Sinek kaydı savaşları

150 milyon dolarlık tıraş bıçağı pazarında büyük rekabet yaşanıyor.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI markaların farklı özellikleri tek bir makinede barındıran yeni sistemleri, 150 milyon dolarlık tıraş bıçağı pazarına, yeni bir boyut kazandırdı. Gilette ve Wilkinson gibi firmalar, yılda 260 milyon adet tıraş bıçağının satıldığı Türkiye’de erkeklerin pazardaki payı yüzde 80 olan ‘kullan-at’ tıraş bıçaklarından yeni sistemlere kaymasını sağlamak istiyor.

YILLIK hacmi 150 milyon dolara ulaşan tıraş bıçağı pazarında yaşanan ‘sakaldan pay kapma yarışı’, Gillette ve Wilkinson’un farklı özellikleri tek bir makinede barındıran setleri piyasaya sürmesiyle birlikte, yeni bir boyut kazandı. Wilkinson’un 4 bıçaklı Quatro’sunun, Gillette’in de 5+1 Fusion Proglide tıraş bıçaklarının kullanıldığı titreşimli makinelere, ıslak tıraşın yanı sıra, saç, sakal, bıyık ve favori düzeltme özelliği de eklendi. Bu yolla firmalar, yılda 260 milyon adet tıraş bıçağının satıldığı Türkiye’de, erkeklerin kullanım alışkanlığını değiştirtip, kullan-at makinelerden, hem tıraş olup hem de saç, sakal, bıyık ve fovarilerini düzeltme, ense tüylerine alma imkânı sağlayan yeni nesil sistem bıçaklarına kaymasını sağlamak istiyor.

LİDER, AÇIK ARA KULLAN-AT

Ancak, Türkiye’de, tıraş bıçağı pazarının sürekli büyümesindeki en önemli etkeni, erkeklerin kullanım alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçmemesi oluşturuyor. Amerika ve Avrupa’da kullanımı yaygın olan sistem bıçakları, Türkiye pazarından sadece yüzde 20 pay alabiliyor. Pazarın yüzde 80’ini kullan-at bıçakları oluşturuyor. Quatro, Mach 3, Fusion, Samuray gibi sistem bıçaklarının pazardan aldığı payın düşük kalmasında ise en önemli etkeni fiyat faktörü oluşturuyor.

SADECE KESMİYOR

Wilkinson’un dört bıçaklı Quatro’suna karşı ilk önce pille çalışan, titreşimli Mach 3 power’ı piyasaya süren Gillette, ardından da 5+1 bıçaklı Fusion’un manuel ve titreşimli olmak üzere iki farklı Proglide modelini çıkarmıştı. Gillette’nın yeni geliştirdiği sistem ise, Fusion Proglide Styler adını taşıyor. 49 lira 50 kuruş fiyatıyla Türkiye’de ki tüketicilerle buluşan Fusion Styler, ıslak tıraşın yanı sıra, sakallarında zahmetsizce düzenlenmesini ve kısaltılmasını sağlıyor. Tüm bu işlemler, titreşimli ana gövdenin üst kısmına kolayca takılabilen 3 farklı uzunlukta kesim ve düzenleme yapmaya imkan tanıyan aparatlar sayesinde gerçekleştirilebiliyor. Yeni gövde tasarımının ergonomikliği, kolay tutuşun yanı sıra, Fusion Proglide tıraş bıçağının da cildin üzerinden daha rahat kaymasına imkan tanıyor. Başlık arkasında ki düzeltici bıçak, burun altı, favori ve sakalın şekillendirilmesinde kullanılabiliyor.

Altı ve üstü kullanılıyor

Haberin Devamı

WILKINSON’un Sword adıyla geliştirdiği yeni makinesi de 3 farklı fonksiyona sahip.Bu titreşimli traş makinesini, Gillette’in Styler’inden ayıran en önemli özellik, makinenin hem alt hem de üst kısmının da kullanılabilmesi oluyor. Ana gövdenin üst kısmı 4 bıçaklı Quattro jiletleriyle ıslak tıraş için, alt kısmında yer alan mekanizma da saç, sakal, bıyık düzeltmek için elektrikli traş makinesi gibi kullanılabiliyor. Gillette’in Styler’inde ise tüm aparatlar, makinenin ana gövdesinin üst kısmına takılıyor. Wilkinson’da ise saç, sakal, favori düzeltme için makinayı ters çevirmek yeterli oluyor.

Yazarın Tüm Yazıları