‘Tatil’ için sanal rezervasyona dikkat edin!

HERHANGİ bir tur operatörüne gerek kalmadan dünya çapında farklı noktalardaki 100 binlerce otel arasından seçim ve rezervasyon yapılmasına imkan tanıyan, uygun fiyatlarla uçak bileti ve araç kiralanmasını sağlayan booking.com, hrs.com, hotels.com, expedia.com, lastminute.com, easyhotel.com, hotelscombined.com gibi uluslararası internet sitelerinin yanı sıra yerli internet siteleri de var. Ancak sektördeki bazı şirketlerin uygulamaları şikayet konusu oluyor.

Haberin Devamı

Bu siteler, rezervasyon yaptırmak isteyen tüketicilere “Para iadeli fiyat garantisi”, “Ücretsiz rezervasyon iptali”, “En düşük fiyat garantisi” gibi taahhütlerde bulunarak, kıyasıya yaşanan rekabet ortamında ön plana çıkmaya çalışıyor. Ancak, rezervasyon öncesi verilen tüm bu taahhütler, rezervasyon işleminin tamamlanmasıyla birlikte ortadan kalkabiliyor. Müşteriler, vize işleminin yetişmemesi, seyahat tarihlerinin değişmesi ya da seyehatin iptal edilmesi durumunda, önceden yatırdıkları konaklama bedellerini ödemek zorunda kalabiliyor.

EK MADDELERE DİKKAT

Bu da, uluslararası otel rezervasyon portalı hrs.com’un yaptığı gibi rezervasyon öncesi verilen taahhüdlerin, rezervasyonun tamamlanmasıyla birlikte oluşturulan rezervasyon teyid belgelerinde yer almamasından kaynaklanabiliyor. Bu taahüdler düzenlenen rezervasyon belgelerinde yer almadığı gibi rezervasyonun iptal edilemeyeceği ve iptal söz konusu olduğunda da para iadesinde bulunulmayacağı da ayrı maddeler halinde yer alabiliyor. Sorun, okuyucularımızdan İrem Türkel’in www.hrs.com’ adlı sitede verilen “Para iadeli HRS fiyat garantisi”, “İptal saat 18’e kadar ücretsiz” şeklindeki taahüdlere güvenerek Amsterdam’da ki Bastion Schiphol Hoofddorp Hotel için gerçekleştirdiği rezervasyonu, vize işlemlerinin yetişmemesi yüzünden iptal etmek isteyince su yüzüne çıktı. Bu da, rezervasyon öncesi verilen para iade taahüdünün rezervasyon belgesinde yer almadığı gibi iptal durumunda para iadesinde bulunulmayacağı şeklinde bir maddenin eklenmesinden kaynaklandı. Türkel’in para iadesi konusunda yaptığı tüm girişimler ise bu maddeye dayanılarak geri çevrildi.

SİTE SEÇİMİ ÖNEMLİ

Oysa, bu internet portalı incelendiğinde, şu anda bile aynı otel için rezervasyon yapılmak isteyenlere aynı taahhütlerin verildiği açıkça görülebiliyor. Bu da otel rezervasyonları için internet site seçiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Kendi tatilini kendi organize etmek isteyenler için karşılaştırmalı seçenekler sunan bu siteler, ucuz uçak biletinden otel rezervasyonuna, oto kiralamadan lokanta rezervasyonuna kadar bir çok organizasyonun, internet üzerinden kolayca yapılabilmesine imkan tanıyor. Üstelik, uçak biletini, havayolu şirketlerinin yerine bu sitelerin üzerinden almak isterseniz, daha cazip tekliflerle de karşılaşabiliyorsunuz. Aynı sonuç, otel rezervasyonları ve araç kiralama işlemlerinde de geçerli olabiliyor. Ancak, bu rezervasyon portallarının rekabette öne geçmek için verdiği her güvenceye de kanmamak, ciddi, güvenilir ve alanında deneyimli siteleri tercih etmek gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları