Beyaz lezzete soslu müdahale

Diyetisyenlerin sıkça tekrarladığı “Üç beyazdan uzak durun” sözü; un, tuz ve şekeri işaret ediyor.

Haberin Devamı

Bu tekrarın yanlış anlaşılması sonucu, beyaz ete ilişkin şehir efsaneleri ortaya çıkabiliyor. Kırmızı et ile kıyaslandığında beyaz etin daha lezzetsiz olduğu görüşü de sos faktörü gözardı edilerek yapılıyor. Siz bunlara kulak asmayın. Kolesterol gibi sorunları nedeniyle kırmızı etten uzak durmak zorunda kalanların tercih olan beyaz et, iyi işlendiğinde lezzetli bir seçime dönüşebiliyor. Sadece beyaz et ürünleri servis eden mekanların uzun yıllardır var olması bu tarz menülerin de rağbet gördüğünü ortaya koyuyor. Sadece pilav eşliğinde sunulan piliç çevirmeden tutun, çeşit çeşit tavuk içerikli yemekler sunan bir çok mekan var. Beyaz eti lezzetlendiren en büyük etken soslar oluyor. Doğru baharat karışımı ile hazırlanan sosun içerisinde dinlendikten sora ateşle buluşan beyaz et, keyifli bir ziyafete dönüşebiliyor.

Haberin Devamı

KÖZDE HAZIRLANAN MEZELER

Ankara’da menüsünün ana unsurlarını soslu beyaz et üzerine kuran bir mekanı ziyaret ettim. Öveçler 8. Cadde üzerinde bulunan Kanatçı Balgat, menüsünde tavuk etini ön plana çıkarıyor. Her akşam canlı müzikle neşelenen mekanda yemeğinize mezeler ile başlayabilirsiniz. Mangal severlerin soslu beyaz ete eşlik edebilecek mezeleri tercih etmesini öneririm. Bu noktada koyu kıvamlı bir cacık sipariş edebilirsiniz. İçeceğinize göre menüdeki mezelerden seçebilirsiniz fakat, közde sarımsak ve patlıcanı masanızın bir kenarında bulundurmanızı tavsiye ediyorum.

SOSTA BEKLEYEN KANATLAR

Mekana ismini veren kanat, ana yemek için ilk tercih olabilir. Beyaz etin farklı birkaç çeşidini de denemek isterseniz karışık ızgarayı seçebilirsiniz. Karışık ızgarada, kanatlara tavuk şiş ve tavuk külbastı eşlik ediyor. Bulgur pilavı, közlenmiş biber, domates ve sumaklı soğan ile maydanoz eşliğinde servis edilen karışık ızgara tabağında ete lezzet veren soslar dikkat çekiyor. Mangala ulaşmadan önce sosta bekleyen kanatları yerken ellerinizi kullanmanız gerekebilir. Izgara tabağı ile birlikte gelen lavaş parçalarının yanı sıra mekanda kızarmış ekmek servis ediliyor. Yemeğin yanında tercih edebileceğiniz çok sayıda salata çeşidini menüde görebilirsiniz. Tavsiyem gavurdağı salata yönünde olacak. İri ceviz parçaları ile kaplı, üzerinde taze nane yaprağı bulunan salata, nar ekşisi ile ızgara beyaz etin yanında keyifli bir seçim oluyor. Tabii menü sadece beyaz etten oluşmuyor. Kırmızı et tüketmek isteyenler için de mekanda çeşitli seçenekleri bulabilmek mümkün.

Haberin Devamı

HAFTAYA YAYILAN TÜRKÜ GECELERİ

Kanatçı Balgat, yemek tercihlerinin yanı sıra eğlenmek isteyen Ankaralılar’a türkü gecesi gibi alternatifler sunuyor. Başkent’te gece eğlencesinin cuma ve cumartesiye sıkıştırıldığını herkes bilir. Hafta içi, akşam saatlerinde ziyaret ettiğim Kanatçı Balgat da bu alışkanlığın kırıldığını gördüm. Canlı müzik dinlemek ve beraberinde yemek yemeye gelen ailelerin çokluğu dikkatimi çekti. Mekanda, Ankaralı türkü severlerin tanıdığı Erdal Beyazgül, Nurettin Rençber, Birsen Kavut, Cankat Edoğan, Özcan Türe, Gökhan Kılıç gibi isimlerin haftanın farklı günlerinde sahne aldığını öğrendim.

MENÜDE NELER VAR

- Kanat 14 TL
- Karışık ızgara 22 TL
- Kuzu şiş 22 TL
- Sac kavurma 19,50 TL
- Gavurdağı salata 8,50 TL
- Kaşık salata 7,50 TL

Haberin Devamı

İskenderun ikilisi

Karşısına Akdeniz’i ardına da Amanos dağlarını alan İskenderun’u coğrafya dersinden hatırlıyor olabilirsiniz. Hatay’ın çok kültürlü ilçelerinden biri olan İskenderun’a yapılan ziyaret, coğrafi bilgileri unutturur. Keza ilçe mutfağının lezzetleri, her şeyin önüne geçer. Kısa ziyaretimden hatrımda kalan iki tat, İskenderun dürümü ve künefe idi. Ankara’da bu ilçenin iki popüler lezzetini sunan mekanların sayısı son dönemde arttı. Sizlere, ara sokaklara gizlenen bir İskenderun işletmesinden söz etmek istiyorum. Aydınlıkevler Çevreli Caddesi, Duygulu Sokak üzerinde bulunan Amanos Döner, İskenderun geleneğini Ankara’da yaşatıyor. Kuzu ya da tavuk etli döner ile yapılan dürümü denemenizi tavsiye ederim. Lavaşın içerisinde sos, yeşillik, kızarmış patates, ve mayonez ile birlikte servis edilen döner, daha önce hiç tadına bakmayanlara farklı bir dürüm deneyimi sunuyor. İskenderun’a yolu düşüp, dürümü deneyenler için de ilçedeki seçeneklere yakın bir lezzeti Ankaralılara sunuyor. Küçük ve mütevazı mekanda denenmeye değer bir diğer seçenek ise künefe... Amanos’ta künefenin tadına bakmanızı öneririm. Denedikten sonra, bir çok isim yapmış mekanda servis edilen künefe ile yarışabilir lezzette olduğuna siz de hak vereceksiniz.

Haberin Devamı

MENÜDE NELER VAR

- Et dürüm 7,50 TL
- Tavuk dürüm 5 TL
- Künefe 5 TL

Yazarın Tüm Yazıları