Kız arkadaşıyla kalanlara vergi var

Haberin Devamı

SORU: Bir üniversitede öğrenciyim. Babam bana bir ev aldı. İki yıldır o evde kız arkadaşımla kalıyorum. Babamın bundan haberi yok. Bu günlerde kız-erkek aynı evde kalanlar gündemde. Galiba vergi yönünden de araştıracaklarmış. Ne vergisi, kız arkadaşla kalmanın bir de vergisi mi var? Varsa bu vergiden nasıl kurtulurum? Aman babam duymasın, adımı gizli tutun.
(Rumuz: KIZ ARKADAŞ)

YANIT: Biraz üzüleceksin ama yine de açıklayayım; kendi evinde, kız arkadaşı ile devamlı kalanlara “Gelir Vergisi” var. O nedenle, evinde kira ödemeden kalan kız arkadaşın için “emsal kira bedelinden kira alıyormuş gibi” kira geliri beyan etmen gerekiyor.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 73/3. maddesine göre; mal sahibi ile birlikte akrabalarının da aynı evde veya dairede ikamet etmesi halinde, kira geliri beyan edilmez. Kız arkadaş için beyan edilir. Ancak kız arkadaşına evin bir odasını, örneğin aylık 250 liraya kiraladıysan, bu yıllık 3.000 TL eder. Konut kira geliri 3.200 lirayı aşmadığı sürece, beyan edilmez ve gelir vergisi de ödenmez.
Kira olayında, tahsil esas olduğu için yıl içinde tahsil ettiğiniz kira 3.200 TL’nin altında kalırsa yine beyan etmezsiniz. Ama kız arkadaşın kira ödemeden kalıyorsa, “yıllık emsal kira” 3.200 TL’yi aşıyorsa, beyan edip Gelir Vergisi ödeyeceksin.

Haberin Devamı

Nikâhsız eş ve çocuğunun mirası

SORU: Bir işadamı ile 10 yıldır nikâhsız beraberliğim ve ondan bir çocuğum var. Kendisi 1 ay önce öldü. Bana ve çocuğa hangi oranda miras kalır?
Y. A - İstanbul


YANIT: Üzüleceksiniz ama açıklayayım. Nikâhsız eşin, hukuken hiçbir miras hakkı yok. Çocuğun mirasçılığında sorun yok. Evlilik içi ve dışı doğan çocuklar, aynı oranda mirasçı olurlar. Ölen kişinin mirasının 3/4’ü çocuklarına aittir. Hiç çocuğu yoksa, sizin çocuk mirasın 3/4’ünü alır. Ayrıca bir çocuğu varsa sizin çocuk mirasın 3/8’ini alır.

Yeni alınan evin vergisi ne zaman başlıyor?

SORU:
5 Haziran 2013’de ev aldım. Emlak vergisi ödemeleri ne zaman başlayacak?
Eray PEKER - Mersin

YANIT: 2013 yılı sonuna kadar “emlak vergisi bildirimi” verecek, 2014’den itibaren de emlak vergisi ödemeye başlayacaksınız.

Haberin Devamı

Oteli satıp daha az vergi ödemenin yolu var mı?

SORU:
İki ortaklı limited şirketimiz ve şirkete kayıtlı 14 yıl önce 3 milyon TL’ye aldığımız otel var. Otele iyi bir müşteri çıktı. 23 milyon lira veriyor. Bu iyi ama 14 yıllık enflasyon göz önüne alınmadığı için 20 milyon TL kâr çıkıyor. Onun da yüzde 20 kurumlar vergisi, yüzde 15 stopaj, yüzde 2 tapu harcı, ayrıca gelir vergisi (bazılarına göre yüzde 18 KDV) var. Hisseleri satsak, bu kez yüzde 35 gelir vergisi çıkıyor. Yasal bir çözümle daha az vergi ödemenin yolu var mı?
Harun ALTAY – Antalya

YANIT: Evet var.
1) Limited şirketinizi anonim şirkete dönüştürürsünüz.
2) Anonim şirketin pay senetlerini bastırırsınız. O pay senetlerinin iktisap (edinme) tarihi, limited şirketin kurulduğu tarih olur.
3) Pay senetlerinizi devrederek, oteli devretmiş olursunuz.
4) İki yıllık süre geçmiş sayılacağı için satış kazancı nedeniyle Gelir Vergisi ya da başka bir vergi ödemezsiniz. Tapu harcı da ödemezsiniz.
Siz “az vergi ödemenin yolunu” sordunuz ama bu yolu izlediğinizde az değil hiç vergi hatta tapu harcı bile yok.

Haberin Devamı

Otomobilin vergisi masraf yazılamaz mı?

SORU: Yeni aldığım otomobili inşaat şirketime kayıt ettirdim.
“Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni gider yazamazsın” diyorlar. Doğru mu?
Osman YASİN - Ankara

YANIT: Evet doğru. MTV Kanunu’nun 14. maddesinde bu açıkça belirtiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları