Füzyon mutfak kursu Ergenekon soruşturmasına nasıl girdi?

“GÖRÜŞME yaptığınız Meral isimli şahıs kimdir? Görüşmede bahsettiğiniz konu nedir?”

Haberin Devamı

Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan sorgulaması sırasında Ergenekon terör örgütü şüphelisi olarak ifadesi alınan dönemin Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen’e yöneltilen sorulardan ikisi bunlardı.
Bir polis memuru, soruyu yöneltmeden önce Mergen’e Meral isimli muhatabıyla yaptığı telefon konuşmasının deşifresini okudu.
Polislerin şüphelenmesine yol açan 19 Mart 2009 tarihinde saat 11.38’de gerçekleşmiş olan konuşma şöyle:
Meral: Pazar Günü katılıyorsun...
T. Mergen: Tamam, yani katılıyorum... Peki bu şey, bir ücret falan...
Meral: Onunla çok şey konuşamadım da, o yedi kişi onun için mi o kadar yedi oldu. Onu bilmiyorum, ondan sonra bu Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen var, onun karısı gelecek, Epi öyle o... Eczacıbaşı’nın CEO’su Erdal Karamercan var, onun karısı Burçin gelecek. Ondan sonra bir kişi daha gelmek istiyormuş. Bir yabancı, Burçin’den duymuş da...
T. Mergen: Peki böyle yani dışarıdan bir kişiyi falan açık mıdır, ben şimdiye kadar bir şey...”
Polis memuru, telefon konuşmasını bu şekilde aktardıktan sonra yukarıdaki soruları yöneltti. Düzenlenen resmi tutanağa göre, Mergen şöyle yanıt verdi:
“Meral Tamer çok yakın bir arkadaşımdır. Yemek konusunda alacağım dersle ilgili yaptığımız görüşmedir. Görüşmede isimleri geçen kişiler de benimle birlikte ders alacak kişilerdir”.

* * *

Haberin Devamı

Telefonun diğer ucundaki muhatap, tahmin edilebileceği gibi Milliyet gazetesi köşe yazarı Meral Tamer...
Mergen
’le Tamer’in telefonda konuştukları konu her iki haftada bir buluştukları bir yemek kursu. Yakın bir arkadaşlarının Kuledibi’ndeki evinde bir araya gelen gruba ders veren kişi ise işletme iktisadı profesörü, aynı zamanda aşçı kimliğiyle Türk mutfağını modernize etme arayışı içinde önemli çalışmalar yapmış olan Arman Kırım. Bundan üç yıl önce kaybettiğimiz Prof. Kırım gastronomi yazılarını uzun yıllar Hürriyet’in Pazar Eki’nde yayımlamıştı.
İşte Ergenekon soruşturması çerçevesinde sorgu odasında gündeme gelen şüphe uyandırıcı toplantı, Prof. Kırım’ın mutfakta önlüğü takıp Meral Tamer, Tijen Mergen ve arkadaşlarına füzyon anlayışıyla modernize edilmiş Türk mutfağını anlattığı yemek kursundan başka bir faaliyet değildi.

Haberin Devamı

* * *

Özel Yetkili Savcı Zekeriya Öz’ün başında bulunduğu Ergenekon soruşturmasının 12’nci dalgasında hedef alınan kişiler arasında Tijen Mergen’in yanı sıra, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Türkan Saylan da yer alıyordu. Prof. Saylan’ın kanser tedavisi gördüğü sırada Arnavutköy’deki evine polis baskını yapılması büyük tepkiye yol açtı.
Mergen, icra kurulu üyesi olarak gazetenin kurumsal ilişkilerinden ve bu çerçevede Milliyet’in bir sosyal sorumluluk projesi olarak üstlendiği “Baba Beni Okula Gönder” kampanyasından sorumluydu. Milliyet, çoğu Anadolu’da 34 dolayında kız yurdunun yapımını, ayrıca 10 bin dolayında kız öğrenciye burs sağlanmasını mümkün kılan bu projeyi ÇYDD ile işbirliği içinde yürütmüştü.

* * *

Haberin Devamı

Tijen Mergen’in Kemerburgaz’daki evine 13 Nisan 2009 Pazartesi sabahı 07.00 sularında polis baskını düzenlendi. Ev öğleye kadar arandı. Mergen’in iki oğlunun bilgisayarlarına da el konuldu. Buradan Haseki Hastanesi’ne götürülen Mergen, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi, burada bodrum katındaki iki kişilik bir hücrede 48 saat alıkonuldu.
Mergen’in Emniyet Organize Suçlarla Mücadele Şubesindeki sorgulaması 15 Nisan Çarşamba günü saat 13.15’te başladı ve 16.20’ye kadar sürdü. Aynı gün akşam saatlerinde Beşiktaş’taki Özel Yetkili Savcılığa götürüldü, burada Savcı Fikret Seçen tarafından ifadesi alındı. “Emniyet’teki ifademi tekrar ederim” diyen Mergen, Prof. Saylan’la temaslarının “Baba Beni Okula Gönder” kampanyasıyla ilgili olduğunu, Ergenekon terör örgütüyle bir bağının olmadığını söyledi. Mergen, akşam saatlerinde serbest bırakıldı.
Sonuçta, gözaltı işlemiyle Tijen Mer-gen’in hayatından üç gün alındı. Ergenekon gibi büyük davaların yeniden tartışma konusu olduğu bugünlerde o dönemden bu çarpıcı örneği hatırlatmaktan kendimizi alıkoyamadık.
Tabii Emniyet’teki sorgulamada Ergenekon çerçevesinde merak edilen başka ilginç ayrıntılar da vardı. O ayrıntıları yarın anlatacağım.

Yazarın Tüm Yazıları