Bisküvi kralının ‘Harley’ tutkusu

Haberin Devamı

Bir dönemin bisküvi kralıydı. Türkiye’nin yanı sıra dünyanın sayılı ülkelerine ‘Lezzet’ kattı. Hatta bu başarısı EBSO’nun en çok istihdam sağlayan kurumlar sıralamasında ona birincilik getirdi. Ancak sektördeki rekabet koşullarına dayanamayıp geçtiğimiz haziranda yarım asırlık fabrikanın kapısına kilit vurdu. Yine de sektörden kopmadı. Helva ile başlayıp bisküviyle devam eden yolculuğa şimdi de oğlunun kurduğu Alsancak’taki Arpege Patisserie’de deneyimlerini aktararak devam ediyor. Böylece hayatının her döneminde var olan ve bir tutkuya dönüşen ‘un, yağ, şeker’ üçlüsünden kopmadığını söylüyor. Aslında bu üçlüye bir de tam 35 yıldır motosiklet hobisi eşlik ediyor. Senelerdir motoruyla dünyayı arşınlıyor. Aynı zamanda son 10 yıldır Harley Davidson Derneği’nin başkanlığını da yapan İbrahim Saruhanlı, 2015’te, dünyadaki Harleycileri İzmir’e getirmeyi planlıyor. Lezzet Bisküvileri’nin kurucusu Saruhanlı, farklı bir emeklilik yaşıyor. Nasıl mı?

Haberin Devamı

Bisküvi kralının ‘Harley’ tutkusu

KİMDİR?
Adı: İbrahim Saruhanlı
Doğum yeri ve yılı: Turgutlu, 1952
Eğitimi: Karşıyaka Özel Batı Koleji
İşi: Lezzet Bisküvileri’nin kurucusu
Medeni durumu: Eski bankacı Nilgün Saruhan’la evli ve iki çocuk babası. Kızı Nihal (37), Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu, bateristlik yapıyor. Oğlu Metin (35), Işık Üniversitesi İşletme mezunu, Alsancak’taki Fransız pastanesi Arpege’in sahibi.

HAYAT FELSEFESİ
Sıkı çalıştık, biraz da gezip dolaşalım, yeni yerler ve kültürler tanıyalım.

OTOMOBİL
Mantıksız hız yapmam

* İlk arabam 1978 model beyaz bir Renault 12’ydi, şimdi siyah bir Honda Civic’im var.
* Otomobilimi kendim kullanırım, büyük de keyif alırım, zaten sürücü koltuğunda ben oturmuyorsam huzursuz olurum.
* Trafikte seri bir sürücüyüm. Çok yavaş gitmeyi sevmem. Ama mantıksız hız da yapmam.
* Bir araba satın alırken öncelikle rahatlık ve kullanım kolaylığı ararım.

Bisküvi kralının ‘Harley’ tutkusu

Haberin Devamı

BESLENME
Pide ve güveçim meşhur

* Her sabah mutlaka kahvaltı yaparım. Ama hafta sonları hariç yok yemem. Bir simit, kruvasan bana yeter. Önemli olan mideme birkaç lokma girmesi...
* Öğlenleri de hafif geçiştiririm. Genelde sebze ağırlıklı lezzetler tüketirim.
* Akşamları da daha çok sebze tercih ederim. Haftada bir gün et, bir gün de balık yerim.
* Yemek seçmem. Ancak haşlanmış, üzerine zeytinyağ ve limonlu Ege otları favorimdir. Sulu köfteyi ise 10 sene önüme gelmese aramam.
* Türk ve Akdeniz mutfağından hoşlanırım.
* Mutfağa girmeyi severim. İddialıyım. Çok güzel lezzetler hazırlarım. Evin bahçesine bir köy fırını yaptırdım. Burada aileme ve dostlarıma kendi ellerimle hamurunu açtığım, iç malzemelerini hazırladığım pide ve lahmacunlar pişiriyorum. Et ve güveç de yapıyorum. Ben mutfağı bir görev değil, zevk, hobi olarak görüyorum.

Haberin Devamı

MEKAN
Servis, lezzet, ambiyans

* İzmir ve yakın çevrede Deniz, Bostanlı Deniz, Boğaziçi, Etçibaşı, Fokai, Sığacık Liman sevdiğim mekanlar arasında.
* İzmir’de arayıp da bulamadığım tek lezzet Bursa’nın meşhur iskenderi.
* Bir mekanda benim için servis, lezzet ve ambiyans öncelikli.

SPOR
Kazanan takımın yanındayım

* Aynı zamanda en büyük hobim olan motosiklet dışında hayatımda çok fazla spor yok.
* Ne yapıyorum? Evimiz Bornova Evka3’te. Etrafımız yeşillik. Eşimle birlikte kimi günler akşamları 2-3 kilometre yürüyorum.
* Yazları yüzüyorum. Çok iddialı değil. Herkes kadar...
* Takım tutmam. O sezon kim yeniyorsa o!

