Miras kalan mallar nasıl paylaşılır?

Yazılarımızda siz Hürriyet okurlarından gelen soruları gruplayarak cevaplamaya gayret ediyorum.

Haberin Devamı

Gönderilen sorular içinde miras ve mirasın paylaşılması ile ilgili olanların çokluğu dikkat çekiciydi. TÜİK rakamlarına göre 2011 yılında 375 bin, 2012 yılında ise 374 bin kişinin vefat ettiği düşünüldüğünde bu yoğunluğu sanırım normal karşılamak gerekiyor.

* Dedemiz 1981 yılında vefat etti. Geriye birçok mirasçı kaldı. Mirasçılardan bazıları dedemizden bize düşen dairelerin satışını istemiyor, bunları nasıl satabiliriz?
İlknur K.

İlknur Hanım, öncelikle veraset ilamı çıkartmanız gerekiyor. Veraset ilamı çıkardıktan sonra diğer mirasçılarla iştirak (elbirliği) şeklindeki mülkiyet hakkınızı paylı (müşterek) mülkiyete çevirmeniz icap eder. Bunu da yaptıktan sonra paylaşma (izale-i şüyu) davası açmalısınız.
Diğer mirasçıların bu dairelerin satışını isteyip istememeleri mahkemenin sonucu açısından önemli değildir.

Haberin Devamı

* Babadan Sıhhıye’de bir daire kaldı. İçinde kiracı var. İzalei şüyu davası açmak için kira sözleşmesinin bitmesini beklemememiz gerekir mi?
Hasan A.

Hasan Bey, izalei şüyu davasını açmak için kiracının kira sözleşmesinin sona ermesini beklemenize gerek yok. Davayı hemen açabilirsiniz. Ancak kira sözleşmesi, tapuya şerh verilmişse ya da noterden yapılmışsa davanın sonunda daireyi satın alan kişinin kiracıyı çıkarmak için sözleşmenin bitmesini beklemesi gerekir.

* Mirasçılar anlaşamazsa kalan mallar nasıl satılıyor? Ucuza gittiği doğru mu? Rıza S.

Mahkemenin belirlediği oranlara göre mallar satışa çıkarılabileceği gibi mirasçılar anlaşabilirlerse aralarından birinin de miras bırakılan malı bedelini vererek alabilmesi mümkündür. Satışa çıkarılan miras mal ucuza gidebileceği gibi değerinden fazlaya da satılabilmektedir. Bu biraz da satışa giren kişilerin bu malı ne kadar istediğine bağlıdır.

* Malın değeri tapudaki değerine göre mi belirleniyor?
Ferit K.

Ferit Bey, izalei şüyu davası açılınca mahkeme, mal üzerinde keşif ve bilirkişi marifetiyle inceleme yapar. Bilirkişi malın değerini tapuda belirtilen bedele göre değil rayice göre belirler.

* Sadece gayrimenkuller mi izalei şüyu davasına konu olur? Babadan kalan kıymetli bir vazo ve yağlı boya tablolar var. Bunu nasıl bölüşeceğiz?
Hasan A.

Haberin Devamı

Hasan Bey, bu miras olarak bırakılabilen tüm mallar izalei şüyu davasına konu olabilir. Mahkeme bunların değerini de yine bilirkişi aracılığıyla tespit eder, satışa çıkarılır ve buradan gelen para hisseleri oranında mirasçılara pay edilir.

* Eşim vefat etti, rahmetli eşimin önceki evliliğinden de iki çocuğu var. Benim kalan mallar üzerinde ne kadar miras payım var?
Seher K.

Seher Hanım, eşiniz vefat ettiğinde çocuklarının bulunması nedeniyle kalan mallar üzerinde sizin ¼ oranında payınız bulunuyor. Diğer yandan katkı payı alacağınız ve katılma alacağınız da söz konusu. Bu nedenle bu konularla ilgilenen bir avukata danışmanızı tavsiye ederim.

* Miras davasını nerede açacağız?
Hicran R.

Haberin Devamı

Terekenin tasfiyesi ile ilgili tüm davalarda yetkili ve görevli mahkeme miras bırakanın yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesidir.

Yazarın Tüm Yazıları