AKP yıkmaz?

Kazlıçeşme’de ‘küstüm’ demekle milletin ‘gazı’ alındı ama...

Haberin Devamı

‘ZEYTİNBURNU’ndaki silueti bozan binaların arsa alma-imar verme-bina yapma ve küsme işleri, ‘planlı’ bir süreçtir. AKP mecbur kalmadıkça mahkeme kararını uygulamayacak, binaları yıkmayacaktır. Bu binalar isteyerek ve bilerek yaptırılmıştır. Başbakan’ın ‘küstüm’ çıkışı kamuoyunun gazını alma taktiğidir” diyen İBB Meclis Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Mehmet Yıldız dün bu konuda bir açıklama yaptı; Kazlıçeşme’nin AKP yönetimleri açısından ‘büyülü’ bir mekân olduğunu, orada planlanmış projeler bulunduğunu belirtti. Deniz doldurularak yapılacak Seaport projesini de buna örnek olarak gösterdi.
Asya-Avrupa arasında etüt edilmiş 6 raylı sistem hattının üçü Kazlıçeşme için etüt edilmiştir.
Marmaray Kazlıçeşme’ye gelecek, araçlar için yapılan tüp tünel Kazlıçeşme’den geçecektir.
AKP’ye, bu binalara ait planlar belediye meclisinde görüşülürken; “İstanbul siluetini etkileyeceği” söylenmiş; “İleride Gök Kafes, Park Otel gibi tartışmalara konu olacağı” uyarısı yapılmış; “İstanbul’un bu tip yoğun yapılaşma nedeni ile UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’nden çıkarılma tehlikesi” hatırlatılmıştır.
CHP plana şerh koymuş, askı süresinde itiraz etmiş, Meclis’e gelen CHP ve Mimarlar Odası itirazı AKP oyları ile reddedilmiştir.
15.07.2009 tarihli Meclis toplantı tutanağından AKP Grup Başkan Vekili’nin sözleri: “Burada hem Meclis üyelerinin huzurunda, hem izleyiciler huzurunda, hem de basın mensuplarının önünde deklare ediyorum. Biz İstanbul’un AK Parti Grubu olarak şehrin böyle bir (tesise) ihtiyacı olduğuna inanarak, 2010’a (Kültür Başkenti’ne) bir değer kattığı amacıyla, şahsın, kişinin kim olduğu önemli olmadan, bununla ilgili irademizi, Meclis olarak, AK Parti Grubu olarak bu irademizi gösteriyoruz.”
Bu tepkiye bakılırsa; ‘Onaltıdokuz’, bilmeden, farkında olmadan verilmiş binalar değildir.
Bilerek, isteyerek ama kör bir öngörüsüzlükle verilmiş ‘arkadaş’ projelerinden sadece birisidir.
AKP yönetimi bu binaları yıkmamak için yasal süreleri sonuna kadar bekleyecek, mecbur kalmadıkça yıkmayacaktır.

