Kaynana vergisi ne zaman kalkacak?

Haberin Devamı

SORU: Benim derdim de “kaynana vergisi” ile ilgili.. Kayınvalidem, Şişli’deki 140 m2’lik evimde kira ödemeden oturuyor. Ben de sanki kira alıyormuş gibi beyanname verip, Gelir Vergisi (bana göre kaynana vergisi) ödüyorum.
2014’de, evimin bulunduğu sokağın m2’sine 26 bin lira değer biçtiler. Evin değeri de 2 milyon lira oldu. Bunun yüzde 5’i üzerinden göstermem gereken
“emsal kira bedeli” yıllık 100 bin lira!
Sayın Hocam, bir ara
“Kaynana Vergisi kalkıyor” diye yazdınız, çok sevindim. Son duruma göre kaynana vergisi ne zaman kalkıyor?
M. K

YANIT: Sizin durumunuzda, çok sayıda damat ya da gelin var. Hem kira almıyorsunuz hem de alıyor gibi vergi ödüyorsunuz. Çünkü yasa böyle diyor (Bkz. Gelir Vergisi Kanunu, Md.73).
Şu anda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda olan Gelir Vergisi Tasarısı ile kaynana vergisi kaldırılıyor. Tasarı yasalaştığında, bu vergiyi ödemekten kurtulacaksınız. Ancak tasarının yasalaşmasının gecikeceğini veya yasalaşmayacağını göz önüne alarak, mahkeme kanalıyla gerçek kirayı tespit ettirmeniz çözüm olabilir.

Kira vergisinde kız-erkek ayrımı

SORU: Aynı apartmandaki iki dairemden birinde kızım oturuyor. Hemen yanı başındaki daireyi de oğlum danışmanlık bürosu olarak kullanıyor. Maliye, kızım için vergi istemiyor ama oğlum için istiyor. Burada da mı kız-erkek ayırımı var?
Nazan ERDOĞAN - Antalya

YANIT: Efendim yasa böyle! Kızınız, evi konut olarak kullanıyor. O ev için gelir vergisi ödemeyeceksiniz. Oğlunuz konut değil de iş yeri olarak kullanıyor. Bu durumda, o dairenin emlak vergisi değerinin yüzde 5’i kadar kira geliri beyan etmeniz gerekiyor.

İş yeri kirasında 26 bin lira kişi başına mı?

SORU: Bir dükkândan iş yeri kira geliri elde eden iki kişi var. Beyan sınırı olan 26 bin TL ayrı ayrı mı yoksa toplam tutar mı?
İhsan ÖZENÇ - İstanbul

YANIT: Kişi başına isabet eden iş yeri kira geliri 26 bin TL’yi aştığında beyan edilecek.

Annem ‘damat evlenirse ben ne yaparım?’ diyor

SORU: Annem bana ayda 5 bin lira kira getiren bir dükkân alacak ama kirasını ölene kadar kendisi almak istiyor. Geçenlerde “Kızım sen ölürsen, dükkân damada kalır. O da bana bu kirayı vermez. Başka biriyle evlenir, ben de ortada kalırım” dedi ve dükkândan vazgeçti. Annemi rahatlatacak bir formülünüz var mı?
Y. A.

YANIT: Evet, var. Anneniz dükkânın “intifa” hakkını, siz de çıplak mülkiyetini alırsınız. Bu durumda, anneniz ölene kadar, dükkânın kirasını alabilir.

Evi üç kişi adına almanın avantajı

SORU: Bir ev alıp kiraya vereceğiz. Evi bir kişi değil üç kişi adına almak, vergi yönünden daha avantajlıymış. Bu nasıl oluyor?
Aziz BİLBEN - Ankara
YANIT: Üç kişi adına alınırsa, 2014 yılı kira gelirinin kişi başına 3.300 lirası vergi istisnasından yararlanır. Örneğin ayda 750 TL, yılda 9.000 TL kira geliriniz olacaksa; her birinize 3.000 TL kira geliri düşer. Kişi başına 3.300 TL istisna olduğu için hiç vergi ödenmez.

Haberin Devamı

Kira istisnasında 94 bin lira nasıl hesaplanacak?

Haberin Devamı

SORU: 2004 yılında emekli oldum. Yıllık 4.200 TL konut kira gelirim var. Emekli aylığım, kira, iş yerindeki aylığım ve banka mevduatım (50 bin TL) toplamı 105 bin TL. 3.200 TL konut kira geliri istisnasından yararlanabilecek miyim?
Nisa ÖZER - İstanbul
YANIT: Banka mevduatınız değil faiz geliriniz toplama dahil edilecek. Sizin gelirleriniz 94 bin TL’yi aşmıyor. 3.200 TL istisnadan yararlanırsınız.

Yazarın Tüm Yazıları