bir kaç saniye sonrasında kabin memuru yanınıza gelerek sizi uyandıracaktır. Kalkış sırasında oluşabilecek acil durumda tahliyenin hızla yapılabilmesi için kurallar gereği yolcuların uyumamaları gerekir.
Uyurken oluşabilecek bir türbülanstan hem etkilenmemek hem de kabin memurunun uyandırmasını engellemek için battaniyenin üzerinden kemerinizi bağlayın.

Yazarın Tüm Yazıları