Bacaklar ağ tutmasın

Hareketsiz kent hayatında çoğumuz kılcal damar çatlaması riski altındayız. Peki örümcek ağı görünümlü varislerden korunmak için neler yapmalı?

Haberin Devamı

Derideki kılcal damar, arteriol ve venüller gibi çok küçük kan damarları genişleyerek gözle görünür hale gelerek örümcek varis (spider vein) diye tabir edilen ‘telenjiektazi’ye neden olur. Bacaklarınızı bu örümcek ağı görünümlü varislerden korumak için bu ipuçlarını dikkate almanızı öneririm.
Bu varisler tehlikeli olmasa da hoş görünmezler. Örümcek ağına benzer bu varisler daha büyük olan varisli toplardamarların akrabasıdır. Cilt yüzeyine yakın kan damarları genişleyerek dal veya ağ gibi bir şekil alırlar. Genellikle bacak veya yüzde meydana gelse de başka yerlerde de görülebilirler. Bu ağ görünümlü varislere yol açan faktörler arasında genetik yatkınlık, hormonal değişiklikler (özellikle hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişimler), obezite ve hareketsiz bir yaşam tarzını sayabiliriz. Ağ görünümlü bu varisler her zaman önlenebilir olmayabilir ancak hoş görünmeyen bu ağ görünümlü varis probleminden kaçınmak için yapabileceğiniz birkaç şey bulunuyor. Aşağıdaki önerileri dikkate alarak bu sorunu yaşama riskinizi azaltabilirsiniz.
Kilo verin: Obezitenin variköz ven yani varisli toplardamar riskini arttırdığı kanıtlanmıştır. Bu ekstra kilolar bacaklardaki damarlarda basıncı arttırarak damarların genişlemesine yol açıyor. Fazla kilolarınızı vermek basıncı azaltarak kanın bacaklarda birikme olasılığını azaltır.
Hareket edin: Hareketsiz şekilde uzun süre ayakta kalmayın veya oturmayın. Eğer uzun süre ayakta kalmanız gerekiyorsa kan akışını sağlamak adına birkaç dakikada bir ayaklarınıza verdiğiniz ağırlığı değiştirin. 30 dakikadan uzun süre oturmamaya çalışın. Hareket etmek ve egzersiz yapmak kan akışını destekler ve hoş görünmeyen varis riskini azaltır. Uzun süre boyunca ayakta kalmanız gerektiğinde sık aralıklarla oturmaya ve ayaklarınızı kaldırmaya çalışın.
Bacaklarınızı kaldırın: Oturduğunuz zaman ayaklarınızı havada tutarak ayak ve bacaklarınızdaki basıncın azalmasına yardımcı olun ve kalbinize doğru kan akışını sağlamaya yardımcı olun. Bu sayede cilt ve damarlardaki basınç düşecek ve güçsüzleşme ihtimali azalmış olacak. Uyurken bacaklarınızı kalp hizasından 15-30 cm yukarda tutabilirsiniz.
İyi ayakkabı giyin: Yüksek topuklu ayakkabılarınızı sadece özel günlerde kullanmak üzere kaldırın. Alçak topuklu ayakkabılar kalf yani baldır kaslarınızın şekillenmesine yardımcı olur. Bu da düzgün kan akışını destekler. Ayrıca bel, kasık veya bacaklarınızı sıkan dar kıyafetlerden kaçının çünkü bu kıyafetler bacak ve ayaklarda kan akışının sıkışmasına neden olabilir. Varis çorap veya taytları kan birikmesini önlemeye ve bacaklarda şişlik oluşmasını azaltmaya yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Kolesterol düşürücü alışveriş listesi

Haberin Devamı

İster yüksek kolesterolünüz olsun, ister sadece kalp hastalığı riskinizi düşürmeye çalışıyor olun, sizinle paylaşacağım alışveriş önerileri çok işinize yarayacak. Bir dahaki market alışverişinizde bu yiyecekleri almadan dönmeyin

Muz: Kolesterol emilimi engelleyerek kolesterolün düşmesine yardımcı olan çözülebilir lif kaynağıdır.
Somon balığı: Somon, damarlarda plak oluşumunu yavaşlatmaya yardımcı omega-3 yağ asitleri içerir. Bu yağ asitleri aynı zamanda iyi kolesterol denilen HDL seviyesini arttırmaya ve trigliseridleri düşürmeye yardımcı olur.
Sardalye: Somon balığı gibi sardalye balığı da damarları koruyan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.
Zeytinyağı: Zeytinyağı, kötü kolesterol yani LDL seviyesini düşürdüğü kanıtlanan antioksidan ve tekli doymamış yağlar içerir. En etkili sonuç için ekstra sızma zeytinyağı tercih edin.
Ispanak: İçinde bulunan lutein pigmentinin kötü kolesterol ve trigliseridleri düşürdüğü kanıtlanmıştır. Ispanak aynı zamanda bir antioksidan olan E vitamini içerir.
Üzüm: Tıpkı muz gibi üzüm de kolesterolün diyet emilimini azaltan çözünür lif içerir.
Bitter çikolata: Bitter çikolata, yüksek yoğunlukta kakao polifenolleri içerir. Kakao polifenolü iyi kolesterol olan HDL’yi yükseltmeye yardımcı olur. Çikolatadaki yağ asitleri kötü kolesterol olan LDL moleküllerinin yapısında değişimler meydana getirerek zararlarını azaltmaya yardımcı olur.
Avokado: İçindeki sağlıklı yağlar iyi kolesterolü arttırarak, kötü kolesterolün zararlarından damarlarınızı korumaya yardımcı olur.
Japon patlıcanı: Kolesterol düşüren lif deposudur ve LDL’yi düşürmeye yarayan bileşikler içerir.

Haberin Devamı

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün Digitürk Home TV’de saat 13.30 ve 19.00’da yayımlanmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları