Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı önlem alın

WHO’nun tahminlerine göre yılda 340 milyon kişi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) yakalanıyor.

Haberin Devamı

Bize ne, demeyin. Gelişmiş ülkelerde CYBE’lerin önemli oranı seyahatlerde, rastgele kişilerle, korumasız cinsel ilişkiden kaynaklanıyor.

Cinsel yolla bulaşan 30’dan fazla bakteri, virüs ve parazit var. WHO’nun tahminlerine göre son yıllarda her yıl 174 milyon trikomonas, 92 milyon klamidya, 62 milyon bel soğukluğu, 12 milyon frengi ekleniyor. HIV gibi başka virüslerin de eklenmesiyle yıllık toplam sayı hayli büyüyor. CYBE’lere yol açan en büyük etken (yüzde 80) korunmasız cinsel ilişki. Yeni vakaların büyük çoğunluğu 15-49 yaşında.
CYBE’lerin uzun vadede de ciddi etkileri bulunuyor. Sadece cinsel bölgelerle sınırlı kalmıyor. Kısırlık, dış gebelik, kanser veya düşük gibi başka sağlık problemlerine de yol açıyor. Anneden bebeğine geçiyor. Bu nedenle korunmak, şikâyetler ortaya çıktığında acilen tedavi olmak çok önemli.

Haberin Devamı

KADINLAR DİKKAT

Kadınlar CYBE açısından ‘doğuştan’ şanssız. Genital organlarının yapısı nedeniyle enfeksiyona karşı daha açık ve duyarlı. Cinsel organların birleştiği ilişkide, daha geniş yüzeyde temas söz konusu olduğundan hastalık taşıyan bir erkekten kadına CYBE geçme olasılığı, hastalık taşıyan bir kadından erkeğe geçme olasılığından daha fazla. Ayrıca kadınların erken yaşta evlendikleri ve erken yaşta cinsel ilişki kurdukları toplumlarda yine kadınların enfeksiyonu kapma riski artıyor. Bu şanssızlıklara, uğradıkları cinsiyet ayrımcılığı ve sağlık hizmetlerinden daha az yararlanmaları da eklenince sorun büyüyor. Kadınlardaki seyrinin farklı olması da hastalığın gizli kalması ve tedavi olamamasına zemin hazırlıyor. CYBE’ler tedavi edilmezlerse kadınlarda iltihaplanmaya ve kısırlığa yol açabiliyor.
Araştırmalar 19 yaş üzerindeki erkeklerde CYBE sıklığının kadınlara göre daha fazla olduğunu gösteriyor. Erkeklerin cinsel bakımdan daha aktif olması, kadınlara göre daha fazla eş değiştirmesi, paralı seks yapmaları bu riski arttıran faktörler.
CYBE’nin bulaşmasında birinci sorumlu yol cinsel ilişki. Birden çok cinsel eşle, korunmadan cinsel ilişkiye girilmesi CYBE yayılmasının en önemli nedeni. Bu tür ilişki biçimleri genellikle kadın veya erkek seks işçileriyle müşterileri arasında yaşanıyor.

Haberin Devamı

Bunlar riski arttırıyor

Aşağıdaki riskli davranışlarda bulunmak, prezervatif kullanmadan vajinal, oral, anal cinsel ilişkiye girmek yakalanma olasılığını yükseltiyor:-Sık cinsel eş değiştirmek -Birden fazla cinsel eşe sahip olmak -Cinsel eşin birden fazla cinsel eşinin bulunması -Son bir yıl içinde geçirilmiş CYBE -Seks işçileri, onların müşteriyle veya kimlerle ilişkisi olduğu bilinmeyenlerle cinsel ilişkide bulunmak -CYBE belirtisi olanlarla cinsel ilişki sürdürmek -Para, mal ya da ilaç karşılığı cinsel ilişkiye girmek -Vajinayı kurutucu maddeler kullanmak.

Yazarın Tüm Yazıları