Savaş denize taşınıyor

Yılın beklenen gişe canavarlarından ‘300: Bir İmparatorluğun Yükselişi’, savaşı bu kez denize taşıyor.

Haberin Devamı

İki erkek oyuncusuna Oscar ödülü kazandıran ‘Sınırsızlar Kulübü’, Filistin gerçeğini çarpıcı bir öyküyle anlatan ‘Ömer’, Güney Afrika yapımı animasyon ‘Kuşlar Şehrinde Macera’ ve yılın keşfe değer yerli yapımlarından ‘Mavi Dalga’ haftanın diğer seçenekleri arasında yer alıyor.

300: Bir İmparatorluğun Yükselişi

300: Rise of an Empire
Yönetmen: Noam Murro
2014/ABD/102’
2008’de yönettiği Amerikan bağımsızı “Smart People/Aşkın Yaşı Yok”tan beri sesi soluğu çıkmayan Noam Murro’ya teslim edilen, yılın merakla beklenen gişe canavarlarından “300: Bir İmparatorluğun Yükselişi”, “300/300 Spartalı”nın bıraktığı yerden devam ediyor ve bu kez seyirciyi yeni bir savaş meydanına, denize taşıyor. Hikaye Yunan general Temistoklis’i Perslilerin muazzam istilacı güçleriyle karşı karşıya getiriyor. Ölümlüyken tanrıya dönüşen Xerxes’in hükümdarlığındaki Perslilerin başında ise Pers donanmasının intikam peşindeki komutanı Artemisia bulunuyor. Sayıca çok üstün Pers armadasını yenmesinin tek yolunun tüm Yunanistan’ı birleştirmek olduğunu bilen Temistoklis, nihayetinde savaşın gidişatını değiştirecek taarruza liderlik ediyor. İlk filmin yönetmeni Zack Snyder bu kez sadece senaryoda yer alırken Gerard Butler’ın yerini de Sullivan Stapleton alıyor. Filmin tehlikeli kadını ise Artemisia rolünde Eva Green. İlk filmi rahatsız olmadan ve zevkle izleyenler ikincisini de kaçırmayacaktır.

Haberin Devamı


Filistin’de aşk da barış da zor

Ömer
Omar
Yönetmen: Hany Abu-Assad
2013/Filistin/97’

Ömer, duvarın diğer tarafındaki gizli aşkı Nadia’yı görmek için her türlü fedakârlığa katlanmaya ve atılan kurşunlardan kaçmaya alışıktır. Ömer, yine bir gün duvarı geçer ve çocukluk arkadaşları, aynı zamanda Nadia’nın direnişçi kardeşi olan Tarık ve Amjad ile birlikte bir İsrail askerinin öldürülmesi olayına karışır ve çok geçmeden İsrail istihbaratı tarafından yakalanır. Ömer, idealleri ve aşkı arasında bir karar vermek durumundadır. Askeri istihbarat birimleri ile tehlikeli bir kedi fare oyununun içine girer. “Rana’s Wedding/Rana’nın Dügünü”, “Paradise Now/Vaat Edilen Cennet” filmleriyle tanıdığımız Hany Abu-Assad’ın Cannes’da Jüri Özel Ödülü’nü alan, Oscar’larda da Yabancı Dilde En İyi Film dalında yarışan “Ömer”, Filistin gerçeğini çarpıcı bir öyküyle anlatıyor.

Haberin Devamı

Erkek oyuncuları Oscar’lı

Sınırsızlar Kulübü
Dallas Buyers Club
Yönetmen: Jean Marc Vallee
2013/ABD/117’

Geçtiğimiz hafta !f Ankara’da izlediğimiz “Sınırsızlar Kulübü”, Oscar galibiyetinin ardından gösterimde. Her iki erkek oyuncusu Matthew McConaughey ve Jared Leto’ya Oscar kazandıran film, 80’lerde geçiyor ve AIDS’li olduğunu öğrenen homofobik bir taşralı olan Ron Woodroof’un hastalıkla birlikte değişen hayatını anlatıyor. Gerçek bir hikayeden uyarlanan filmin yönetmeni ise “C.R.A.Z.Y./Çılgın” olmak üzere “Young Victoria/Genç Victoria”, “Café de Flore/Ruh Eşim” gibi filmleriyle takipçilerini yaratan Jean-Marc Vallée. Yılın en iyi performanslarından ikisine tanık olmak için kaçırmayın, mendillerinizi hazır etmeyi de unutmayın!

Haberin Devamı

Güney Afrika’dan animasyon

Kuşlar Şehrinde Macera
Zambezia
Yönetmen: Wayne Thornley
2012/Güney Afrika/83’

Kartal Kai, Zambezia isimli kuşlar şehrine doğru yola çıkar. Burada hem kökenlerini bulmak hem de şehri savunanların parçası olmak ister. Sert bir adam olan babası Tendai ile uzaklarda yaşayan Kai, Zambezia’dan leylek Gogo ve onun co-pilotu çulha kuşu Tini hayatına girince orada daha canlı bir hayat olduğunu anlar. Hollywood animasyonlarından sıkılanlara seçenek olabilir, ancak beklentinizi yüksek tutmamanızda fayda var.

Taşrada büyümek zordur

Mavi Dalga
Yönetmen: Zeynep Dadak, Merve Kayan
2013/Türkiye/97’

Yaz boyunca görüşemeyen Deniz ve arkadaşlarının birbirlerine anlatacakları çok şey vardır. Son sınıftaki erkeklerin boyu ansızın uzamış, yeni albümler piyasaya çıkmış, Balıkesir’e doğalgaz gelmiştir. Ama aynı zamanda hiçbir şey değişmemiştir sanki. Anne babaları iş güç derdindeyken, Deniz ve arkadaşlarının üniversite tercihi konusunda kafaları hâlâ karışıktır. Günlük hayatın rutin telaşı içinde bir yandan gelecek planları yapar bir yandan da ergenliklerinin en çetrefil dönemini yaşarlar. Zeynep Dadak ve Merve Kayan’ın ilk sinema filmleri “Mavi Dalga”, etkileyici bir taşrada büyüme hikâyesi anlatıyor. Yılın keşfe değer yerli yapımlarından, kaçırmayın!

Yazarın Tüm Yazıları