Etlik tavuklar daracık kafeste göğsünü zedeler

Akhisar Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası’nın ortaklaşa düzenlediği “5’inci Zeytin Hasat Şenliği” kapsamındaki tur sırasında Keskinoğlu Ailesi’nin Ravika Köyü’nü de gezdik.

Haberin Devamı

Keskinoğlu Grubu’nun yem fabrikasından yumurtaya, tavuk çifliklerine kadar birçok işletmesinin Akhisar’da önemli yer aldığını gördük.
Ravika Köyü’nde Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu ile konuşurken başta hormon olmak üzere piliç eti konusundaki kritik soruları yeniden gündeme getirdik:
- Tavukta hormon kullanımı mümkün değil. Çünkü, tavuk 60 günlük olmadan hormon devreye giremez. Oysa 45 günden itibaren tavuklar kesime gider.
- 45 gün az bir süre
değil mi?
- 45 günde bir tavuk 4 kilo yem tüketir. Elde edilen et 2 kiloyu bulur. Verilen yem de mısır, soya, buğday ve arpadan ibarettir.
- Mısır ve soyadaki GDO (genetiği değiştirilmiş) tavuğun etine yansımaz mı?
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı GDO’lu ürün kullanımını tümüyle yasakladı. Yurtdışından mısır getiren gemi limana tam yanaşmadan numuneler alınır. GDO şüphesi varsa, gemi gönderilir.
Keskin Keskinoğlu
’na tavukların daracık kafeslerde yaşadığını anımsattık:
- Daracık kafeslerde olanlar yumurtalık tavuklardır. Etlik tavuklar daha serbest dolaştıkları kümeslerde yer alır. Etlik tavuk daracık kafeste yetişse, en kıymetli et çıkan noktasını, göğsünü yem yerken zedeler. En azından bu risk dikkate alınarak etlik tavuklar rahat kafeslerde dolaşarak büyür.
- Yumurtalık tavuklar verimden kesilince onları “köy tavuğu” diye pazara sürenler var.
- Yumurtalık tavuk, 16’ncı haftadan itibaren ortalama 27 saatte bir yumurtlar. 65’inci haftadan itibaren yumurtadan kesilince kesime gönderilir. Biz bu tavukları daha çok Afrika ülkelerine ihraç ederiz.
- Organik tavukta farklılık nedir?
- En önemli farkı, yemin organik olması. Organik yem pahalıdır, tavuk fiyatına yansır.
Şu ayrıntıyı aktardı:
- Bizim organik tavuk üretimimiz de var. Kendimiz normal ürünlerimizden tüketiriz. Organik yumurta veya tavuk tüketmek konusunda ısrarcı olmayız.
Şüphelerin ortadan kalkması için uzmanların önde gelen tavuk çiftliklerini yakından incelemeye çağırdı:
- Gelsinler, incelesinler, raporlarını kamuoyu ile paylaşsınlar.
Bu çağrıya uyan olur mu?
Uzmanlar, sektör için olumlu rapor hazırlasa, şüpheler tümüyle ortadan
kalkar mı?

Haberin Devamı

Ciro 1 milyar liraya çıkacak Tavuk zinciri 100’ü bulacak

KESKİNOĞLU
Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, Akhisar’dan 75 ülkeye ihracat yaptıklarını belirtti:
- Bu yıl ihracatımız 115 milyon dolara çıkacak. İhracatın yüzde 65’i piliçten oluşuyor.
- Tavukçuluk sektörünün toplam ihracatı ne kadar?
- Bu yıl 900 milyon doları bulacak.
- Sektörün toplam cirosu ne durumda?
- 11 milyar lira dolayında. Biz bu yılı 1 milyar lira ile kapatacağız.
Keskinoğlu,
Tavvuk adlı restoran zincirine de değindi:
- Şu anda 11 Tavvuk restoranı hizmet veriyor. Bu yıl sonuna kadar sayı 25’e çıkacak. Dubai ve Cidde’de restoran açıyoruz. 2014’te Tavvuk zinciri 100 şubeye ulaşacak.

Haberin Devamı

Akhisar’da ‘göğüs’ reklamı uzlaşması

AKHİSAR Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ufuk Merde, Akhisar Belediyespor’un denetçisi olduğunu vurguladı:
- Kulübü 30 milyon liralık bütçe ile yönetiyoruz. Borcumuz yok. Maçlarımızı Manisa Stadı’nda oynuyoruz. Akhisar’daki yeni stadın yapımı için hazırlıklarımız sürüyor.
Akhisar’ın iki önemli markasının sponsorluk yarışını Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yavuz’un çözdüğünü belirtip, sözü ona bıraktı:
- Akhisar Belediyespor Başkanı Hüseyin Eryüksel, formada göğüse girmek için Keskinoğlu ve Köfteci Ramiz ısrarlıydı. İç maçlarda Keskinoğlu’nun, deplasmanda Köfteci Ramiz’in göğüste olduğu formaların giyilmesi formülünü bulduk.


Yazarın Tüm Yazıları