Haberin Devamı

Eğilim oylamasının rekortmeni İmamoğlu oldu

Haberin Devamı

Beylikdüzü’nde tepkiler

CHP’nin İstanbul’da pazar günü yapılan yoklamasında ilginç sonuçlar alındı.
Karadeniz lobisi, uzun seçimlerden sonra ilk kez ağırlık kazandı. 2. bölgede Karadenizli adayların ismi öne çıktı. Balkan ve Rumeli kökenli adaylar Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa ve Eyüp’ten aday oldular. İstifa ederek aday adayı olan ilçe başkanlarının tümü başarılı oldu. Seçimlerde en yüksek oyu Beylikdüzü’nde, 12. maddeden yaklaşık 1200 üye yaptıran Ekrem İmamoğlu’nun alması dikkat çekti.
Eğilim yoklamasında en tartışmalı ilçenin Beylikdüzü olması dikkat çekti.
Geçen seçimde CHP adayı 300 oyla seçimi kaybetmişti.
Beylikdüzü son anda CHP MYK, bazı genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinin ısrarıyla önseçim listesine alındı. Eski ilçe başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kazanması birçok etkene bağlı olarak görülüyor.
5 sene ilçe başkanlığı yaptı ve ilk geldiğinde 950 olan üye sayısını başkanlığı süresince 4700’e çıkarttı.
Oyların beşte dördünü alan İmamoğlu’na, yaklaşık 1200 taşıma olduğu ileri sürülüyor. Bu oyların çoğunluğunun 12. maddeden üye yapılan eş-dost, hemşeri olduğu öne sürülüyor.
Asıl ilginç olanı CHP Ekrem İmamoğlu’nun aday olmasını tüm AKP, müteahhitler ve bölgedeki diğer AKP belediye başkanlarının istediği söyleniyor. Bunun bir örneği de seçim gecesi saat 01.00’lerde AKP’li Esenyurt Belediyesi’ne ait araçların Ekrem İmamoğlu’nun afişlerini asması oldu. Bu olayın fotoğrafları sosyal medyada olay oldu.
CHP’de diğer yoklamalar bir veya iki sonraki pazar günü yapılacak. Bu arada 12 belediye başkanı ile ilgili adaylıklar daha sonra açıklanacak.
Aşağıdaki konuların ayrıntılarını internetten okuyabilirsiniz.
1- 2009’daki seçimlerle ilgili Beylikdüzü’nde CHP adayı Vecdet Öz’ün seçimleri 300 oyla nasıl kaybettiğini, yaşanan yargı sürecinde neler olduğunu ve en son 9 Kasım’da yazılanlar... 2- İstanbul’da 17 aday adayının kimlikleri... 3- Ankara ve Anadolu’da aday kulisleri...

Haberin Devamı

Adana ve Hatay

ABD yolunda Kılıçdaroğlu ile görüşen Cumhuriyet’in Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer’in haberine göre, eski Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç’ın şansını soran gazetecilere;
“Beyoğlu’nda adayı biz belirlemeyeceğiz. Taksim Dayanışması bileşenlerine çok açık söyledim. ‘Sizin ortaklaşa bulacağınız aday CHP’nin adayı olacaktır’ dedim. Onların ortak adayını bekliyoruz...”
Çakırözer, Hatay ve Adana üzerinde şu değerlendirmeyi yapıyor:
“CHP kazanma şansını artıracağına inandığı yerlerde yelpazenin ‘sağındaki’ isimlere kapılarını açmada tereddüt göstermeyecek. Bunun kamuoyunda çok ses getirecek iki örneğini öğrendim: Hatay ve Adana. CHP’nin geleneksel olarak Alevi kökenli seçmenlerden aldığı oy Hatay’da seçim kazanmasına yetmiyor. Kılıçdaroğlu bu kez AKP’nin karşısına Sünni kökenli ve geçmişte MHP’den belediye başkanlığı yapan bir ismi çıkaracak. CHP’nin Hatay adayının eski İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
CHP benzer bir hamleyi de Alevi kesimlerin desteğini aldığı Sivas’ta yaparak Sünni bir adayla oylarını daha da artırmaya çalışacak. Adayı Prof. Gülümser Heper olacak.
Bursa’da ise tercih, geçmişte DYP’de siyaset yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin olacak.
Kılıçdaroğlu’nun ‘kazanacak isim’ arayışı nedeniyle ‘ince taktik’ izlediği bir büyük il de Adana... Aytaç Durak bir yandan da kulislerle CHP’den aday olmak olmak niyetini açıkça belirtiyor ve anketlerde hiçbir adayın kendisine erişemediğini öne sürüyor. Ancak örgüt Durak’a soğuk bakıyor.
Ankara’da ona yakın aday içinde milletvekili Aylin Nazlıaka’nın ismi sürpriz şekilde öne çıktığı belirtiliyor. Ancak Nazlıaka bize 2 ay kadar önce “Melih Gökçek’e karşı aday olursam onu siler-süpürürüm” demişti. Biz de bu iddiasını cesaret edip köşemizde yer verememiştik. Nazlıaka’nın durumunu dikkatle izlemek gerekiyor. Ankara’da güçlü bir alternatif isim de Ankaragücü eski başkanı işadamı Cengiz Topel Yıldırım.... ‘Genç’ Özgür Özel’in Manisa’dan aday gösterilmesi bekleniyor. Elazığ’da da 27 yaşında bir adayla seçmen karşısına çıkacak CHP.