Bisküvi kralının ‘Harley’ tutkusu

TATİL
Yılda 2-3 ay dinlenebiliyorum

* Hem emekliyim, hem de motosiklet gibi bir hobim var. Dolayısıyla bol bol tatile çıkabiliyorum. Özellikle hobim gereği yılda 2-3 ay yurtiçi ve dışında gezilerimiz oluyor. Örneğin geçtiğimiz yıl yaklaşık 10’ar günlük Polonya ve İtalya ziyaretlerimiz oldu. Türkiye’de de birçok yeri dolaştık.

Haberin Devamı

HOBİ
Harley’cilerin İzmir başkanıyım

* Çalışmanın dışında en büyük hobim motosiklet. 35 yıldır motosiklet kullanıyorum. Harley Davidson motosikletim var. 10 yıldır İzmir Harley Davidson Derneği’nin başkanlığını yapıyorum. Bu spora ve markaya gönül vermiş bir grubuz. Yıl içinde yurtdışında ve ülke genelinde 10 ile 20 arasında gezimiz oluyor. Hep birlikte toplanıp gidiyoruz. Geçtiğimiz yıl İspanya’daydık. Dünyadaki tüm Harley Davidson kulüpleri katıldı. Yılı değerlendirip, 2014’ü planladık. Ayrıca, festivallerimiz oluyor. En son Polonya’da gerçekleşti. Toplam 6 bin kilometre yol yaptık. Sıra Estonya’da. Zaman zaman da İzmir’de buluşup sohbet ediyor, bir şeyler yiyip içiyoruz. Amacım, dünyadaki tüm Harleycileri önümüzdeki yıl İzmir’de bir araya getirmek. Hem kenti tanıtıp, hem de ekonomiye katkı koymak. Sonuçta, bu topluluk ekonomik olarak oldukça güçlü.

Haberin Devamı

KARİYER
Yıllarca ağızlara ‘Lezzet’ kattık

* Karşıyaka Özel Batı Koleji mezunuyum. Küçüklükten beri çalışma hayatının içindeyim. Babam; hayatı, paranın nasıl kazanıldığını öğrenmemiz ve harçlığımızı çıkarmamız için bizi simit satıcılığı dahil birçok işte çalıştırdı. Kendisi, İzmir’in tanınmış helva ve bisküvi üreticilerindendi. Lezzet Bisküvileri’nin kurucusuydu. Biz 3 kardeş okul sonrası hep onunla birlikte çalıştık. Tepecik’te 1961’de 250 metrekarelik imalathanede başlayan yoculuğumuz daha sonra Çamdibi’nde, ardından da Kemalpaşa’da devam etti. Günlük 3 tonla başlayan üretimimiz, zamanla 150 tona kadar çıktı. İç piyasanın yanı sıra ABD, Kanada, Romanya, Rusya ve Afrika gibi birçok ülkeye ihracat yaptık. Zamanında bin kişiye istihdam sağladık. EBSO’nun ‘En çok istihdam sağlayan kurumlar’ sıralamasında 2008’de birinci olduk. Ancak sektördeki rekabet koşullarına dayanamayıp geçtiğimiz haziranda üretime son verdik. Her canlı gibi biz de doğduk, büyük ve kapandık. Şimdi üçüncü kuşaktan oğlum Metin, pastacılıkla aile geleneğini sürdürüyor. Alsancak’ta açtığı Arpege Patisserie’de birbirinden leziz ürünler sunuyor. Ben de deneyimlerimle ona yardımcı olmaya çalışıyorum. Gördüğünüz gibi bizim hayatımızda un, yağ ve şeker hep var.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Güne kültür fizikle başlarım

* 23.00-23.30’u geçirmem, yatarım. Sabah da 07.00 gibi kalkarım. Genelde 09.00’da da işte olurum. Güne kültür fizik hareketleriyle başlarım. Sonrasında tıraşımı olur, duşumu alır, birkaç lokma atıştırır, giyinir çıkarım.

MODA
Eşim alır, ben de giyerim

* Genelde iyi giyinmeye özen gösteririm.
* Spor kıyafetleri tercih ederim. Bu tarz giyim kendimi daha rahat hissetmemi sağlıyor.
* Koyu renkler hoşuma gidiyor.
* Hazır giyinirim. Alışverişi benim adıma eşim yapar.

SOSYAL MEDYA
Hem meraklı, hem de aktifim

* Facebook’ta da, Twitter’da da varım. Hem meraklı, hem de aktifim. Motosiklet grubumuzla iletişimimizi daha çok sosyal medya üzerinden gerçekleştiriyoruz. Duyuruları, programları, fotoğrafları paylaşma sorumluluğu da bende.

ASTROLOJİ
Gezginlik benim ruhumda var

* Balık burcuyum. Çok ilgili değilim. Çok gezmeyi sevdikleri, çantalarının her an hazır ve kapının arkasında durduğu, aklına estiğinde alıp gittiği söylenir. E, tam ben!

SEVİMLİ DOSTLAR
Hamur’u geçen ay kaybettik

* Uzun yıllardır iki Golden Retriever köpeğim var. 14 yaşındaki ‘Hamur’u geçtiğimiz ay yaşlılıktan kaybettik. 7 yaşındaki ‘Maggie’ benim her şeyim.

Yazarın Tüm Yazıları