Kılıçdaroğlu’nun yolsuzlukla mücadele önerileri

Hükümetin yargıyla ilgili son girişimleri, bence zaten yanlış kararların getirdiği kaos ortamının iyice arap saçına dönmesine, sonunda demokrasinin daha da zayıflamasına neden olacak.

Haberin Devamı

Yani olan yine özgürlüklere ve ekonomik sıkıntıya, dolayısıyla geniş halk kitlelerinin zararına olacak.
Kamuoyunun yine “Ya o taraftasın, ya bu tarafta” diye zorlandığı bir dönemden geçiyoruz. “Hem yolsuzluklar ortaya çıkmalı, hem de devletteki gizli organizasyonlar ortaya çıkarılmalı” diyorsunuz ama bu kargaşada dinletemiyorsunuz. Sanki ikisi birden olmazmış gibi davranılıyor. Halbuki ikisi birden olabilir. Zaten Türkiye’nin artık çağdaş kurallı bir sisteme girmesi için ikisi birden yapılmak zorunda. Hatta geç kalındığı bile sayılabilir.
Önceki gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Grup toplantısında yaptığı konuşma, bu amaca dönük yönüyle de çok önemliydi. Basında fazla yer almayan Kılıçdaroğlu’nun, “yapalım” çağrısında bulunduğu konular şunlar:
- Rüşvet ve yolsuzluklar konusunu dokunulmazlıklar dışına çıkaralım. Bekletmeden yüce divana gönderelim,
- Kamu ihale yasasını AB standartlarına getirelim,
- Siyasi ahlak yasasını çıkaralım,
- Siyasi partiler yasasını çıkaralım, finansmanı şeffaf hale getirelim,
- Adli kolluk yasasını çıkaralım. Yürütme organının yargı üzerindeki baskısını kaldıralım,
- Kamu harcamalarını denetleyen Sayıştay’ı daha da güçlü hale getirelim raporları TBMM’ye gelsin,
- Ticari sır kavramını yeniden düzenleyelim,
- Parlamentoda kesin hesap komisyonu kuralım,
- Dağınık bir mevzuatımız var; tümünü toparlayalım, yolsuzlukla mücadele yasasını çıkaralım,
- Gelir idaresi başkanlığını özerk hale getirelim, vergi denetimi siyasi amaçla kullanmayalım,
- Bağımsız kuruluşlar var, BDDK gibi. Bu kuruluşları siyasetten arındıralım.

Haberin Devamı

EKONOMİ VE SİYASETİN KURUMSALLAŞMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hükümetin demokratikleşme raporlarında bu unsurların olduğunu hatırlatarak, “Gel birlikte yapalım” çağrısında bulundu. Ardından da gelmeyecekleri tahminini söyledi. Olur mu derseniz, bence de olmaz. Hükümetin, özellikle Başbakanın kafasında belli ki bir yol planı var ve bu plan içerisinde siyasetin ve ekonomik ilişkilerin demokratikleşmesinin olmadığı açık. Şu anda belli ki Başbakan, yeni ittifaklara girerek, kısa ve orta dönemde varlığını korumaya çalışıyor...
Halbuki Kılıçdaroğlu’nun önerileri bence çok önemli ve kurumsal bir yapı isteyen herkes tarafından üstlenilmesi gereken öneriler.
Tabi ki bunlar yetmez; bu süreçte hiç el atılmayan askeri harcamaların şeffaflaşması da başta olmak üzere, demokrasinin kurumsallaşması ve kurallı bir piyasa ekonomisinin oluşturulması açısından daha alınacak ek tedbirler var. Ancak Kılıçdaroğlu’nun önerilerinin çok önemli olduğunu, gelir idaresi gibi belki borç idaresinin de özerkleştirilmesi gerektiğini özetle politikacının günlük ekonomik kararlardan eline çekip, küresel ekonomiye uyumlu, yabancı yatırımcının “evet artık gelip bu ülkede ciddi yatırım yapılabilir” diyeceği kurumsal bir yapıyı oluşturmak gerekiyor.
Mevcut anlayışla bunu yapamayacağımız ise artık rtaya çıktı.

Yazarın Tüm Yazıları