SGK’nın ödemediği tedavi giderini tamamlayıcı sigorta karşılayacak

LAFI hiç evirip çevirmeden direk konuya gireyim. Hükümet, 2014 Programı’nı açıkladı ve Resmi Gazete’de yayınlandı.

Haberin Devamı

Programın sağlık alanında yapılacaklar bölümünde aynen şu yazıyor: Tamamlayıcı sağlık sigortasına konu olacak sağlık hizmetleri belirlenecektir. Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlanacak hizmetlerin tanımlandığı temel teminat paketi oluşturulacaktır. Temel teminat paketi kapsamı dışında kalan hizmetlerde tamamlayıcı sağlık sigortaları devreye girecektir.
Sizi bilmem ama ben bundan şunu anlıyorum: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2014 yılında, Genel Sağlık Sigortası kapsamında ödeyeceği sağlık giderleri için belirli bir teminat paketi belirleyecek… Yani, bazı sağlık giderlerini artık karşılamayacak ya da belirli limite kadar karşılayacak. SGK’nın karşılamadığı giderler için vatandaş, tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıracak.
Demek ki, gelecek yıl, gündemimizde tamamlayıcı sağlık diye bir kavram olacak. Daha açık bir anlatımla... SGK’yı, tamamlayıcı sağlık sigortası, tamamlayacak.
Peki, nedir bu tamamlayıcı sigorta? En basit anlamıyla, sosyal güvenlik sisteminin hem karşılamadığı sağlık giderleri hem de belirli limite kadar ödediklerinin üzeri için özel sigorta şirketlerinden; isteyenler, tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilecek. Yaptırılabilecek diyorum, çünkü tamamlayıcı sigorta zorunlu olmayacak.

Haberin Devamı

TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI

Daha iyi anlaşılması için örnekle anlatayım. Diyelim ki, sosyal güvenlik sistemine bağlısınız ve SGK ile anlaşmalı özel bir hastaneye gittiniz. Doktordu, tahlildi derken, hastane size 700 liralık fatura çıkardı. Bunun da 200 lirasını SGK karşıladı... Cebinizden ödeyeceğiniz 500 lira için, özel sigorta şirketinden tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabileceksiniz. Hastane, SGK’nın payını Kurumdan, üzerini ise sigorta şirketinden alacak ve siz de hiçbir ücret ödemeden hastaneden çıkıp gideceksiniz. Ameliyattan tutun da tüm tetkikler
tamamlayıcı sigortanın kapsamı içine girecek... SGK’nın anlaşmalı olduğu tüm hastanelerde de geçerli olacak.
Eminim, tamamlayıcı sağlık sigortasının fiyatını da merak ediyorsunuzdur. Sigortanın primlerine devlet karışmayacak ancak sigorta şirketlerinin sattıkları özel sağlık sigortasından çok daha ucuz olacak. Neden? Sağlık giderinin bir kısmını SGK karşılayacak da ondan. Prim; kişiye, yaşa, ile göre farklılık gösterse de tamamlayıcı sigortanın fiyatı, 200 lira ile 500 lira arasında değişecek.
Özetle, tamamlayıcı sağlık sigortası böyle. Peki, gerekli mi? Açıkçası, 2014’te SGK, sağlık giderlerini kısacağına, sağlıkta temel bir paket oluşturacağına göre... Özel hastanelerin de vatandaştan alacağı fark ücreti yüzde 200’e çıkarıldığına göre... Varın, tamamlayıcı sağlık sigortası gerekli mi değil mi siz karar verin.

Haberin Devamı

DEVLETİN KATKISI AZALACAK

Daha açık şöyle anlatayım... Şu bir gerçek ki, 2014’te, vatandaşın sağlık için cebinden ödeyeceği rakam artacak. Kuvvetle muhtemel devletin de katkısı azalacak. Öyle olmasa hükümet, 2014 palanında, genel sağlık sigortasında temel paket oluşturmaktan bahsetmez; özel sigorta şirketlerinin sunacağı tamamlayıcı sağlık sigortasını plana almazdı. Bilmem anlatabiliyor muyum? Anlatamadım mı? Şöyle söyleyeyim o zaman… Yıllardır söylenen ama bir türlü altı doldurulamayan, ‘vatandaş kaliteli sağlık hizmetini ucuza alacak’ söylemi artık bitecek... Ki, öyle miydi, ciddi tartışılır. Özel hastanelere gidilmek ve kuyruklara girmeden kaliteli sağlık hizmeti almak isteniyorsa, bunun bir bedeli var ve isteyen vatandaş bunun da bedelini öder. Artık böyle.
Şunu da belirteyim... Tamamlayıcı sağlık sigortasının altyapısı hazır değil falan, sanmayın. 2012’de yayınlanan bir genelgeyle, hem SGK’ya bağlı olup hem de özel sağlık sigortası bulunanların sağlık giderlerinin belirli bir kısmını; Kurum’a fatura edebileceklerine imkan tanınmasıyla tamamlayıcı sigortanın ilk adımı atıldı... İki ay önce ise Hazine, tamamlayıcı sağlık sigortasının şartlarını belirleyip, yönetmelik olarak yayınladı... Ardından da hükümet 2014 planına tamamlayıcı sigortayı resmen koydu.
Anlayacağınız uygulamanın tüm altyapısı hazır. Hatta sigorta şirketleri bile hazır.

Yazarın Tüm Yazıları