Sınırları aşan ezgiler

MÜZİKTE yeni ses, ezgi aramaları, müzik beğenimi zenginleştiren çalışmalar olduğu için özel ilgi alanıma girmiştir.

Haberin Devamı

Geçen hafta içinde dinlediğim üç CD, müzikte değişiklik, yenilik, farklılık arayanlar için salık verilebilecek üç çalışma.
Hülya Keser (piyano), Adelina Hasani (keman), Paul Uyterlinde (çello) üçlüsünden oluşan Ayur’un daha önceki CD’si Dönüşümler’i yazmıştım.
Şimdi Ayur’un yeni CD’sinde(1) sanatçılar, Johannes Brahms, Fazıl Say, Gökçe Altay, Astor Piazzola’nın bestelerini seslendirmişler.
Ayur’un adının nereden geldiğini bir kez daha anımsatalım:
Ayur Trio, 2011 yılında Hollanda’da kurulmuş. Oda müziğine duyulan aşk ve tutkunun etkisiyle, Farsçada ve Sanskritçede ‘hayat’ anlamına gelen Ayur’u almışlardır.
Brahms’ı, Fazıl Say’ı tanıtmaya gerek yok.
Gökçe Altay’ın aranjmanı Sarı Gelin ile Gelino’yu dinlerken, daha önce defalarca dinlediklerimizi yeniden ve farklı bir icrayla dinleyebilmek için verilen sanatçı emeğinin önemini anlıyoruz.
Dört Mevsim denince hiç kuşkusuz akla Vivaldi gelir. Ayur’un albümünde ise Jose Bragato tangonun büyük ustası Astor Piazzola’nın bestesini trio için düzenlemiş.
Peki Piazzola’nın Dört Mevsim’i nasıl yorumlanıyor?
“Onun ‘Dört Mevsim’inde Vivaldi’ninkinde olduğu gibi kışın serin ürpertisine, şiddetli yaz fırtınalarına, şarkı söyleyen kuşlara, havlayan köpeklere rastlanmaz. Yüksek hassasiyetten tutun da; şiddeli tutkuya kadar duygunun sayısız çeşitlemeleri bulunur. ‘Hava’ ya da, deyim yerindeyse; ambiyans, hissiyatla yüklü bir hava gibidir.”
Ayur’un yeni CD’lerini de bekliyorum. İyi müziğe alışık kulaklara salık veriyorum.

Haberin Devamı

KANUN PİYANO İKİLİSİ’NDEN ERMENİ MÜZİĞİ

UYANIŞ(2), Esra Berkman (kanun), Nazlı Işıldak (piyano) ikilisinin CD’si.
Albüme Dair’de, çalışmaların özelliğini öğrenebilirsiniz:
“Esra Berkman tarafından 2008 yılında kurulan Kanun Piyano İkilisi öncelikli olarak, Ermeni kanun repertuvarının icra edilerek tanıtılması; kanunun niteliklerinin piyanoyla birlikte, solo bir enstrüman olarak vurgulanması ve Türk kanun repertuvarının zenginlleştirilmesi yönünde çaba sarf etmeyi amaçlar.”
Tanınmış Ermeni besteci ve icracı Haçatur Avetisyan’ın eserlerini seslendiriyorlar. Piyanoyu da kanunu da biliyoruz, tınılarını tanıyoruz ama bu ikilideki tınılar, öncekilerden farklı, kanunun sesinin o bestelerde kazandığı özelliği dinliyoruz. Uyanış’la başlayan CD’de Grieg’in, Aram Haçaturyan’ın besteleri de bulunuyor. İki enstrümanın, yeni bir bestecide buluşması.
Bizim kulağımıza yabancı olmayan, ufuk açacak ezgiler.

Haberin Devamı

DÜĞÜNLERDE ŞARKI SÖYLENİR

MACEDONIAN WEDDING SONGS’u(3) dinlerseniz, sanırım ondan yayılan neşe sizi başka bir dünyaya götürecektir.
Grubun adı Luboyna. İsimleri “Aşk ve savaş sikkesi” anlamına geliyor. Makedonya’nın en popüler gruplarından biri. Şimdiye kadar 5 albümleri çıktı.
“Kalbinde taşıdığın müzikten, daha eğlenceli ve daha güzel bir müzik yoktur. Bilinen ege orkestralarının etkili ve lirik anlatımıyla, hem enerjiyle hem de melankolik bohemlikle herkesin ruhuna dokunuyor.”
Makedonya’dan bize ulaşan tanıdık sesler.

(1) Ayur, Kalan Müzik
(2) Uyanış, Kalan Müzik
(3) Ljubojna, eterna - EMI

Yazarın Tüm Yazıları