Nobel adayı korodan 1 Nisan sürprizi

Haberin Devamı

ÖZELLİKLE eğitim alanında önemli çalışmalar yapan EBSO Vakfı bu kez bünyesindeki Kadınlar Birliği’yle özel bir etkinliğe imza atıyor. 2012 Nobel Barış Ödülü adayı olan Antakya Medeniyetler Korosu’na 1 Nisan’da İzmir’de konser verdirecek vakıf adına Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Kadınlar Birliği adına dönem başkanı İhsan Özduran ile sohbet ettik. Bu etkinliğin en can alıcı noktası, sevgi ve hoşgörü kenti İzmir’in ruhuna çok uygun olması.

Nobel adayı korodan 1 Nisan sürprizi

ENDER YORGANCILAR - EBSO Yönetim Kurulu Başkanı
- EBSO önemli olduğu kadar EBSO Vakfı da çok önemli İzmir için...

- Vakfı 1997’de kurduk. Amacımız bölgemizin üniversite ve meslek liselerindeki öğrencilere burs sağlamaktı. Ana şartlarımız öğrencinin başarılı olması, bursa ihtiyacı olması. Her seçim sürecinde yeni katılan meclis üyelerinin de buraya üye olmasıyla oluşan bir profil var. Uzun zamandır kamu yararına vakıf statüsü alamadık ama bu konuda çok girişim yaptım ve sonunda bunu aldık. Sonrasında da iktisadi işletme kurarak yukarıdaki restoranımızı işletmeye açtık. Küçük de olsa bir gelir olursa burslara aktarıyoruz.
- Sanıyorum vakfın Kadınlar Birliği size büyük destek...
- Kesinlikle. Meclis üyelerinin eşlerinden oluşan, her dönem kendi seçtikleri bir başkanları olan, müthiş güzel organizasyonlar yapan, gönüllülükle çalışan kadınlar birliğimiz bir de üstüne bizlere gelir sağlıyor. Her yıl 2-3 konser, tiyatro yapıyorlar. Antakya Medeniyetler Korosu etkinliği de buna en güzel örneklerden olacak.

Haberin Devamı

Nobel adayı korodan 1 Nisan sürprizi

İKİ OKULUMUZLA BİRÇOK KÖYE EĞİTİM GÖTÜRDÜK
- Vakıf özellikle eğitim alanında çok önemli çalışmalar yapıyor...
- Türkiye’nin 2 eksiği var bence. Biri eğitim, diğeri sağlık. Eğitim sistemimiz çok yanlış. Türkiye’de biz çocuklarımıza sadece sınıfı geçip geçmediğini, kırık alıp almadığını soruyoruz. Kimse ‘ne öğrendin’ diye sormuyor. O zaman bu gençlerin tek başarı kriteri sınıfı geçmek oluyor, öğrenmek olmuyor. Öğrenmeyi değil de sadece sınıfı geçmeyi benimseyenler ise hayatta başarılı olamıyor. Biz bunu benimsemiyoruz.
- Siz eğitim adına neler yapıyorsunuz?
- Bergama Dereköy ve Kiraz Cevizli’de iki okul yaptırdık EBSO olarak. Taşımalı olarak çevre köylerden gelen 762 çocuk eğitim görüyor. Her türlü okul ve gereken erzak yardımlarımızı yapıyoruz. Seferihisar’da da yaptırdığımız ek dersliğimiz var. Her 23 Nisan’da bu çocuklarımızı getirip meclis yapıyoruz. Geçen yıl bir de onları alıp vapurla Körfez turu yaptırdık. Ege’de olduğu halde denizi ilk kez gören, vapuru bilmeyen çocuklarımız var, düşünün. O zaman daha iyi anladım ki ülkemizin alması gereken daha çok yol var.