Haberin Devamı

CHP İstanbul ‘da 17 ilçedeki eğilim yoklamasında kazanan adaylar ve ilçeleri şöyle:
1- Bayrampaşa: Zahit Gürdal (Balkan kökenli) 872, Hasan Mutlu 631, İlhan Demirok 79
2- Bahçelievler: Abdullah Durukan 1273, Turan Aydoğan 1061, Mehmet Ali Özkan 577
3- Başakşehir: Özgür Karabat (Eski İlçe Başkanı) 1167, Kemal Aydın 455, Şefik Ok 68
4- Beykoz: Hızır Yılmaz 844, Alaattin Köseler 471, Aydın Düzgün 451
5- Beylikdüzü: Ekrem İmamoğlu 1674 (İlçe Başkanı, Trabzonlu), İbrahim Menteşağu (Av., Muş- Vartolu), 374, Mustafa Melek 331
6- Eyüp: Ferzan Özer 760 (Rumelili), Hüseyin Selami Çelebioğlu 390, Ali Galip Mamal 346
7- Fatih: İlhan Dabakoğlu 777, Uğur Ataç 606
8- Gaziosmanpaşa: Selahattin Meriç 889 (Av. Batı Trakya kökenli), Ferhat Epözdemir 490
9- Kağıthane: Serdar Kurşun 1335, Kemal Taştan 552, Fevzi Şit 204
10- Küçükçekmece: Kemal Çebi 1276 (Beylikdüzü’nü imara açan Ali Çebi’nin akrabası, Trabzonlu), Gökhan Gümüşdağ 752, Fatih Üstünbaş 638
11- Pendik: Tuncer Özyavuz 1894, Bayram Bekar 708, Bilal Gündoğdu 368
12- Sancaktepe: Hakkı Sağlam 902, Fikret Şahin 729, Özgen Namal 652
13- Sultanbeyli: Mustafa Çolak 300, Reşat Şahin Öztürk 159
14- Şile: Aras Aslan 329, Sacettin Güney 206 (Eski belediye başkanı), Zeki Şen 78
15- Tuzla: Cemil Ekşi 1081 (Eski Orhaniye Belediye Başkanı, CHP eski Tuzla İlçe Başkanı), Salim Gürsoy 924, Ali Çelik 719
16- Üsküdar: İrfan Karacan 1035, Nezih Küçükerden 712, Ahmet Kılıç 506
17- Zeytinburnu: Mustafa Fazlıoğlu 2157, Metin Tarhan 910, Hasan Ali Hayırlıoğlu 103

Haberin Devamı

AKP kadını biçiyor

İSTANBUL Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı Nazan Moroğlu, “Kadın Bakanlığı’ndan sonra şimdi de, TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun kaldırılmak istendiğini” söyledi.
Moroğlu şöyle diyor:
Türkiye’de kadın hareketinin uzun yıllardır verdiği mücadeleler ile kurulan kadınla ilgili devlet kurumları sırasıyla yok ediliyor. 2011 yılında bakanlıklar yeniden yapılandırılırken, ‘Çözüm bekleyen konularda yeni bakanlıklar kuruyoruz’ dediler. Kadın sorunu yokmuş gibi, Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı’nı kaldırıp, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na dönüştürdüler.
Şimdi de AK Parti tarafından yapılmak istenen, taslağı hazırlanmış olan TBMM İçtüzük değişikliği ile TBMM bünyesindeki Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) kapatılmak ve yerine ‘Aile Komisyonu’ kurulmak isteniyor.
Bu içtüzük değişikliği TBMM’de kabul edildiği takdirde devlet mekanizması içinde tek bir ‘kadın’ kurumu kalmayacak.
Hangi partiden olursa olsun tüm kadın milletvekillerini, TBMM’de yapılması planlanan bu geriye gidişe karşı çıkmaya ve ‘Hayır’ demeye çağırıyoruz.
Gerçek demokrasinin temel kriteri olan kadın-erkek eşitliğinin yaşama geçirilmesi gerekirken, kadın sorunlarının görmezden gelinmesine, kadın sorunlarının çözümü için kurulmuş olan kurumların kaldırılmasına yönelik girişimlere ‘Artık yeter’ diyoruz.”

PANO

SAYIN Gökçek, Ankara’nın havası temiz diyorsunuz, eviniz nerede bilmiyorum ama biz camları bile açamıyoruz. Özellikle akşamüstlerine doğru İlker’in tepelerine gelin, dağıttığınız kalitesiz kömürlerin havamızı ne hale getirdiğini görün ve bir başkan olarak nefes almamızı, oksijen solumamızı sağlayın.
Nilgün UYANIKSOY

Yazarın Tüm Yazıları