Haberin Devamı

Nobel adayı korodan 1 Nisan sürprizi

MESLEK LİSELERİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
- Kaç öğrenciye burs verdiniz bugüne kadar?
- 5 bin 653 üniversite ve meslek lisesi öğrencimize burs verdik. Okullarından mezun olanları hemen bırakmıyoruz, koçluk eğitimi vererek hayata hazırlıyoruz. Mesela bizim bursumuzla hukuğu bitirmiş bir gencimiz mektup yazmış, EBSO’nun hukukla ilgili konularında yardımcı olabilir miyim diye. Büyük mutluluk bu tabii. Bizler ayrıca meslek liselerine çok önem veriyoruz.
- Herkes mühendis, mimar olmaya çalışıyor ama aslında ara elemanlar önemli. Meslek liseleri ile ilgili neler söyleyeceksiniz?
- Niyetim bu dönemde EBSO adına bir meslek lisesi kazandırmak. Bence bu dönemde işsizlik değil mesleksizlik var. O nedenle meslek liseleri çok önemli. Her işi yaparım diye bir kavram olamaz. Önce sabretmek, hayal etmek ve çabalamak gerekiyor. Şimdiki neslimiz biraz sabırsız, bir de ortak hayal kurmayı bilmiyor. Biri bunu görüp, diğeri şunu görüyorsa tek başlarına bir şey yapamazlar ama birleşince büyük bir şey yaratabilirler. Zaten 2020’de ortaklık kültürünü benimsemiş şirketlerin başarılı olacağı öngörülüyor.
- Bir sanayici olarak gençlere neler söyleyebilirsiniz?
- Genç nesil maalesef fikir sahibi olmadan hemen taraf oluyor. Analiz etmeleri çok önemli, kendilerine katkı yapacak insanları iyi seçmeliler. Ayrıca risk almayı öğrenmeliler. Yumurta kırılmadan omlet olmaz. Başarı için birkaç yumurta kırmak gerekiyor. Bu dönemde fark yaratmak çok önemli, kendilerine farklı özellikler katmalılar.

Haberin Devamı

Nobel adayı korodan 1 Nisan sürprizi

İHSAN ÖZDURAN- EBSOV Kadınlar Birliği Başkanı
- Kadınlar Birliği olarak neler yapıyorsunuz?

- Öncelikli görevimiz bölgemize yurdumuzun çeşitli illerinden gelen öğrencilere maddi ve manevi destek sağlayarak eğitimlerine yardımcı olmak amacıyla olanak yaratmak. Ayrıca kırsal kesimlerdeki ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve öğrencilere kırtasiye yardımı sağlıyoruz.
- Bugüne kadar neler yaptınız?
- 9 konser, 10 tiyatro oyunu, tekstildeki işadamlarımızın yaptığı giysi yardımları ile her yıl “Gardrop Projesi”, bursiyerlere tiyatro ve konser etkinliklere toplu bilet alımı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile ‘Öteki Elini De Sen Tut-Koruyucu Aileliği Yaygınlaştırma Projesi’, İzmir İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile aile içi şiddet mağduru kadınların çocuklarının yararlanacağı ‘Çocuk Oyun Odası’ Projesi, “Sizin de Çorbada Tuzunuz Olsun” Yemek Kitabı Projesi, Bergama Dereköy EBSO Okulumuzda okuyan öğrencilere 7/70 Kültür Sanat Eğitim grubunun danışmanlığı ile “Ege’nin Antik Kentlerine Yolculuk: Smyrna’dan Pergamon’a” Kültür Eğitimi Projesi gibi birçok etkinlik yaptık...

Haberin Devamı

Nobel adayı korodan 1 Nisan sürprizi

HAZAN, ÇAN, EZAN BİR ARADA
- Medeniyetler Korosu konseri nasıl bir organizasyon olacak?

- Çeşitli kültürel yapıların yüzyıllardan beri bir arada yaşamalarının ürünü karşılıklı saygı ve hoşgörü ortamının en güzel simgesi ve 2012 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Antakya Medeniyetler Korosu’nu İzmirli sanatseverlerle buluşturuyor. Koro başkanıyla Antakya’da görüştük. Bu kadar kapsamlı ve büyük bir proje olarak İzmir’e gelmeleri, üç dinin birarada yaşadığı, ‘hazan, çan ve ezanın’ birarada olduğu sevgi ve hoşgörü şehrinde çok önemli. 1 Nisan’da, 44 kişilik koro, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Adnan Saygun’da olacak.
- Sonrasında başka neler planlanıyor?
- 21 Nisan Ayşe Kulin kadınlar birliğinin misafiri olacak, EBSO Lokali’nde ‘Hayal’ kitabının imza günü ve söyleşi etkinliği var. 2 Mayıs’ta ise tiyatromuz sahnelenecek. Aziz Nesin’in ‘Başarılarımı Karılarıma Borçluyum’ adlı eserini İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde sahneleyeceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları